Com poden aplaudir Batet mentre Forcadell és a la presó?

«El PSOE no és ni serà mai cap aliat de l'independentisme, cap amic, cap company de viatge en res»

Vicent Partal
05.01.2020 - 20:50
Actualització: 05.01.2020 - 21:28
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Algunes de les escenes d’ahir a Madrid, al congrés dels diputats, són molt significatives del clima que s’ha instal·lat a Espanya. Va ser especialment il·lustrativa l’esbroncada organitzada pels partits de la dreta nacionalista espanyola en ocasió de la intervenció de la portaveu de Bildu. El guerracivilisme, aquella idea segons la qual cal fer servir qualsevol cosa, sense cap mena de límit, contra els enemics polítics, mai no havia abandonat la política espanyola, però ara hi ha tornat per prendre-hi un lloc central. Si Sánchez finalment és investit president del govern espanyol, això, multiplicat per mil, l’esperarà cada dia.

Hi ha qui considerarà aquesta constatació com un argument per a donar suport als socialistes. Basant-se que torna l’Espanya més negra i que cal barrar-li el pas. Però tenim un cert coneixement històric de la matèria i, sobretot, una certa capacitat d’anàlisi de la realitat. I d’acord amb totes dues coses, crec que cal tenir clar que l’Espanya més negra no fa bona l’altra Espanya. Perquè, pels catalans, el problema –no ho oblidem això– es diu Espanya. Sense matisos.

En aquest sentit, diré que la resposta de Meritxell Batet als dirigents de la dreta quan van organitzar el Cafarnaüm per Bildu hauria estat bona i impecable, car va defensar la llibertat dels diputats, si no fos perquè vista de la presó del Mas d’Enric estant, és d’un cinisme que glaça la sang. No és precisament per això, per haver defensat que al parlament es pot parlar de tot, que la presidenta Forcadell és a la presó?

Pensant això em vaig sorprendre molt de veure que alguns diputats independentistes catalans aplaudien les paraules de la senyora presidenta del congrés.

Vull pensar que no eren conscients de què feien o que es deixaven endur per la passió momentània del debat. Perquè, si no és així, no hi trobe cap explicació. Vist en la perspectiva de la presó de la Molt Honorable Carme Forcadell, només pot ser un error, i de la pitjor espècie.

Però un error que avisa de quin és el possible perill per als diputats independentistes de la nova legislatura: oblidar que el PSOE és el 155. En el clima de repressió constant i de negació de les llibertats actual, la resposta més lògica seria que els diputats independentistes catalans no donassen suport a cap govern espanyol, com Junts per Catalunya i la CUP han decidit, mentre no canviàs la situació.

Però Esquerra Republicana sí que donarà suport a Sánchez perquè ha assolit un acord per escrit amb el PSOE que, de manera objectiva, avança en el reconeixement polític del conflicte que els socialistes mai no havien acceptat. Un acord que podria, i això ja és subjectiu, obrir una via cap a una solució negociada del conflicte català. A mi no em sembla pas malament que ho intenten si creuen que Sánchez complirà el pacte. Negociar és una part essencial de la política i les grans negociacions es fan entre enemics i adversaris polítics. En això estem d’acord. Però em preocupa molt què vaig veure ahir. Perquè per a negociar bé amb un adversari –que no s’equivoque ningú al respecte– cal tenir abans prou perspectiva per a saber que ho és. O si no hom es perd i corre el perill de deixar de ser ràpidament com s’és.

El PSOE no és ni serà mai cap aliat de l’independentisme, cap amic, cap company de viatge en res. No especialment aquest PSOE, ni aquest Pedro Sánchez en concret. Hom pot, doncs, provar de treure-li partit de la feblesa i trobar una via que porte a la independència o al referèndum. Però això implica obligatòriament que els diputats independentistes no poden perdre ni un segon de vista que el PSOE és el partit dels carcellers, el que dirigeix la repressió. Ni que siga per a no escarnir amb el gest els companys que estan dins les presons o per no acréixer encara més la distància que clarament podem observar que es va obrint entre molts ciutadans independentistes i els polítics que els representen.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Almar
Josep Almar
05.01.2020  ·  22:11

Poli bo, poli dolent. Hauríem de tenir gravat a foc que PSOE, començant x Batet i acabant amb Iceta es el nostre enemic declarat al costat de PP, CIUTADANS y VOX.
Exiliats, presoners i represaliats han de ser presents en tots els nostres actes.

Josep Usó
Josep Usó
05.01.2020  ·  22:13

Sembla que no acaben d’entendre la realitat. Encara parlen, i ho fan seriosament, de “dretes” i d'”esquerres”. No veuen que al davant tenen una Espanya malferida i rabiosa. Amb pocs matisos. Ningú amb seny pujaria al tren en pendent ferroviària. I ells semblen decidits.

Antoni Oller
Antoni Oller
05.01.2020  ·  22:15

Aplaudiments per l’editorial d’avui, sobretot l’últim paràgraf. No puc evitar de llegir-lo com una rectificació necessària per a qui va criticar (molta gent, i crec que no pas sense raó) l’editorial de fa dos dies.

Montserrat Domingo
Montserrat Domingo
05.01.2020  ·  22:17

Molt oportú i refrescant per a evitar la compassió que m’ha desvetllat un Pedro Sánchez a la vora del penya-segat. He estat a punt de caure en l’error de demanar als meus representants de Jxc que potser també convindria abstenir-se. Però no. Si cal un nou intent d’investidura pel febrer s’hi poden tornar a posar amb més consideració i ofertes certificades per a l’independentisme. Aguantar. Gràcies com sempre pel llum que ens ajuda a veure-hi.
Montserrat Domingo i Morató

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
05.01.2020  ·  22:18

Els diputats catalans de Madrid que aplaudeixen a la sra. Batet, tant si ho fan conscientment com si no, a mi no em representen!!!

Josep Jallé
Josep Jallé
05.01.2020  ·  22:21

Benvolgudes i benvolguts …. director: tot plegat és una mostra més de la mena de representants que escollim amb les llistes tancades. Rés de sòlid cal esperar de gent que fa el doble paper a Madrid i aquí, que quan convé convoca les ‘bases’ i quan no al Consell Nacional. Hem de seguir empenyent sols, el poble, sense fiar-nos d’aquests que duen si al botxins sense veure cap avanç en la finalització de les sentències subscrites i avalades pels mateixos botxins, comparses o guarda silencis. Res de nou, doncs, sota la (capa) caspa del Sol.

Antonieta Jarne
Antonieta Jarne
05.01.2020  ·  22:30

Pagaria per saber què pensa i com se sent la diputada Montse Bassa.

Encarnació Parets
Encarnació Parets
05.01.2020  ·  22:47

Gràcies als déu de l’Olimp i als reis d’Orient en Sanches no serà pas president. Quin karma que encomana l’erc!

Jordi T.
Jordi T.
05.01.2020  ·  22:59

Cal recordar que en la curta legislatura anterior ERC regalava l’abstenció i, per tant, la investidura. A canvi de res. Per tant, ja havia oblidat que el PSOE també és 155 i repressió, havia oblidat que és l’enemic.

Josep Salart
Josep Salart
05.01.2020  ·  23:05

Si no hi ha nivell per desenvolupar la professió de representant de la societat, passa això, que ensenyes el cul continuament. Son empleats ocupant un càrrec de repetido, que faria molt millor una cotorra.

Per mala sort, aquesta gent ens porta per mal camí, l’ego desenfrenat els encega d’alló més i resulta que retrocedim. De totes maneres hem de ser, senyor Partal, una mica més durs i dir les coses encara més clares.

A l’editorial no veiem, ni llegint en diagonal, les sigles ERC, i tocaría més parlar, veure i llegir més aquesta etapa tant nefasta provocada per aquest partit: tu m’ajudes a espanya i jo t’ajudo a Catalunya. M’ajudes a governar les engrunes d’una comunitat autónoma, i això és una estafa tolerada per molta gent. Fins i tot pel seu digital.

Tant de bo dimarts, algú d’ ERC que no tingui ni parents ni consogres en nómina, voti NO.

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
05.01.2020  ·  23:05

El paper d’Esquerra és ben galdós. Afavorir el PSOE el GAL, del 155, del que ha enviat policia per reprimir, rebentar ulls i testicles, el PSOE que mana la fiscalia i advocacia de l’estat continuar estrenyent la corda contra l’indepenentisme, el que ens envaeix i ocupa amb més militars espanyols, el que envia a la presó els nostres polítics….. eixe PSOE que Esquerra vol al govern….!!!
Esquerra sembla que segueix el passos del PSC. Cada vegada més desnortats, fins que acaben al precipici.

Ramon Perera
Ramon Perera
05.01.2020  ·  23:07

Sí, però no.
“Hom pot, doncs, provar de treure-li partit de la feblesa i…”
Com a principi teòric de negociació estic d’acord amb la frase.
En aquest cas concret la dificultat està en que la candidatura de Pedro Sánchez no té poder real a Espanya i si ERC aconsegueix alguna cosa, ja sabem que no durarà, com la degradació que han sofert de fet els dos estatuts catalans.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
05.01.2020  ·  23:17

Estic d’acord amb l’editorial. No podem esperar-ne res del PSOE.

joan guinarda
joan guinarda
05.01.2020  ·  23:27

Llegeixo una editorial molt més realista, més encertada, que les dels últims dies. Tot és subjectiu, d’acord, però l’excés d’optimisme de vegades distorsiona les coses. Crec que és així com cal veure el nostre -el seu- panorama polític. La inhabilitació del MH Torra i la d’en Junqueras no ha estat cap explosió, cap daltabaix in-assumible, de moment.
Tsunami desaparegut. Fa qüestionar qui hi havia realment al darrera…

Enric Emo
Enric Emo
05.01.2020  ·  23:40

Un govern del PSOE i Unides Podemos-Comuns no acceptarà mai el dret d’autodeterminació dels catalans. Ho tinc molt clar. Però un gobvern d’aquesta mena es retratarà, cosa que pot fer augmentar l’independentisme a Catalunya. Serem independents si som forts a Catalunya i decidits i amb el valor de ser-ho.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
05.01.2020  ·  23:47

una certa capacitat d’anàlisi de la realitat. I d’acord amb totes dues coses, crec que cal tenir clar que l’Espanya més negra no fa bona l’altra

Tot això ja ho sabem, però em de pensar en el que està passant La JEC obre la boca i tothom s’escagarrina I l’únic que som capaços de fer es un desgreuge al Sr Torra(Ni DUI ni res)

Srs,si guanya el Tamayazo guanya Arrimades i TOT s’en va en orris
Es el que desitgeu? Aleshores ja ens podem oblidar dels Presos i Exiliats..Per molt que digui Europa

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
06.01.2020  ·  00:03

Sr. Partal, no lo tome usted a mal pero lo suyo es una de arena y otra de cal. Según tercie.

Yo entiendo que no es fácil escribir un editorial redondo, y menos aún en las actuales circunstancias en las que nada es lo que parece y nada se parece a lo que es en realidad. Pero bueno, usted se debe a su profesión y se le supone, como en la cartilla militar de la extinta mili española, en el apartado “Valor”, “Valor, se le supone”.

Sin querer hacerme el listo (o quizás sí, uno duda de todo empezando de uno mismo), le voy a contar cuáles son mis intuiciones tras haber escuchado en su totalidad las sesiones en la Carrera de San Jerónimo de ayer y de hoy.

Ayer y hoy hemos asistido a la segunda (falsa) transición española. No la segunda transición que muchos esperamos, la de reconocer que la primera fue un atraco a mano armada, no, ha tenido lugar la segunda transición en la que el PSOE del Congreso de Suresnes (el congreso que defenestró a Rodolfo Llopis con la ayuda del amigo americano, el alemán Willy Brandt y el sueco Olof Palme) se lava la cara, las manos y las uñas y se presenta, cuarenta años después, como una virgen prístina, heredera y estandarte del partido de Pablo Iglesias (el otro, el fundador del PSOE).

Esta mentira como la copa de un pino requiere apoyos, porque la cosa resulta tan grotesca que no se sostiene ni harto de grifa. Como botón de muestra, un solo botón, el ínclito Luis Roldán, Director de la Guardia Civil bajo mandato del PSOE, que resume en su persona la guerra sucia del Sr. X y la corrupción económica a escala mayor.

Y resulta que los apoyos, a los del lavado de cara, le vienen ni más ni menos que del:

PNV (estos hacen parte del guion)
Bildu
y ERC.

Algo está cambiando profundamente en Ejpaña. Y lo que está cambiando es que los nacionalistas independentistas se montan al carro de que no tenga lugar la verdadera segunda transición y se consuma la primera lavando los trapos sucios del PSOE.

No sé si Franco lo dejó todo atado y bien atado pero lo cierto es que a él, el editorial le ha salido redondo.

Sr. Partal, a mí la política (entendida como se practica en los estados democráticos de occidente) me la trae al pairo. No me interesa lo más mínimo. Para mí es un circo Price.

Cuando vine a vivir a Catalunya y constaté que había un pueblo transversal volcado en un objetivo común me emocioné, más de una vez hasta las lágrimas, Me emocioné al constatar su determinación por materializar su alegría. Hoy, a fecha de hoy, ese pueblo está secuestrado pero no por los comandos terroristas de la Corte del Reino sino por los comandos que el día de ayer y de hoy tratan de blanquear al PSOE ya sea absteniéndose, ya sea votando NO, pero participando y siempre participando en ese gran circo que representa la Historia Interminable de la Caída de España.

Sr. Partal haga usted lo que quiera ¡Faltaría más!

Yo le pido que defienda y dé voz, desde su posición de representante del cuarto poder, a ese pueblo transversal, política y socialmente hablando, que se manifestó el 1-0 de 2017 con un signo inequívoco de que a falta de segunda transición española (de verdad) mejor partir peras …. y cuanto antes.

No prolongue la agonía.

Antoni Layes
Antoni Layes
06.01.2020  ·  00:12

Jo, sincerament crec qui ERC no hauria de fer president Pedro Sánchez, però si ho ha de fer, millor haver votat avui un Si i s’hauria acabat la tonteria del “tamayazo”

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
06.01.2020  ·  00:13

Amb el permís d’Unamuno: ni vencereis, ni convenceries.

Robert Mora
Robert Mora
06.01.2020  ·  00:23

Impecable observació. L’oblit és un símptoma preocupant però nítid de la nova etapa que s’obre amb la investidura del govern PSOE-Podemos.
El procés d’esdevenir ostatges amb síndrome d’Estocolm ja ha començat.
El nivell de consciència del moviment independentista és molt rudimentari encara i el vertigen de fer el salt en el buit i de crear una inestabilitat radical a l’Estat, provocant o una gran coalició entre PP i PSOE amb el recoltzament de C’s I Vox a produït una crisis de pànic que ha desembocat en un apanyo que no pot portar a cap altre escenari que un nou cicle autonomista. Pot ser lleugerament (gatopardianament) diferent però autonomista al cap i a la fi.
Cal reconèixer que la bèstia feixista que ha ensenyat les urpes fa por però no hi haurà independència sense fer-li front.
Potser encara no és arribat el moment O potser caldrà superar la por a l’enfrontament…

Xavier Fabregat
Xavier Fabregat
06.01.2020  ·  00:59

Els vots d’ERC, tant a Madrid com aquí no surten ni de la dignitat ni de la convicció política. Surten de la nòmina i del interès polític personal, no del interès en defensar allò que els ciutadans demanem. Si tinguessin dignitat i ous votarien que SÍ. O en aquest cas no és lo mateix abstenir-se que votar SI ? Però com que no hi ha ni dignitat ni ous mareigen la perdiu amb l’esperança que no és noti gaire el interès. Que no s’entengui que jo crec que tothom a ERC és així, no ! Però la majoria dels que remen les cireres sí i des de fa molts anys. I jo els havia havia votat sempre. Càndid !!!

Jaume Bosch
Jaume Bosch
06.01.2020  ·  01:27

PSOE-PSC és mentida, és feixisme, és Ejpaña.

DANI FRANCH
DANI FRANCH
06.01.2020  ·  02:08

Vec més centrat el director, és d’agrair, simplement encara el veig tou amb els d’esquerra

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
06.01.2020  ·  04:24

Com seguim pel mateix camì, la primera neteja l’haurem de fer a casa.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
06.01.2020  ·  04:41

Tot indica que hi haurà govern, uns pressupostos i una mesa de negociació.
A partir d’aquí, el més probable és que el PSOE vagi a aquesta mesa de negociació contemporitzant i dilatant qualsevol tema que s’hi tracti i fent veure que fa passes endavant i enrere però sense que al final acabi sortint res important en clar. Vaja, anar dilatant-ho tot mentre Pedro Sánchez va governant i arribar, si és possible, a fer que s’aprovin uns segons pressupostos (ja tenim dos anys de legislatura) i si no pot ser, prorrogar els anteriors. Finalment, al cap d’un o dos anys, fer veure que amb ERC no es pot anar enlloc i que no queda més remei que convocar eleccions. I convocar-les havent-les preparades des del poder estant i per tant, des d’una posició còmoda que li permeti al PSOE treure un resultat una mica més ample. No li veig més recorregut ni veig per quins motius el PSOE hauria de complir cap pacte quan la seva marca és no complir mai: ‘Apoyaré’.

Joan López
Joan López
06.01.2020  ·  07:13

Jo he demanat als reis mags que als tarats de aquesta dreta nacionalista espanyola invaeixin gibraltar,i que hagi un conflicte amb reine unit.,Que la UE intervingui Ñ per el deute qué té i envie als homes de negre. Espanya es un pais malalt. Tenim un 2020 per endavant per fer pinya als catalans i sortir el mes aviat posible.

Albert Ventura
Albert Ventura
06.01.2020  ·  07:15

El psoe ja ha dit que posaran al Marlaska de nou com a ministre de justicia. A veure si tambe l’aplaudeixen.

Josu Elorduy
Josu Elorduy
06.01.2020  ·  07:47

Después de las caretas la tramoya.
La vispera de reyes magos nos ha traido la verdadera cara del facherio ibérico con +Navarra y ForoAsturias como perejil para dar gusto a esta salsa.
Se les ha visto la cara, han roto el escenario y hoy “pascua militar” veremos y oiremos a los holligans “estrellados” con ocho y cuatro puntas …
Pero, ojo, el candidato ya decía también “que todos son necesarios” .. Aviso a navegantes ..
El sindrome de estocolmo, es eso un “sindrome” una enfermedad.
Cuando te conformas con las palabras del “poli bueno” sin tan siquiera el gesto de dejarte en libertad .. en cumplimiento de la ley.
Estás además de sometido y preso enajenado. Eso es el “sindrome de estocolmo”.
Cada cuál pone el límite a su fe, dónde la quiera poner. Pero la ignorancia es lo que hace de un temerario un suicida.
La misma Sra Batet que privó a los diputados de la legislatura “fallida” de su condición sin suplicatorio, ahora nos habla de “libertad de expresion” sin reclamar libertad para su homóloga, encarcelada justo por eso.
Atornillar, dice el amigo Rufian, suena bien. Creo que no ha hecho callos con destornilladores. Los tornillos en el agua no aprietan nada, necesitan entrar en materiales resistentes, consistentes para apretar y con un cuarto de vuelta vale.
Algunos ejemplos de material duro:
Derogación del delito de sediccion.
Retirada de todas las demandas al TC.
Pedir perdón por la represión injustificada.
Exhortar a todos los organos del estado y en especial a la fiscalia a cumplir las sentencias del TJUE.
Reconocer y escuchar los informes de la ONU, con relación a los presos políticos.
Derogar la ley mordaza.
Derogar la ley de control de internet
Derogar la Reforma Laboral del PP.
Simplemente son ejemplos de materiales donde “atornillar” y sólo uno ya haría buen trabajo.
Mientras se agrieta el escenario, el público entre atónito, mosqueado y expectante, sabe que sólo es sujeto de su historia quién la ejerce, determinado y empoderado, al margen del sueldo de los carceleros y todo su entramado logístico y de acompañamiento.
Objetivo Independencia.
Salud y Libertad.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
06.01.2020  ·  07:50

Té tota la raó, Sr Partal: el problema és que la gent d’ERC llegeix molt més ‘La Vanguarra’, com va quedar acreditat recentment.
Així que no crec que llegiran del seu bon article.

Júlia Laforga
Júlia Laforga
06.01.2020  ·  07:56

Dieu-me triquis-miquis, però jo no hi veig un canvi fonamental el l’editorial d’avui respecte de les anteriors. Hi veig exactament el mateix: una postura personal molt respectable, però de mirada poc profunda per a ser la veu d’un periodisme independentista, i, per damunt de tot, independent.
Jo, com l’Antonieta Jarné, vull saber que en pensa la Montse Bassa de tot plegat. Però, soc conscient que ja pago per saber-ho.
Fa mesos que trobo a faltar un bon editorial, o un bon article que expliqui qui és qui a la cúpula d’ER.
I direu, i a la de JxC? I a la de la CUP?
Doncs si, també. Perquè la informació veraç és l’única que ens ajuda a decidir amb criteri i coneixement. Que ser independentista mo vol dir ser incoherent, ni badoc, ni fundamentalista.
El periodisme té aquesta funció. O la tenia, favun temps…

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
06.01.2020  ·  08:07

Hi ha algú que entengui a què juga ERC? Per què en Junqueras ha volgut passar pel via crucis de la presó? I ara per la indignitat de donar suport parlamentari a qui a més l’inhabilita? Tot això només per guanyar el veritable combat, que no és contra els qui sotmeten Catalunya a la voracitat extractiva del Deep State espanyol, sino contra el Molt Honorable President legítim de Catalunya, Carles Puigdemont. Encara que això endarrereixi la lluita per la independència, o per la república que, irònicament, figura a la denominació oficial d’aquest partit que un dia fou republicà, i que ara dóna suport parlamentari al PSOE monàrquic del 155, que també un dia ja molt llunyà defensava l’autodeterminació. En espanyol, “tal para cual’.

Blanca Anguera
Blanca Anguera
06.01.2020  ·  08:08

Tenen memòria de peix, o potser menys. La memòria serveix per recordar i NO repetir. Repeteixen i repeteixen perquè mantenir la memòria costa treball. Per això, el discurs de Laura Borràs impacta, perquè recorda i fa recordar la repressió i el dolor que genera.

Albert Miret
Albert Miret
06.01.2020  ·  08:41

Donant per segur que mai cap pesoista ni espanyol ni català farà res de bo en favor de Catalunya, crec que el pas d’ERC d’intentar pactar amb ells és d’una imprudència que fa feredat, i només els puc entendre -que no compartir de cap manera-, si el seu únic objectiu és la presidència de la Generalitat, sense esperar res de les promeses tril·leres del PSOE. Això, de totes maneres no elimina l’immens risc i cinisme que significa pactar amb els agressors de tants catalans, tant des de la presumpció de vencedors d’aquella banda, com pel risc desmesurat de perdre milers de vots per aquesta i sense treure’n cap benefici immediat, cosa que evidentment era imprescindible d’exigir abans de la investidura i no després quan ja no se’ls necessiti. La necessitat del PSOE dels vots d’ERC s’acaba demà, perquè sempre podran tenir majoria per aprovar tot allò que sigui contra Catalunya, cap partit espanyol els negarà el vot. Així i tot, donar el poder del pacte i posar tota el pes d’ERC en una persona que ha declarat públicament que no és independentista i a una senyora que fins avui no se li coneix cap virtut negociadora especial, em sembla-com ja he dit-, d’una imprudència temerària i greu per Catalunya i més greu encara pel seu partit.
Torno a dir que així i tot, la meva il·lusió en aquest moment no és tant el que pugui esperar de la colla de polítics mediocres que tenim, sinó de la reacció que pot tenir el Tribunal de la UE si realment la tossuderia de la bèstia de no deixar lliure a-en Junqueras es confirma. També n’espero molt de la guerra entre poders i partits espanyols que s’està produint perquè veig cada dia com el mur on s’estavellarà el tren sense frens el tenen més i més a la vora.

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
06.01.2020  ·  09:04

Esperaba aquesta seva editorial ja fa dies. Crec que ERC s’equivoca d’enemic i ja fa massa temps.
Es moment de dir les coses clares.
Tot el meu suport als familiars dels presos politics, especialment a la germana de la Dolors Bassa, que aguanta al Congrés, i a l’esposa del Raúl Romeva que demana ajuda a Europa, els hi donen ajuda des d’aqui els seus companys?
Trobo molt significatius alguns silencis, perque es calla tant?…..

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
06.01.2020  ·  09:27

…… Rufián s’ha declarat NO independista i remena la cua amb altivesa i fatxenderia , aparentment fent i desfent. Aragonès té pressa indissimulada per coronar-se la presidència. La seva cara no enganya i els seus escolanets només toquen campanetes. Algú pot aclarir la piulada que Aragonés és Opus ? Qui en sap de tot això faria bé treure-ho a la llum, tenim dret a saber-ho.

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
06.01.2020  ·  09:30

Completament d’acord VIcent, i més tenint en compta que Sánchez sempre ha subratllat que els temes de diàleg sempre seran dins de marc constitucional que ells defensen, i la possible consulta no serà vinculant de res.

És a dir que les converses seran clarament un simulacre, no una negociació real de res que tingui a veure ni amb el dret a decidir ni amb la independència de Catalunya.

Per tant ca preguntar a ERC, de que va tot això?

Gemma R.
Gemma R.
06.01.2020  ·  09:33

Només espero que si queden militants a ERC que tinguin més sentit de país que d´odi “convergent” (encara que
CIU no existeixi, cosa que té la seva part paranoide), vagin fent neteja. Sergi Sol el primer que ténen que apartar. Rufian i Tardà només són els seus tontos útils i els que més reben per tot arreu. En canvi no em sembla que siguin tant rancuniosos com volen fer veure. Només s´han cregut que Espanya ens necessita, i que primer hem de reformar Espanya per a poder fer qualsevol cosa. Han perdut de vista que Espanya no és que sigui irreformable, això seria com dir que les persones no canvien. El que passa és que Espanya no es reformarà per voluntat pròpia, no ho ha fet mai, i no ho farà ara. Espanya només es reformarà quan perdi Catalunya. I per perdre Catalunya, és a dir que siguem independents, només podem fer servir la carta de la uniteralitat i posar l´Estat continuament contra les cordes per evidenciar totes les seves mancances i contradiccions i fer- la reventar. Aquesta serà la nostra gran aportació a Espanya i a tots els nostres veïns, els regalarem una segona transició aquesta vegada si, de veritat. La vertadera democratització, ja que els obligarà a desfer-se del culpable de la pèrdua de Catalunya, que és el Deep State. Però bé, si necessitàven investir a Pedro Sanchez per adonar-se de que el que ells mateixos dèien abans de 2017 segueix essent vigent, és a dir, que Espanya mai compleix i que enfiar-nos-en seria un greu error, doncs endavant. De totes, totes ja està fet. Ara bé, si de debò li pensen exigir que reconegui el dret d´autodeterminació pactant un referèndum, la legislatura durarà poc. Després espero que finalment tornin a la via unilateral, ón estem tots els que no sóm ERC (Junxcat, Cup, Primàries, Front Republicà,Front Nacional, etc). Potser sóm massa per estar equivocats, i potser no es redueix a que qui no vota ERC és convergent. Espero seny baja.

Pep Agulló
Pep Agulló
06.01.2020  ·  09:39

LA CORDA D’ERC I L’INCOMPLIMENT DEL PACTE

Cinisme d’invertir el que ha sigut un contingut d’uns valors per uns, amb la contrària pels adversaris, i amb molta càrrega de crueltat. L’actuació de la Batet, un insult cap a la presidenta Forcadell empresonada, una més dels polítics dels governs d’Espanya.

L’Estat espanyol condecora als torturadors pels serveis prestats. Propi d’un règim feixista. Coherent. ERC investeix un president de govern que ha propiciat l’empresonament, ha forçat l’exili i la inhabilitació del govern català i dels seus propis dirigents del partit. La víctima investeix al botxí. Rar.

Quin deu ser aquest pacte tan especial, tan generós d’uns demòcrates cap a uns aliats dels feixistes?

Si pactes amb un mentider com Sánchez, ERC ha de saber, que no pacta amb el PSOE del que s’ha parlat. Sap que pacta l’incompliment del que s’ha parlat. Ni més ni menys. Aquests deuen ser els serrells secrets del pacte que són els factuals. Això em fa més temença que no pas el cinisme de la Batet i l’aplaudiment dels Rufian.

Per tant discrepo de l’afirmació: que “l’acord per escrit amb el PSOE que, de manera objectiva, avança en el reconeixement polític del conflicte que els socialistes mai no havien acceptat…” Perquè això va d’incomplir-ne la conseqüència. No creem falses expectatives…

Si ERC vol lligar una corda entre el 155 d’en Sánchez que no s’atura i la defensa de les institucions catalanes, la corda al final es trencarà. Ja veurem en què queda la defensa del president Torra contra la JEC per part del PSC…

LLIBERTAT I AMNISTIA!

Sílvia Fortuño
Sílvia Fortuño
06.01.2020  ·  09:43

No puc dir que l’editorial d’avui no és una mica-miqueta més valent que el de fa dos dies, però m’uneixo allò que assenyalen el Sr. Salart i el Sr. Martín Alegría.

Afeixo que vist el que ha passat el Congrés aquests dos dies, serà una legislatura perduda que no s’avançarà ni tan sols en temes socials.. Res que no s’hagi viscut a Catalunya els darrers anys i la montapollos amb els seus ridículs cartellets, ja ens ho coneixem tot això.

Quan la taula de negociació serà totalment inútil, PSOE s’hi asseurà un dia, com a molt dos, i després ho dilatarà en el temps.

Aquí no hi ha memòria, ja ningú recorda que en les negociacions amb ETA per entregar les armes, després d’unes breus trobades, l’Estat les va anar demorant i després d’un any i mig sense que l’Estat s’assegués a la taula les van haver d’entregar a França tot i que hi havia mitjancers internacionals que no se’n s’havien avenir de tanta ineficàcia (i sóc fina).

Doncs aquí passarà el mateix, però sense ni tan sols un relator i serà l’eterna negociació, perquè no hi haurà cap testimoni neutral que ho pugui valorar.

En fi… una tifa (i sóc fina)

Salvador Aregall
Salvador Aregall
06.01.2020  ·  10:01

El coneixement històric i la capacitat d’anàlisi em diu que hi ha dues espanyes, una de negre que és la més gran i un altre més petita, gris, amb bandera tricolor. Ai sé me’n foto, no sóc espanyol

Salvador Llopis
Salvador Llopis
06.01.2020  ·  10:17

Dius al final, Vicent, per no acreixer més la distància entre els votants independentistes i els seus representants.
Es comença a veure una cosa encara més trista: un cert distançament entre els simpatitzants de les dues faccions.

JOSEP GARCIA
JOSEP GARCIA
06.01.2020  ·  10:27

Es vent cert que no será gents facil treure cosas positivas del PSOE en aquesta taulé negociadora entre les dues parts, tots tenen entre cella i cella Catalunya encara que alguns u saben disimulá millor,pro vui seguir creient em ERC i que el nostre Govern sera prou espevilat per treure cosas importants de aquestas negociacións que sean compromes, aquí veurem tambe les avilitats dels nostres politics sentats en la taule de negociacións.

Pro com avui es el día dels Reis, els i voldria demanar una sola cosa els nostres negociadors, per lo qiue es veu es vol fer una consulta el poble Catalá, pues aquesta consulta en ves de preguntar si ens agrada o no els temas pactats, que sigues aquesta pregunta, ” VOLDRIAS QUE A CATALUNYA ES FES UN REFERENDUM ” crec que seria un bon Regal

francesc felip
francesc felip
06.01.2020  ·  10:29

Bé, ja sabem la poca fiabilitat d’aquest pacte. Aleshores, per què no parlem més del Consell per la República i/o de la Crida?. Amb el MHP Carles Puigdemont al seu capdavant es el que necessita més suport a partir d’ara.

Pere Guarch
Pere Guarch
06.01.2020  ·  10:32

Doncs si el PSOE no pot ser aliat en res, ja podem plegar.
Diria que en la resistència al feixisme estàvem de la mateixa banda. Com a mínim, en això.

Anton Alabau
Anton Alabau
06.01.2020  ·  10:34

L’Arrimadas cridant a un “Tamayazo”… i jo posant una espelmeta a la Verge perquè almenys un dels diputats d’ER sigui prou digne per votar un NO com una catedral a la cara del botxí Sánchez i dels seus palmeros Rufián & Company. Sóc escèptic, però no full renunciar a creure que no en quedi cap prou digne per votar d’acord amb allò pel que van ser escollits.

Carles Amela
Carles Amela
06.01.2020  ·  10:36

“El PSOE no és ni serà mai cap aliat de l’independentisme, cap amic, cap company de viatge en res.”
Totalment d’acord!

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
06.01.2020  ·  10:39

No tinc cap esperança en el govern espanyol que s’intenta fer entre PSOE , Podemos i els altres. Ara bé, em va semblar correcta la intervenció de la Batet i també l’aplaudiment, encara que em revolti i em faci sentir molta ràbia que la Carme Forcadell estigui a la presó.
S’hauria entès que no s’aplaudís?

Juan Antonio Grau
Juan Antonio Grau
06.01.2020  ·  10:44

Serà un nou engany dels de sempre: espanyols de pura dreta o dels llops amb pell de corder…i els catalans com sempre ajupint el cap…cal valentia. S’ha de ser valent sinó res a fer.

RAFAEL PASTOR
RAFAEL PASTOR
06.01.2020  ·  10:53

plantegem altres escenaris?, Sánchez no surt investit, opcions?, terceres eleccions o pacte amb la dreta per un govern de concentració a Espanya davant del Procés i els posicionaments d’Europa, resultat?, compliment íntegre de les penes, 155 molt més dur a Catalunya, segurament amb suspensió de l’autonomia inclosa i molta més repressió, què fem llavors?, DUI?, doncs resposta amb l’exercit i molta més violència i repressió. Anàlisi extremadament bàsic, ja ho sé, però els escenaris són tan perillosos que tirar per altra via que no signa l’estrategia del pacte actual en resulta molt insensata.

david graupere
david graupere
06.01.2020  ·  10:55

Avui no puc estar-hi més d’acord Sr Partal.

Joan Cintero
Joan Cintero
06.01.2020  ·  11:14

Com sempre soberbi article carregat de matisos de profunda relevancia. Com sempre excepcional analisi amb una excelent conclusio recollida en el darrer paragraf

Sal·lustià Herrero
Sal·lustià Herrero
06.01.2020  ·  11:14

Antonieta Jarne exposa que pagaria per saber què pensa i què sent Montse Bassa, com que he participat molts dies i nits davant de la presó del Puig de les Basses reclamant la llibertat de totes les preses i presos polítics, fins ara infructuosament, li ho diré:

segurament pensa i sent que si hi ha alguna oportunitat, la més mínima escletxa, amb promeses reals vanes, perquè les persones empresonades tan injustament vulnerant drets fonamentals, tinguen alguna possibilitat per tal d’aconseguir la llibertat de la seua germana i de la resta d’empresonats, en més aviat possible, cal aprofitar-la, tot i havent de fer el cor fort… Perquè en cas contrari, que els partits més espanyols i feixistes, aconseguiren el govern de l’estat, la cosa estaria més fotuda…

Això vol dir que el PSOE, PSC i Podem no siguen també partits nacionalistes i espanyolistes i impregnats d’alguns residus autoritaris pròpies del nacionalisme espanyol perquè ni posen al mateix nivell el català al castellà ni reconeixen el dret a l’autodeterminació ni qüestionen la monarquia? Sí, clar, gairebé tant com els altres, hem vist com han reprimit els del Govern del PSOE en funcions, acusant a gent de “terrorisme” sense cap prova, només per afers electoralistes, enviant a policies (nacionals espanyols o catalans) i guàrdia civil contra les protestes posteriors a la sentència per tancar a més gent a la presó, detenint gent arbitràriament, buidar ulls i matxucar caps, com en l’1-O del 2017…

I tanmateix, amb els trifeixistes al Govern de l’estat, la cosa, segurament, em sembla que seria més fotuda… i Europa es rentaria les mans, com se les llava amb els immigrants. Hem de tenir alguna esperança? Per desgràcia, com deia Walter Benjamin, “ells” (com els nazis a principis dels anys quaranta) tenen totes les esperances, amb jutges, polítics, exèrcit i policies disposats a rebentar-nos els caps, nosaltres en tenim ben poca… però hem de saber fer servir les poques palanques que tenim, tot i que es poden equivocar però, ‘pot servir’ per carregar-se de més raons encara.

El que em va ‘sorprendre’ per banda de la CUP, ERC, JxCat i Compromís, és que no aprofitaren, davant tants feixistes com hi ha a la Cort espanyola, per demostrar més valentia política i, com que diuen que hi ha “llibertat d’expressió”, expressar-se en català, fer-ho, desacomplexadament, sense inhibicions, sense renunciar-hi, com si estiguérem en una ‘democràcia’, per posar a prova la democràcia espanyola i comprovar, amb el cotó a la mà, que hi ha molts residus feixistes i autoritaris intactes, com la monarquia borbònica hereua de la dictadura anterior, com prohibir i censurar la possibilitat d’expressar-se amb la nostra llengua catalana. Si Batet afirma que som en una democràcia i hi ha llibertat d’expressió, podríem veure si respecten aquesta llibertat perquè els nostres representants puguen expressar-se en català… Segur que serviria per mostrar com de bèsties són els dels partits feixistes, però també gent del PSOE o de Podemos que pensen que ens han d’obligar a expressar-se en espanyol “por justo derecho de conquista”. Segur que els feixistes, s’hagueren posat a escridassar més encara que amb els declaracions de la diputada basca sobre l’autoritarisme del monarca… I els podríem preguntar als feixistes i a tots els nacionalistes espanyols i mostrar a tot Europa: que ens impedeixen el dret a l’autodeterminació, ens obliguen a formar part de l’estat espanyol i no ens respecten la nostra llengua i cultura catalanes. Una vulneració sistèmica de drets fonamentals per banda d’un estat profundament reaccionari i anticatalanista. I tanmateix, si servís perquè els del Podem i PSOE demostren, amb fets concrets (llibertat immediata de preses i presos, dret a l’autodeterminació, plurinacionalitat, plurilingüisme…) que no són iguals com els dels partits feixistes, potser pagaria la pena. Els dubtes persisteixen, però el pes rocós de la realitat també fa que m’entren dubtes davant totes les opcions possibles. Em sorprén sobretot que d’altres tinguen possessions de veritats, d’infal·libilitats i seguretats tan fèrries i pètries, potser tenen una bola de cristall per saber el futur, jo no.

Jordi Alou
Jordi Alou
06.01.2020  ·  11:21

Ñ te un odi visceral cap a uns raonaments humans. Els privilegis de les seves clases del poder parasitari están disposades a no cedir amb res. PSOE forma part del conglomerat i el seus cinisme ha fet molt de mal al poble base Ñol. L´engany ha sigut molt destructiu emparança en la seva imatge d´esquerra. La dreta no ha enganyat sempre hem sabut de la seva cara dictatorial en tot cas si algú a cregut el contrari es per interessos o per bona fe

Adrià Arboix
Adrià Arboix
06.01.2020  ·  11:23

Molt adequada l’Editorial. Moltes gràcies..!

Eduard Samarra
Eduard Samarra
06.01.2020  ·  11:31

“Però això implica obligatòriament que els diputats independentistes no poden perdre ni un segon de vista que el PSOE és el partit dels carcellers, el que dirigeix la repressió.”

El sol fet que estiguem debatent en aquests termes és un indicador nítid del punt en què estem. A mi, el dubte en sí ja m’ofèn (tot i que celebro que el director esmenti quelcom que vaig dir l’altre dia, que és que negociar amb un enemic és part de la vida mateixa). Encara estem perduts, buscant el copet a l’esquena que ens digui “clar teniu raó, teniu dret a viure en pau i a gestionar-vos les coses.” I com que estem pendents d’això, confonem les coses i ens enreden.

Les ànsies de llibertat queden segrestades per la necessitat de ser validats. I ERC representa això millor que cap altre partit a Espanya, un passat traumàtic no resolt, un perdó mai institucionalitzat, una restitució mai atorgada. Tanmateix, i tot i que em sumo a les crítiques d’altres lectors al director per evitar d’esmentar ERC a l’editorial, aquesta mentalitat de què parlo és transversal. Això no se soluciona purgant ERC i prou. Se soluciona deixant enrere els traumes del passat.

Una de les coses màgiques del procés era que el carnet de partit no assenyalava la diferència entre l’independentista i l’autonomista, que Grosfoguel plasma en la dicotomia junquerisme-cuixartisme, que per raons d’espai, dono aquí per bona. Crec que s’ha de recuperar això per veure qui està disposat a canviar i qui no i per contra, necessita viure de la carronya moral del martirologi.

Joan Begue
Joan Begue
06.01.2020  ·  11:38

Reconec que sóc massa impulsiu. I això en crea després acidesa.
Si, jo espero que els versos de la cançó de l’espanyolito … Una de las dos Esp. ha de elarte el corazón, total que s’estavelli definitivament la Grande Libre,
A las provincias també ens tocarà el rebre estem O estàn massa relacionades les vivències.
Que ERC vol ser la salvadora i liderar el vaixell som-hi. Si surt bé (o dubto, no depèn d’ella ) bravo. Que no surt bé i ens tornen a fotre hòsties , al poble doncs fins que n’aprenem.
Tant si va de partits “progues” con de faxitos el tren va desbocat . Hi val més que seiem amb cinturó casc i olleres anti-choc. Que podem sortir tots malparats.
Però com segueix passant demà tornarà a sortir el Sol.
I la República no ha mort és com un déu sempre hi haurà quelcom que la desitjarà per sentit comú.
Un afegit els que escrivim en aquesta pàgina tots paguem. Si no m’agrada el que es diu doncs em borro. Sense amenaçar-ho home .
Salut i precaució amb el tortell ens pot sortir una fava pitjor un rei.
Espero que no sigui el Felipe.

Federico Ruiz
Federico Ruiz
06.01.2020  ·  12:06

Rufian: “si no hay mesa de negociación, no hay investidura”. Deixant de banda l’absurd logic de la frase (el conseqüent anterior en el temps a l’antecedent) es tracta d’una excusatio non petita, acusatio manifesta. ERC sap que la taula no va a servir de res. Ells han fet una aposta, que creuen tàctica, de neoautonomisme i de neotripartit, i és el que hi ha. Podem cridar-los traïdors i desfogar-nos, però aixó només valdrá per encastellar-los en la seva posició, millor seria fer-los veure les seves pròpies contradiccions i propiciar un canvi de dirigents

Rosa Gispert
Rosa Gispert
06.01.2020  ·  12:26

Si ER és fia realment de PSOE és que els falta el criteri suficient per poder governar un país. El problema és que els interessos d’ER no van en la línia de solucionar els problemes del país, si no els seus propis.

Quan el PSOE incompleixi les promeses ells esperen que eixamplaran la seva base amb gent del PSOE, comuns i convergents. A Catalunya. Per això tenen tanta pressa, a veure si aprofiten la inhabilitació de Torra i poden manegar-ho per què hi hagi eleccions a la Generalitat.

Si volguessin tenir una mínima garantia de compliment haurien esgotat els 50 dies de negociació abans d’investir Sanchez i demanar compromisos ferms.

Mentrestant haurem perdut uns nova oportunitat de posar l’estat en escac i de bastir una estratègia comuna de l’independentisme. Ens esperen uns quants anys més de submissió a Espanya. Aquest cop de la mà d’un partit dit independentista, que se’n fot fins i tot dels seus presos polítics.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
06.01.2020  ·  12:28

PSOE y ERC tienen la misma concepción de la política… Piensan que sea una concepción de izquierda y progresista… Pero la verdad es que es expresión de la peor

“psicología de masa del fascismo ”

es una concepción sucia anticuada, atrasada que desde cien años ha sido condenada de la historia

Pero no lo saben ni les interesa saberlo… Por estos son españoles con su egemonia de la prepotencia, de la obtusidad y de la ignorancia

Hoy no hay nada más repugnante en el mundo occidental :

Lenin: “Todos los medios son lícitos para la conquista del poder”

Ramon Tubau
Ramon Tubau
06.01.2020  ·  12:34

La majoria de comentaris, amb els diferents matisos, són encomiables i aporten interessants punts de vista del dia a dia del conflicte Catalunya-Estat espanyol.

Però el comentari que penso que “toca os” de veritat és el del senyor Juan Martin ALEGRIA.

El principal (encara que no l’únic) frau PSOE té un nom: Suresnes 1974.

El llibre de Ricardo Romero de Tejada “Porqué hemos llegado hasta aquí” sintetitza de forma clarivident el frau històric anomenat “Transición”.

Salut i República

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
06.01.2020  ·  12:37

Actualment surt molt sovint l’argument de que hi ha qui pensa que com pitjor millor i qui creu que com pitjor pitjor.

Aquest argument és flaç perquè amaga la realitat. La realitat és que això és una guerra i a les guerres com pitjor per l’enemic millor per nosaltres i com millor per nosaltres millor.

Es pot discutir si és pitjor per Espanya que no hi hagi govern i es vegin abocats a unes noves eleccions o si és pitjor per Espanya que Sánchez formi un govern molt inestable i abocat a rebre andanades de l’estat i la ultra-ultra dreta provocant una guerra civil entre espanyols. Però seria un error gravissim perdre de vista que això és una guerra, que l’enemic és Espanya i que només ens pot interessar fer president d’Espanya Sánchez si efectivement pensem que el fet de que Sánchez sigui president d’Espanya és el pitjor per Espanya.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
06.01.2020  ·  12:52

Començo reconeixent que darrerament llegeixo amb “la mosca al nas” (i per el que veig, hi ha més nassos i més mosques cada día). Pot ser veig “fantasmes” on no hi han, o la meva capacitat de comprensió va minvant… Però sóc jo, o sembla molt forçat, en un mateix article, afirmar (amb tot el rigor, l’evidència, el coneixement històric i periodístic, la realitat, a la fi) que el problema és Espanya, que el psoe és un mal company de viatge, que el més lògic seria no donar suport a cap govern espanyol, com han decidit jxcat i la cup (gràcies per la referencia), com tots sabem i alhora veure be el pacte d’erc, sense cap argument, més que si ells creuen que compliran… Compliran el qué? Qué han pactat?
Si negocíes una investidura amb l’enemic, primer negocíes i si en treus res acceptable, l’investeixes. No a l’inrevés. Qué han tret? Qué hem tret nosaltres? (Perque diuen negociar per el país, no per el partit). Per demostrar el que tots sabem, ells també, que els espanyols no compleixen mai el que negocien? Mira tu!! Això no ampliarà mai la base, per cert. De la mateixa manera que el discurs dreta-esquerra no serveix, el discurs de la por, que ve el feixisme (heu notat una sola diferència desde el canvi de govern espanyol ençà?), tampoc.
Qué hi ha de positiu en aquest pacte? De què serveix collar-se amb cargols a la taula, que diu en Rufian? (hauría de dir diputat independentista, com els editorials?) Perque de negatiu, a banda de no aconseguir res per l’independència, que és l’objectiu, no oblidem, dilueix el conflicte a ulls europeus, difumina la repressió (i el que acatarem encara, veureu), divideix l’independentisme i fa molt més gran l’escletxa entre poble i representants… A canvi de qué? Perdoneu, és aquesta mosca al nas…
Per cert, la mosca i jo compartim la majoria dels comentaris dels companys, gràcies.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
06.01.2020  ·  15:23

En relació a la defensa de la llibertat d’expressió en una càmera representativa, cal tenir ben present el comentari de Vicent Partal ’un cinisme que glaça la sang. No és precisament per això, per haver defensat que al parlament es pot parlar de tot, que la presidenta Forcadell és a la presó” , perquè posa blanc sobre negre la presó política de la MH Carme Forcadell.
Una bona carta de presentació per exposar-la al ple del Parlament Europeu.

Rosalia Rosselló
Rosalia Rosselló
06.01.2020  ·  15:44

Amb Ñ,no hi ha res q pactá. Son i Serán uns mentiders. I q no sens oblidi, odien tot lo català. I el PSOE ja fa molts d’anys q és fatxa, si és q alguna vegada va ser d’esquerres.

Roser Caminals
Roser Caminals
06.01.2020  ·  16:07

Els catalans caminen per una corda fluixa que s’ha de tensar. Donar suport a l’amo que pega menys per por del que pega més és un auto engany de miops. Els dos amos formen part del mateix bloc.
Haurem de decidir entre la independència, amb totes les conseqüències que comporta i que molt bé senyala Robert Mora, o l’autonomisme que abandera ERC.

David Mascarella
David Mascarella
06.01.2020  ·  16:42

Sr Partal, sembla que remunta en relació a “aquella”editorial. Ressalta magistralment el fangar on s’hi troben totes les contradiccions: bé per aquí, alerta per allà, pòdria ser. pero…. Està molt bé i ajuda molt a sospesar el ventall i la incertesa sobre les opcions a tenir en compte (tret dels matapans que ho tenen tan clar, sense cap mena de dubte)

Sobre l’últim paràgraf em sembla veure-hi també una contradicció per la seva part, posant per davant que no recrimino, i que potser m’equivoco, quan diu:

“Però això implica obligatòriament que els diputats independentistes no poden perdre ni un segon de vista que el PSOE és el partit dels carcellers, el que dirigeix la repressió. Ni que siga per a no escarnir amb el gest els companys que estan dins les presons o per no acréixer encara més la distància que clarament podem observar que es va obrint entre molts ciutadans independentistes i els polítics que els representen.”

Trobo injust pretendre aconsellar o dubtar a qui té companys a la presó sobre si poden perdre de vista contra qui lluiten, en tot cas ho admeto si ens posem tots dintre d’aquest sac: TOTS. I pel que fa a la distància entre els polítics i molts ciutadans, s’ha d’assumir que si un juga honestament i arrisca per entrar allà on molts no saben veure que s’ha d’entrar, ho fa sense res a canvi (els barrufets rondinaires no ho creuen així!). Aquí no hi ha cap al.lusió personal cap a vostè, només la part proporcional del col·lectiu.

Alguns, que si hi tenen a guanyar, proclamen que ni aigua, i sense mullar-se, també volen parlar amb el PSOE i també alguns que s’oposen a la investidura, ser a les trobades entre els dos governs, tal com ha forçat ERC, acompanyat d’una consulta, precisament sobre el què puguin acordar els dos governs, fet inèdit. Aquesta feina sorda s’havia de fer per arribar aquí, i fer pujar la merda als d’allà, que és la millor evidència de què no tenen defensa democràtica ( la de la força si que la tenen)

Suposem que alguns obriran els ulls si veuen amb què ens trobarem si puja el tripartit feixista. Si ara no podem girar la truita, il.lús i molt, el que cregui (o simuli) , que es tombarà a Ñ amb la força i recolzament que encara no tenim. (allà tenen la raó de la força)

Albert López
Albert López
06.01.2020  ·  17:17

Totalment d’acord amb Juan Martín ALEGRIA i amb molts dels comentaris.
Només una petita apreciació:
No sé què us estranya sobre les intencions dels partits, se diguin com se diguin: ERC, PSOE, etc.. SEMPRE han mirat per a ells i per a ningú més. En nom del país (el què sigui) ens omplen les orelles de promeses que compleixen en compta gotes (per evitar que se’ls noti massa) i fan malabarismes i trucs dignes de Houdini, bé, crec que sabeu de què parlo……
El que tenen TOTS (els partits) ben clar, és que el votant ÉS IMBÈCIL i, sobretot, NO TÉ CAPACITAT DE MEMORITZAR……
I aquesta afirmació la faig amb la boca gran. Si no, còm explicarieu els resultats electorals? Què fan aquelles persones agegudes als escons? Qui els ha nomenat?

DESPERTEM!!!!!!

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
06.01.2020  ·  18:27

Sr.Partal a Ñ tot esdevé com.un miratge d’aquells que hi ha als deserts.
Primer pequè Ñ és un desert en democràcia.
Segon perquè Ñ mai és fiable.

Tercer perquè a Ñ no hi cap res bo per a Catalunya, ni abans, ni ara, ni MAI.

Toca, doncs, marxar i fer-ho ja.

Berta Carulla
Berta Carulla
06.01.2020  ·  19:49

Segueixo pensant que ERC no lidera cap autonomisme, si de cas fa partidisme, que potser és pitjor però és un altre tema.

Que la socialista de la JEC hagi votat inhabilitar el President, que el PSOE no hagi desautoritzat nítidament la JEC, a més del soroll de sabres que fan cap al fons de l’escenari, fan pensar que el que busquen és advertir sobre el perill i falcar la investidura com sigui, i que (i aquí vé el tall) aquesta investidura és un encàrrec d’Estat el propòsit principal del qual és la divisió de l’independentisme, perquè la divisió, no em cansaré de dir-ho, és l‘única cosa que ens pot liquidar.
Al cap i a la fi les polítiques progressistes i socials que ens venen estan congelades pels pressupostos, per l’Ibex, per l’oligarquia i per Europa. És fum. El que no és fum és el perill que suposa quedar-se sense Catalunya, i aquí el motiu de tot.
ERC només és instrument. Instrument d’n sol ús.

Insensats!

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
06.01.2020  ·  20:51

Subscric el darrer paràgraf del sr. Herrero a les 11:14. Mentre els nostres representants no vagen al congrés i al senat en la nostra llengua i no en la de la metròpolis supremacista no es fa evident el fons de la qüestió: que som un poble diferent del castellà, que abusa dels òrgans i dels mitjans de comunicació de l’estat a benefici propi ignorant-nos als demés. Per reclamar la independència -o ta sols la mínima consideració en un estat de tots i de tots iguals- cal mostrar-se diferent i digne, no assimilat i genuflex.

Joan Benet
Joan Benet
06.01.2020  ·  22:26

El dia que el president Puigdemont es torni a presentar a unes eleccions a Catalunya, a ERC la voten només els que en viuen…
Això és el que els cou i el que volen evitar a tota costa… Pactant amb l’enemic o renunciant a qualsevol projecte d’independència si cal…

Joan Ventura
Joan Ventura
06.01.2020  ·  22:30

Un gran editorial Sr. Partal, tots aquells que criticaven al nostra President,que si era un covard i tantes críticas, veurem lo que diuen ara,gracies a ell estem hallá on buscàvem la verdadera justícia.

Mònica Amorós
Mònica Amorós
06.01.2020  ·  22:54

Sempre he tingut molt respecte per aquest diari per la búsqueda constant de la veritat i, a les xerrades en què l’he escoltat, sempre m’ha agradat moltíssim pel coneixement que vostè té de d’altres causes similars a la nostra. Altra cosa són els editorials. Si fa dos dies m’agradava moltíssim, avui no és el cas. I em sorprèn. Vostè sap millor que ningú que la M.H. Presidenta Carme Forcadell no és a la presó per facilitar un debat al Parlament, sinó que està pagant tot el que va representar durant la presidència de l’ANC. Vull entendre que l’editorial d’avui és per compensar el que va fer fa dos dies i tenir a tothom content, sinó, no m’ho explico.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes