El govern de Colau proposarà de retirar la Medalla Commemorativa dels 25 anys de Pau que va atorgar l’Ajuntament franquista al dictador Francisco Franco l’any 1964. El primer tinent batlle, Gerardo Pisarello, ha anunciat que el govern municipal iniciarà l’expedient de retirada de la medalla a Franco i a 6 persones i entitats més relacionades amb la dictadura. L’expedient de revocació es votarà en el ple del 25 de gener, un dia abans del 80 aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la capital catalana.

A banda del dictador Francisco Franco, l’Ajuntament franquista va atorgar la Medalla d’Or l’any 1949 al general José Solchaga Zala, que va ocupar Tarragona i Barcelona amb les tropes franquistes el gener del 1939. El general Agustín Muñoz Grandes, ministre secretari general del Movimiento i general en cap de la División Azul, la va rebre el 1969. L’any 1966 va ser concedida a Antonio Ibañez Freire, que tenia la Creu de Ferro de l’exèrcit alemany i va acabar sent ministre de l’Interior l’any 1979. L’any 1966 també la va rebre la Secció Femenina de la Falange.

Per a Pisarello és una ‘autèntica vergonya’ i ‘inadmissible’ que en una ciutat democràtica s’hagi ‘pretès reconèixer com a temps de pau uns temps que van ser de repressió i de manca de llibertat’.

Demana a Sánchez que ‘s’impliqui’ en la querella argentina contra els crims del franquisme
Pisarello ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ‘s’impliqui’ en la querella argentina contra els crims del franquisme i que ‘acompanyi’ i ‘doni suport’ a la tasca que estan fent els ajuntaments per ‘remoure la impunitat judicial del franquisme’. ‘Arribem més enllà de les nostres competències per trencar amb la impunitat judicial i simbòlica del franquisme’, ha subratllat.

El primer tinent batlle ha demanat a Sánchez que, ‘com a mínim’, ‘desbloqui’ iniciatives com la querella argentina i l’ha convidat a tenir una ‘posició molt més activa’ i a ‘explorar totes les vies’ per ‘remoure la impunitat judicial’ del franquisme.

En aquesta línia, el comissionat de Memòria Històrica de l’Ajuntament, Ricard Vinyes, ha demanat al president del govern espanyol que modifiqui dos apartats de l’article segon de la llei d’Amnistia del 1977. Vinyes ha remarcat que, amb aquesta modificació, casos com el de Billy el Niño podrien tenir ‘una altra mirada’. ‘Una de les coses que està a la mà de Sánchez és la prohibició de l’existència de la Fundació Francisco Franco’, ha subratllat.

Missatge de Vicent Partal

És molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a arribar a un punt de tranquil·litat empresarial que ens permeta de sentir-nos definitivament forts i que allunye qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot. Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina o telefonant al 934 426 439.

Vicent Partal
Director de VilaWeb