Balsareny acomiada Casaldàliga i n’abraça el llegat com a ‘traginer incansable de l’esperança’

  • Les causes del bisbe han estat representades amb ofrenes a l'altar com ara el 'rem karajà', símbol de la lluita indígena

VilaWeb
ACN
16.08.2020 - 11:07
Actualització: 16.08.2020 - 12:05

El bisbe emèrit Pere Casaldàliga, qui va morir dissabte passat al Brasil, ha estat acomiadat amb una missa funeral a Balsareny (Bages), el seu poble natal. La família, amics i veïns han recordat la defensa dels drets humans del bisbe, sempre al costat del ‘poble senzill’, i n’han abraçat el ‘llegat universal’. ‘Com a bon fill de Balsareny, has estat un traginer incansable de l’esperança’, ha expressat la família en un dels missatges que s’han llegit. Les causes d’aquell qui va ser bisbe de São Félix do Araguaia han estat representades amb ofrenes a l’altar; així, han envoltat la seva fotografia el ‘rem karajà’, símbol de la lluita indígena, i el barret de palla ‘sertanejo’, de la lluita dels treballadors, entre més objectes.

Els objectes simbòlics que la família i els organitzadors de la missa han escollit per homenatjar Pere Casaldàliga han traçat un recorregut precís, i immens, per les seves causes. A més del ‘rem karajà’, que Casaldàliga va utilitzar com a bàcul el dia de l’ordenació com a bisbe, i del barret ‘sertanejo’, la família ha portat a l’altar com a ofrena la terra vermella de l’Araguaia i una artesania de Cuba, símbol de la causa negra. També envoltaven el retrat del bisbe la cistella de vímet del poble xavante, símbol de la causa de la dona indígena; una fulla de palmera; la planta aspidistra, herència dels pares del bisbe i símbol de la família; i un ram de ginesta, la flor groga enyorada de Casaldàliga.

A l’exterior de l’església de Santa Maria, des d’on desenes de persones han seguit la missa per reduir les aglomeracions a l’interior, hi havia el mateix univers d’objectes simbòlics, a més d’una lletera, en record de la seva família de Cal Lleter de Balsareny, i portadores de la Festa dels Traginers, l’emblemàtica celebració d’aquesta població bagenca. ‘El seu llegat és universal. La seva persona és reflex d’unes qualitats humanes tan grans que abracen el món sencer’, han llegit en un dels missatges de comiat de les persones que més el van conèixer. També ha participat en les lectures la batllessa, Noèlia Ramírez, qui li ha agraït en nom del poble la ‘immensa tasca’.

Joan Soler, claretià de Vic i president de l’Associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga i amic personal, ha presidit la missa. L’han acompanyat el rector de Balsareny, el mossèn Antoni Bonet; capellans del bisbat de Solsona i companys claretians. Entre els assistents, també hi havia el conseller d’Acció Exterior i Relacions Institucionals, Bernat Solé.

Pere Casaldàliga, qui es va morir als 92 anys, conegut com el ‘bisbe dels pobres’, va ser un dels màxims exponents de la Teologia de l’Alliberament i de la lluita contra les desigualtats al Brasil, fins al punt que va arribar a estar amenaçat de mort en més d’una ocasió. Casaldàliga va ser enterrat aquest dimecres a São Félix do Araguaia en un cementiri al costat d’indígenes i camperols.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor