Barça Franco

El FC Barcelona ha decidit finalment de retirar les distincions honorífiques que el club havia concedit al dictador Francisco Franco. La junta directiva, en un comunicat, ha explicat que l’acord se sotmetrà a l’aprovació de l’Assemblea de Compromissaris, prevista per la tardor. La junta admet que aquesta era una demanda periòdica de molts socis els últims anys.

Eren dues distincions atorgades entre els anys 1971 i 1974, abans de la mort del dictador. ‘La Junta Directiva ha pres aquesta decisió d’acord amb el compromís de revisar novament el cas, des d’un punt de vista històric i documental’, diu el club.

El 1971, el Barça va concedir a Franco la medalla d’or commemorativa de la inauguració del Palau Blaugrana i el 1974 la medalla d’or commemorativa de les noces de platí del club, ‘obligada per la norma no escrita que implicava que les distincions de nova creació sempre s’havien d’atorgar per primera vegada a Francisco Franco’, explica la junta.

El comunicat també explica que el Barça havia atorgat per primera vegada la medalla d’or, de nova creació, a la Penya Blaugrana de Manresa per haver organitzat la primera trobada de penyes a Montserrat. Les autoritats franquistes, però, van exigir que el club creés una nova medalla per a lliurar-li a Franco.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb