«És molt senzill: quedeu-vos tots a casa.» Aquesta consigna anònima ha estat capaç de contagiar tota una ciutat. Els carrers es buiden. La paràlisi s’estén. Gairebé ningú no va a treballar. El transport, les botigues i les fàbriques cessen les activitats. Un alçament col·lectiu sembla possible sense vessament de sang.» Així presenta l’editorial Sembra Llibres  la recuperació d’una de les obres significatives que va escriure Manuel de Pedrolo, ‘Acte de violència’ amb la qual va obtenir el premi Prudenci Bertrana. Llegiu-ne un fragment. L’edició conté un pròleg del músic Cesk Freixas.

Segons els editors Xavi Sarrià i Joan Carles Girbés, aquest títol pot suposar un tomb per a Sembra Llibres, aquesta editorial encara petita i jove, que està fent forat sobretot entre els lectors joves. Joan Carles Girbés ho explica: ‘La recuperació de “Acte de violència” coincideix amb el segon aniversari de l’editorial. És el nostre vintè títol ja, i recuperar aquesta novel·la clau en l’extensa bibliografia de Pedrolo és una responsabilitat (i un deure!) que portem endavant amb el màxim respecte. Quan vam anunciar el naixement de Sembra Llibres vam dir que volíem ser una editorial petita però amb grans llibres. Tenir l’oportunitat d’incorporar el mestre Pedrolo al nostre catàleg és un regal que confirma aquest objectiu. Treballem ja en altres títols de Pedrolo que mereixen ser rescatats de l’oblit i tornar a l’actualitat, a connectar amb lectors nous.’

coberta Pedrolo

I Xavi Sarrià ens parla de l’obra:

« ‘Acte de Violència’ és una obra fonamental que estem orgullosos de poder publicar com a homenatge a una de les veus cabdals del nostre país. Una novel·la que recuperem amb vestit nou i amb el pròleg de Cesk Freixas, qui va compondre una cançó basada aquesta obra, com a símbol del reconeixement que li devem al mestre les generacions nascudes ja després de la mort de Franco. Significa, per tant, sumar-nos a la tasca de recuperar la figura i l’obra de Manuel de Pedrolo. I, en el cas de ‘Acte de Violència’, del seu vessant literari més combatiu i compromès. Perquè, amb la força i l’astúcia que caracteritzava a Pedrolo, aquesta novel·la ens situa davant d’un poderós interrogant: què passaria si sumàssem forces en una vaga col·lectiva i indefinida? La resposta és un dels seus llibres més representatius i celebrats. Una novel·la en què aquest aspirant a utopies ens parla de resistència i opressió, de solidaritat i violència, d’implicació i indiferència. Un autèntic clàssic escrit en ple franquisme, guanyador de la primera edició del premi Prudenci Bertrana i censurat fins a la mort del dictador. Però que continua sent d’una esfereïdora actualitat.»

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb