Avançament editorial: ‘El plaer de l’art. Josep Pla i els artistes’, de Teresa Amat

  • El llibre, editat per Sidillà, aplega retrats que Josep Pla va deixar escrits de prop d’una trentena d’artistes

VilaWeb
L'escriptora Teresa Amat.
Redacció
25.05.2024 - 21:40
Actualització: 25.05.2024 - 21:55

“Hagi escrit sobre el que hagi escrit, Josep Pla ens ha ensenyat a mirar el nostre país i la seva gent, a mirar-nos a nosaltres mateixos i, des d’aquí, a mirar el món; i per això ens agrada”, escriu Teresa Amat, autora del llibre El plaer de l’art. Josep Pla i els artistes (Edicions Sidillà), que arriba aquesta setmana entrant a les llibreries. Pla va escriure sobre Gaudí, Dalí, Rusiñol, Maillol, Picasso, Gargallo, Miró i tants més. Però l’estudi sobre la relació de Josep Pla amb l’art i amb els artistes encara s’havia de fer. El Plaer de l’art aplega tot de texts de l’escriptor sobre el seu concepte d’art i sobre els artistes que va conèixer.

Teresa Amat Canals (Martorell, 1950) és llicenciada en filologia catalana per la Universitat de Barcelona. Ha treballat de tècnica al Consorci per a la Normalització Lingüística. És patrona vitalícia de la Fundació Francesc Pujols i Morgades de Martorell. L’any 2009 va publicar l’assaig Castracions. Cinquanta anys de revolució cubana, i l’any 2016 el recull de relats Tot ve que s’acaba (premi Vila de Martorell 2015, Viena Editorial). Va ser autora d’un dels primers blocs literaris en català, Les paraules i els dies, del 2002.

Llegiu un fragment de El plaer de l’art. Josep Pla i els artistes, de Teresa Amat (Edicions Sidillà).

Els editors Judit Pujadó i Xavier Cortadella expliquen als lectors de VilaWeb:

“Un autor amb la capacitat d’observació tan esmolada, tan prolífic i amb una prosa tan consistent, pensada i fonda com la de Josep Pla, que va escriure pràcticament sobre qualsevol tema i que sempre ho va fer amb criteri, amb perspicàcia i amb aquesta seva voluntat de lliurar-nos un relat del país, si més no del país que va pensar que valia la pena preservar, bé mereixia un recull que aplegués la seva visió sobre l’art i sobre els artistes que va conèixer. Ben mirat, la visió que té del fet artístic és també la visió que amara la seva obra narrativa.

A El plaer de l’art. Josep Pla i els artistes, Teresa Amat ha aplegat tot un seguit de textos de l’escriptor empordanès sobre el seu concepte d’art i sobre un bon grapat dels artistes que va conèixer. Hi destaca especialment allò que per ell era important i transcendent: l’art capaç de transmetre “el batec de la realitat de la naturalesa de les coses i dels homes i de les dones”, com diu Teresa Amat. “L’art és una cosa sobretot important perquè ha suscitat la lluita dels homes contra el temps, que ho destrueix tot. L’art és un incentiu de l’home per durar, per conservar, per recordar, per perviure davant la còsmica massa d’oblit que ho esborra tot”, per dir-ho amb paraules de Josep Pla.

En aquest llibre, trobareu aplegats fragments dels retrats que Josep Pla va deixar escrits de prop d’una trentena d’artistes, pintors, però també escultors, la majoria catalans. Un passeig per retrobar-nos amb tots ells, des de la perspectiva de Josep Pla i, per tant, amb la mirada imprescindible d’un dels millors prosistes del segle XX.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any