Tots els partits amb representació a l’Assemblea Nacional del Quebec han donat suport a una moció parlamentària a favor dels presos polítics. El text expressa preocupació per les condemnes, que defineix de ‘massa severes dins d’un estat de dret europeu’, i demana una solució política, democràtica i pacífica per a Catalunya. ‘L’Assemblea Nacional apel·la igualment al respecte als drets i llibertats fonamentals de tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya i Espanya’, conclou la moció.

La moció ha estat una iniciativa del partit sobiranista Quebec Solidari (QS) i ha rebut el suport de totes les formacions, inclòs el partit Lliberal que governa actualment el Canadà. De totes maneres, Gabriel Nadeau-Dubois, líder parlamentari del QS ha explicat que han hagut d’aigualir una mica el text original per aconseguir un acord unànime. ‘Ens agrada el vi una mica més potent, però no pot ser que l’Assemblea Nacional romangui en silenci quan és un cas d’autodeterminació i respecte a les llibertats fonamentals’, ha declarat.

La declaració és el segon gest provinent del Quebec d’ençà de la publicació de la sentència. Ara fa una setmana, el Bloc Quebequès va demanar al primer ministre canadenc, Justin Trudeau, que exigeix l’alliberament dels presos políticsYvesFBlanchet, líder del partit sobiranista, va fer la demanda després que el Bloc arrasés en les eleccions canadenques al Quebec i esdevenint un actor clau per la governabilitat del país.

El Canadà prohibeix l’entrada a Puigdemont

La Societat Sant Joan Baptista –l’associació més antiga del Quebec, centrada en la defensa de la cultura quebequesa i dels seus anhels polítics– ha convidat el president Carles Puigdemont per a participar en una colla d’actes, però l’autoritat d’immigració del Canadà li ha denegat de nou l’autorització de viatge electrònica (AVE). El primer ministre quebequès, François Legault, que ha expressat el seu suport als independentistes catalans, ha dit que està ‘perplex’ per la decisió.

Fonts de l’entorn de Puigdemont han anunciat que el seu equip d’advocats, encapçalat al Canadà per Stéphane Handfield, apel·larà la decisió al Tribunal Federal de Canadà. Segons diuen, la decisió és precipitada i no respecta la presumpció d’innocència del president. Tal com recorden, l’AVE se sol·licita per Internet i, en la majoria dels casos, es tramita pocs minuts després.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb