Fabra Moll Sanchís Guarner

Les direccions generals de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Balears i la Generalitat Valenciana han anunciat l’edició del volum Fabra, Moll i Sanchis Guarner. La construcció d’una llengua moderna des de la cultura de la diversitat, escrit pel catedràtic de filologia catalana Antoni Ferrando.

En un comunicat, les institucions han explicat que l’edició del llibre coincideix amb la celebració de l’Any Fabra 2018 i que és la primera proposta editorial en la qual col·laboren els tres governs després de signar la Declaració de Palma, amb la qual van emprendre una línia de col·laboració en els àmbits de la llengua i la cultura.

L’obra té la voluntat d’aplegar i actualitzar els treballs de Ferrando, catedràtic emèrit de la Universitat de València i també membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). En concret, el llibre retrata la tasca de normativització de la llengua catalana duta a terme per Pompeu Fabra i els treballs dels lingüistes Francesc de Borja Moll i Manuel Sanchis Guarner per a adaptar-la a les necessitats de les Balears i del País Valencià.

A més, Ferrando evidencia el suport institucional de la Generalitat per a fer possible el treball de Fabra, mentre que Moll i Sanchis Guarner van haver d’acomplir la seva tasca com a projectes personals durant la dictadura franquista. El llibre també aporta dades sobre els escriptors Marià Aguiló, Jacint Verdaguer i Teodor Llorente, que van influir notablement en l’obra de Fabra.

La presentació del llibre es farà dilluns vinent, 4 de febrer, a l’Aula Magna de la Universitat de València (UV) i hi assistiran, a més de l’autor, els tres directors generals de Política Lingüística: Ester Franquesa, de la Generalitat de Catalunya, Rubén Trenzano, de la Generalitat Valenciana, i Marta Fuxà, del Govern de les Illes Balears. Els hi acompanyaran també els professors de la Universitat de València Isabel Vázquez i Emili Casanova.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb