La consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, Ruth Mateu, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, s’han compromès a enfortir els lligams històrics en els àmbits de la llengua i la cultura. Avui, juntament amb els equips respectius, els consellers s’han reunit al Museu de Mallorca i han signat la Declaració de Palma, que preveu la consolidació de l’Institut Ramon Llull com a organisme de promoció exterior.

‘Hem d’aprofitar els vents favorables que ens ha brindat aquesta etapa política per crear sinergies que ens permetin de reforçar els projectes comuns, tant a dins com defora dels nostres territoris, perquè junts tenim més oportunitats d’obrir-nos al món’, ha dit la consellera Ruth Mateu. Per una altra banda, Santi Vila ha destacat la necessitat d’intensificar els vincles entre tots tres territoris: ‘És impossible d’entendre la cultura del país sense les aportacions dels creadors baleàrics o valencians’, ha dit. Vila considera que aquesta declaració és una oportunitat per a definir la interrelació cultural entre els tres territoris. Vol continuar potenciant l’Institut Ramon Llull com a eina per internacionalitzar els autors i creadors propis més enllà dels Països Catalans.

El conseller Vicent Marzà ha dit que aquest acord era un pas més per a potenciar les indústries culturals i creatives de cada territori. ‘És la primera pedra per a construir ponts i no murs a un vertader i eficaç corredor mediterrani cultural –ha dit–. Estic segur que aquesta acció beneficiarà els nostres sectors culturals tant pel que fa a l’ampliació de circuits de programació com al rendiment econòmic de les propostes creatives.’

Entre els punts principals de la declaració, es destaquen la necessitat de reforçar el mercat interior cultural, impulsant circuits d’arts escèniques, visuals, música, literatura, producció audiovisual i cultura popular o tradicional. L’objectiu d’aquests circuits serà facilitar el moviment entre tots tres territoris a les indústries culturals i als creadors. El funcionament serà acordat per grups de treball de totes tres institucions. Així mateix, s’establiran criteris de participació conjunta per als sectors de les arts musicals, les arts visuals, i les escèniques en fires i festivals. També es coordinarà la promoció de la literatura i es promouran programes d’intercanvi d’autors.

En l’àmbit de llengua, els governs es proposen d’assolir un sistema d’acreditacions de coneixements lingüístics compartit i compatible, per garantir la coherència, la transparència i la màxima informació pública. Tots tres consellers han acordat d’impulsar iniciatives conjuntes per a defensar-se de les polítiques estatals contràries a la llengua catalana.

La Declaració de Palma també preveu la consolidació de l’Institut Ramon Llull com a organisme de promoció exterior i internacionalització. Cal remarcar el reingrés del Govern de les Illes Balears a l’institut i la col·laboració de l’IRL amb la Generalitat Valenciana dins el pla estratègic cultural ‘Fes Cultura’. Totes les accions incloses en la Declaració de Palma es concretaran mitjançant grups de treball en què s’aplegaran representants dels tres territoris.

A la reunió també hi han assistit el director general de Cultura del Govern de les Illes Balears, Jaume Gomila; la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Marta Fuxà; la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; el secretari valencià de Cultura i Esport, Albert Girona; i el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.