Però es pot fer política amb qui ha assassinat la política?

  • «Sabem que Sánchez, braç a braç amb Mariano Rajoy i completament d'acord amb ell, va assassinar la política el 2017 convertint un problema que havien de resoldre les urnes i el diàleg en una persecució judicial»

Vicent Partal
30.12.2019 - 21:50
Actualització: 31.12.2019 - 19:46
VilaWeb

Després d’haver escoltat les explicacions, per una banda, de PSOE i Podem i, per una altra, d’ERC, la gran pregunta és si es pot fer política amb qui ha assassinat la política, si se’n podrà fer els pròxims mesos. I quines conseqüències tindrà això per a tots els qui signen el pacte. Ho demane de manera honrada i sense prejutjar la resposta perquè jo, ara mateix la ignore. Però també ho demane –això no ho vull amagar– amb un gran escepticisme, perquè a mi em costa molt de creure que siga possible.

Amb un gran escepticisme encara més viu perquè l’estil Sánchez el vam veure ahir una altra vegada en les acrobàcies polítiques que proposava l’advocacia de l’estat, en el seu document ple d’ambigüitats i de dobles intencions. Per sort, hi ha un indicador claríssim que no ens farà esperar gaire: el dia 13 de gener Oriol Junqueras seurà al seu lloc a l’hemicicle d’Estrasburg o restarà a la presó dels Lledoners?

Aquesta és la gran qüestió i aquest serà el gran símbol, positiu o negatiu, de la nova etapa que diuen que s’obre ara. El vice-president Junqueras és eurodiputat perquè el va votar la gent i perquè el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ho ha ratificat. Cap de les voltes i giragonses que l’advocacia espanyola fa per justificar-se no aconsegueixen, ni aconseguiran, d’amagar aquesta premissa fonamental. El 13 de gener serà molt fàcil de comprovar si Junqueras és a a Estrasburg o si, amb la investidura a la butxaca, Sánchez torna a fer de Sánchez.

De moment, sabem que Sánchez, braç a braç amb Mariano Rajoy i completament d’acord amb ell, va assassinar la política el 2017 convertint un problema que havien de resoldre les urnes i el diàleg en una persecució judicial que volia aniquilar l’independentisme i decapitar-ne els dirigents i organitzacions. Inclosa Esquerra Republicana de Catalunya, que és evident que ha pagat un preu altíssim i encara el paga.

Ara, però, el president espanyol es troba que necessita l’independentisme i ha de fer quadrar el cercle. Com aconseguir els vots de l’independentisme sense que el devore el monstre que ell mateix va crear? La cosa se’ns presenta, però, com una qüestió de pura confiança en el personatge, atesa l’absència evident de penediment per part del dirigent socialista.

Entenc que ara ell vulga vendre una capacitat de diàleg que no se li ha vist mai. Li convé. I fins i tot, puc entendre que ERC estiga disposada a donar la mà a qui té a la presó injustament els seus dirigents. En definitiva, en política els pactes es fan amb els enemics i si Esquerra creu, com ahir va defensar Marta Vilalta, que un nou engany del PSOE, si això passés, seria definitiu per a fer créixer l’independentisme i arribar a l’estat propi, jo diria que no és que tinga dret d’intentar-ho sinó que en té l’obligació.

Amb tot, però, entenc també que ERC sap que el risc en què incorre facilitant la investidura d’aquest home és molt alt. I que aquesta és una aposta molt forta que tindrà un impacte brutal sobre les expectatives polítiques d’ERC i sobre el futur de tot l’independentisme.

El consell nacional dels republicans té la paraula i els tretze diputats que la ciutadania va portar a Madrid tenen els vots, o l’abstenció en aquest cas. Però a mi em sembla que hauria estat molt més prudent esperar al dia 13, per veure si Junqueras va a Estrasburg o no i comprovar abans si la Junta Electoral o qualsevol altre negociat de l’estat es treu de la mànega un invent per a no complir les ordres del TJUE. Dita la qual cosa reconec també que, a diferència del que sembla que creu Esquerra, jo no crec que siga possible fer política amb majúscules amb els qui el 2017 van assassinar la política d’una manera tan violenta.

PS. Per les primeres reaccions, ja veig que les pròximes hores seran explosives políticament parlant. Lamente molt que la gent s’insulten els uns als altres i m’agradaria de recomanar contenció a tothom. Sobretot, perquè hem après que el procés d’independència és complicat, però té algunes premisses bàsiques que no canvien mai. I la principal és que, com que es basa en les urnes, sempre acaba prevalent la decisió de la gent, no la d’aquest partit o aquell altre, no la d’aquest polític o la d’aquell altre. Calma i tranquil·litat, doncs.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
30.12.2019  ·  22:21

I ja està? Una taula de diàleg i prou? I quines garanties els ha donat el PPSOE? He vist la compareixença i a la Vilalta se li notava mooolt que no era sincera i que amaga pactes ocults i inconfessables. No em crec que el consell nacional d’ERC sigui gaire més explicatiu i sincer.
En resum, estic convençut que el Psanchez serà investit gràcies a ERC a canvi de fum, fum fum.

francesc felip
francesc felip
30.12.2019  ·  22:34

No és pot tenir molta tranquil·litat quan ens trobem davant polítiques pròpies i alienes que ens alarmen molt precisament perquè ens hi juguem moltíssim.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
30.12.2019  ·  22:45

El sr Partal, com fa sovint darrerament, ha volgut ser molt moderat sobre la postura d’ER, i no avançar aconteixements. Però només cal veure el titular de les notícies de VW per saber que la cosa està quasibé perduda.
1- Sánchez i Iglésies delimiten la posició amb Catalunya en el diàleg i l’estatut.
2- la gran conquesta d’ER en el pacte amb el PSOE és una taula de diàleg “entre governs”.
3-la sra. Vilalta reclama que la resposta a la inhabilitació del President Torra sigui “consensuada”.
4-El president Torra no permetrà que un tribunal decideixi el president de la Generalitat.
5- tothom té tanta pressa que no poden esperar al dia 13, on veurem el president Puigdemont i el Conseller Comín entrant al Parlament Europeu.

Només hi ha dues sortides: o crisi de govern a la Generalitat o noves eleccions i que decideixi el poble.

Gemma R.
Gemma R.
30.12.2019  ·  22:48

Això ens agafa cansats. Necessitàvem veure que a les institucions tenim gent valenta, estratèga. I els dos que més ho són están a l’ exili, q són el President Puigdemont i Clara Ponsati. Necessitàvem veure que tots els nostres esforços es veuran recompensats, essent traduïts en fets polítics. El PSOE és el PSOE, amb Sánchez o sense. Podem ja podría incorporar-se a les seves files, no faran res diferent. Però això ja ho sabem, només haviem de jugar les nostres cartes, ara q tenim l’ Estat entre les cordes gràcies als Tribunals europeus. I res, càlcul partidista, i a més a més de mínims minimalistes. No es pot guanyar cap conflicte si totes les victòries només depènen de l’ error de l’ altre, i molt menys si al damunt no els saps aprofitar. Per això crec q anirem de baixa perquè en els propers 4 anys no passarà res. I q no passi res vol dir q Madrid seguirà emportant-se els diners q necessitem x fer politiques tant socials com medi-ambientals q no poden esperar, infrastructures que van quedant obsoletes, etc. Inhabilitaran al President Torra, i ningú farà res. Anirem a eleccions, guanyarà ER, i ja podem anar fent el préssec si el burro no es vol moure…Però no passa res. És el que vota la gent.

Victor Serra
Victor Serra
30.12.2019  ·  22:49

A aquestes alçades tots hem perdut la innocència. Què se’n pot esperar de Perdo Sánchez ? objectivament res. Cal tenir clar que investir-lo no és el final de res, sino el principi de tot. S’hi ha d’estar a sobre cada dia, i si no cumpleix, deixar-lo en evidència. Si anem guanyant terreny pels nostres objectius, endavant. Si ens falla, com en ell és habitual, què li queda a l’Estat espanyol per seguir convencent als catalans que encara no són independentistes ? Hi guanyem de les dues maneres. I mentrestant, que l’Espanya més tenebrosa vagi quedant cada vegada més enmascarada a tot arreu.

Muma Soler
Muma Soler
30.12.2019  ·  22:52

Negociar amb un pervers (en el sentit psicològic del terme) és impossible. Ho saben els jutges, ho saben els advocats, ho saben els psiquiàtres, ho saben totes i tots els que han estat casat amb un perfil pscològic d’aquest. L’únic que es pot fer en aquests casos és posar-hi un mediador. Malauradament, entre el PSOE i ERC, entre España i Catalunya no hi ha cap mediador. La relació perversa es basa en l’objectualització de l’adversari, en no reconèixer-li la condició de persona (de tenir somnis, de tenir sentiments, de tenir projectes) l’únic que s’en espera és l’obediència. El pervers gaudeix humiliant, trencant els somis i els desitjos del seu adversari, rebaixant-lo com més millor. No us sona tot això?

Joan Benet
Joan Benet
30.12.2019  ·  22:59

Molt em temo que ERC no s’esperarà al 13 perquè vol poder pactar amb el PSOE (ells deuen saber perquè…). I si s’espera al 13, i en Junqueras segueix a la presó, ho tindrà molt difícil per poder seguir fent el paperot.
Així que s’abstindran, hi haurà govern, i si en Junqueras no va a Estrasburg es faran la primadonna ofesa i en Rufián arrufara (encara més) el nas. Faran el ploricó, la víctima, i qui dia passa any empeny. Fins les eleccions catalanes tot esperant que l’Iceta els torni el favor.
Espero equivocar-me. Em menjaria amb molt de gust tot el que he escrit…

Carme Garcia
Carme Garcia
30.12.2019  ·  23:16

Sr.Partal, no entenc la suavitat en que tracte la desició de ER.
Voldria saber el perqué no hi ha ni una critica al engany que han fet al poble de Catalunya, dient simplement que son autonomistes ja o tindriem tots més clar, i nongu el hi retrauria rés.
Vosté no ens parla clar, prque el que no poden esperar al 13 es que el 3 inhabilitaran al President Torra, i llavors no podtien donnar supurt al PSOE, i rebre la re ompensa de tenir en Junqueres al carrer.

Pepi Oller
Pepi Oller
30.12.2019  ·  23:18

A mí aquesta negociació em crea veritable angoixa.

No entenc aquesta lògica de: si ens tornen a enganyar farem més independentistes. Trobo que suma més quan et mostres digne i et respectes a tu mateix.

Ens estan venent

sergi gonzalez
sergi gonzalez
30.12.2019  ·  23:20

Investir Sánchez servirà per a demostrar que no serveix per a res important . Ja no quedarà cap més dubte en ningu de que aquest camí no existeix. Que ERc pagui un preu electoral més O menys és força secundari. El més important és que s haurà cremat una etapa definitivament, no hi haurà cap retorn.

Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
30.12.2019  ·  23:41

Sembla que criticar ERC és un pecat. No es pot parlar malament d’aquest partit, per el que sempre hi ha excuses que justifiquin el que fa.
Darrerament les excuses semblem molt fluixes, ara es basen en la falta de boles de vidre.
La gent te la paraula, però necessita informació, i sembla que hi ha publicacions de les que et pots refiar, llevat d’alguns temes.

Jordi Pruneda
Jordi Pruneda
31.12.2019  ·  00:10

Es tracta de que guanyi el NO al referendum del proper ‘nou’ estatut PSOE-ERC, i activar ja el partit transversal (la Crida o el que sigui), no?

Antoni Soy
Antoni Soy
31.12.2019  ·  00:21

Tots podem tenir (i de fet tenim) dubtes, però francament, m’esperava un editorial més clar i contundent.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
31.12.2019  ·  00:25

Els ejpañoles han trencat la democràcia, segurament per què mai hi han cregut.
Els ejpañoles només volien ser a la UE per la quantitat de diners que rebrien i els oligarques per fer-hi grans negocis.
Els ejpañoles només ens volen com a colònia a extreuren-hi tot el suc.
Això ho tinc claríssim, està perfectament demostrat i documentat.
Sóm burros o ens agrada fer el préssec?

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
31.12.2019  ·  01:37

La Corte del Reino, el concepto España, siempre ha sobrevivido al naufragio, se ha reinventado, gracias a los nacionalismos periféricos (el vasco y el catalán).

En otras palabras, a España siempre la salvan los que supuestamente se autodenomiman no-españoles.

El mundo al revés.

¿Por qué?

Porque los intereses económicos de los nacionalismos periféricos están tan imbricados con los intereses económicos de la Corte del Reino que, lo de cortar peras, por parte de los periféricos, no es sino un órdago a la mayor para obtener más cuota de mercado, y una performance cara a la galería de sus votantes para que les apoyen, prometiéndoles soberanía e independencia y jurando, a la vez, a la Corte del Reino, lealtad a España.

El último en la lista, tras el PNV y los pujolistas… ERC.

A España siempre la salvan los que dicen ser no españoles.

¡Es la leche!

A la España rancia, corta de miras, zafia y cruel, siempre la salvan los nacionalistas vascos y catalanes.

En cada ocasión que el soldado Ryan español está en peligro aparece el soldado Ryan vasco o catalán para salvar al castellano.

¿Por qué?

To be, or not to be, that is the question.

Rafael Masià
Rafael Masià
31.12.2019  ·  03:21

La tradició espanyola és fer veure que es pacta amb Catalunya quan es necessita, no complir el pactat i oblidar el pacte quan no es necessita el suport de Catalunya. Només cal recordar el pacte del Majestic, quan Aznar parlava català en la intimitat, i qué va passar més tard, quan va tenir majoria absoluta. I els socialistes no són diferents. Espero i desitjo que tots ho tinguem present, especialment ERC.

Rafael Masià

Joaquim L’Optimista
Joaquim L’Optimista
31.12.2019  ·  03:22

Sr Partal.: ERC nos esta engañando a todos, ellos ya han pactado con PSOE, me remito a lo que decia ante ayer la VILALTA,es tan disparatado tan falso que ni ella se lo cree, facilitaran la investidura del pedante soberbio cobarde y tramposo, segun ella para saber si es de fiar o no.Decir esto indica que ya esta todo guisado: yo presidente de españa, Junqueras o Aragones presiden en Catalunya, Torra, fuera un retoque al Estatuto y todo listo, seguiremos quedandonos vuestro dinero,,ademas una celebracion a lo grande con el dinero que hemos cobrado a todos pero todos los que hemos encarcelado y el gobierno de los catalanes con el culo muy rojo de la somanta de palos recibidos; hay que decir muy alto GRACIAS ERC.

Ramon Perera
Ramon Perera
31.12.2019  ·  03:33

Amb insults o sense [jo penso que els arguments tenen més força sense insultar] l’actitud d’ERC no està gens clara. No haurem d’esperar gaire [com a màxim fins quan tocarien unes noves eleccions espanyoles] per veure quina cosa passarà.

Si ERC no sap aprofitar en favor de la independència l’actual moment de feblesa de la política espanyola, una part dels catalans es revoltaran contra ells i haurem de rentar la roba bruta a casa abans de tornar a agafar el camí de la independència.

Només una observació, si ERC no sap aprofitar el moment actual per treure el seu president de la presó, què podem pensar? És que dins del partit hi ha un ‘deep party’? És que Oriol Junqueras vol fer un gambit en el que sacrificant-se ell podrem arribar a la independència? Potser és que no saben explicar-se…

Josep Usó
Josep Usó
31.12.2019  ·  03:53

Sembla que ERC té molts càrrecs públics amb sou; regidors, batlles, assessors,… I aquests veuen la possibilitat de blindar el seu sou per quatre anys. I posen això davant de tot. De tota manera, l’acord resultarà irrellevant. L’ascens de l’extrema dreta és impossible d’aturar. Molta gent d’Espanya és d’extrema dreta. Ho ha segut sempre. I el PSOE i Podemos estan ja en minoria i baixant. Fer govern així és deixar l’iniciativa als altres. Encara més si s’han de prendre decisions econòmiques desagradables. I serà el cas. D’ací a un any a tot estirar, caldrà repetir eleccions. I mentre, Junqueras estarà tancat. ERC haurà triat la indignitat a canvi de res.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
31.12.2019  ·  04:36

M’agrada l’optimisme innat de la gent. Es veu que només hi ha un partit que s’ha venut, però curiosament ha guanyat les eleccions.Per tant, el que es diu es que la gent No Sap Votar.
Evidentment, no se sabia votar quan el “pujolisme ranci” treia majories absolutes i el Sr Pujol i el seu “oasi català” eren titulars cada dia a la premsa de Madriz.. O quan C’s amb el Rivera i Arrimadas varen treure majoria al Parlament de Catalunya, una cosa mai vista.Sortosament C’s s’han entrebancat i ara ja no pinten res..Que com s’ha entrebancar C’s? que vingui algú i m’ho expliqui, ho tenien tot(a base de mentides i tupinades)i ara no tenen res, sortosament(Alerta amb VOX)

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
31.12.2019  ·  06:29

Sr. Partal, molt tou amb ERC? Per què? Aquests 4 il·luminats saben que els estant ensarronant, però continuen. Pitjor, la feina que tenen és fer-nos creure(es pensen) que dialoguen i avancem.
Res de res companys. Foc nou i neteja a fons. I com més aviat millor. No anem enlloc amb dirigents preocupats per la pasta i la cadira.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
31.12.2019  ·  06:47

Un grandisimo TORRA y una ERC repugnante

TORRA

que lo quieren eliminar por defender el derecho de los Catalanes a expresar su voluntad … por defender la Verdad y la Libertad y los derechos humanos humillados por la brutalidad de una pestosa España franquista

Un grandísimo Torra alelante de una vergonzosa ERC que ha llegado al acuerdo con el PSOE para la investidura de Sánchez… Un acuerdo cuyo único fin es la humillación de Catalunya y su sumisión al poder de la violencia y de la suciedad mental de una repugnante España franquista.

ERC

Con un veredicto tan claro como lo del TJE ni habéis sido capaces de liberar vuestro líder Junqueras

Siervos es lo que sois … Un pestoso rebaño de siervos …

Una izquierda de siervos que solo sirve a blanquear de democrática y progresista (jajajaja) una España que es el mas sucio charco pestoso de autoritarismo que existe al mundo …

Lo habéis tragado todo

Las palizas a personas inocentes, la detenciones arbitrarias de los que han levantado la voz para defender vuestras libertades, las sucias mentiras y las calumnias de los diarios españoles contra el pueblo catalán no os han ofendido, las habéis tragando con normalidad, porque así os han crecidos vuestros padres, sin principios, sin Libertad, sin Verdad, obedientes siervos de los prepotentes, de los violentos y de los más sucios de mente… Es así que se manda a la gente… Esto es lo que os han enseñado, a despreciar toda Dignidad.

La desfachatez de representar la gente honesta y trabajadora para que no evolucione, para que se quede sumisa, para que obedezca a vosotros que os habéis puesto encima.

Esta es vuestra aspiración sucios siervos pestosos:

ocupar los lugares de poder de vuestros amos criminales franquistas …

Consol A
Consol A
31.12.2019  ·  07:24

No tinc cap confiança en aquest pacte. Si ERC el fa és la seva responsabilitat, no el moviment independentista que va més enllà d’un partit. Per mi, ERC està encegada en la seva voluntat de derrotar a JuntsxCat costi el que costi. I perillosament estan prenent el paper de Cs contra JuntsxCat. Potser haurien de veure què li ha passat a Cs.

Sílvia Fortuño
Sílvia Fortuño
31.12.2019  ·  07:25

Contenció? Per a què? I en nom de qui? No-no. Aquí tots sabem que Escòria Republicana des de les eleccions del 21 de desembre del 2017 no ha fet altra cosa que posar pals a les rodes, però aquesta va ser l’escenificació, perquè ja el mes d’octubre Junqueras Corleone i Artur Mas li van fer el llit al President Puigdemont. Ara ja se sap que la voluntat de Junqueras és ser President i si no ho és la República haurà d’esperar. Que ER només vol treure Junqueras de la presó i la resta l’importa poc, ni en Romeva ni la resta de presos i preses, que per cert se les nomena poc.

Si volem anar endavant no es pot pactar de cap manera, a l’enemic ni aigua, perquè en aquest cas, encara que la demani, és la promesa de l’escorpí.

Em sembla tan obvi que la indecència d’ER deixant-se festejar, per un si o per un no, es gairebé pornografia.

I no, Sr. Partal, no se’ns pot demanar contenció o el que és el mateix, autocensura, amb el partits i els polítics.

Albert Miret
Albert Miret
31.12.2019  ·  07:34

Per a mi és indiscutible que els estan enredant i ells es deixen, obnubilats per fer prevaldre la llibertat del seu cap a la del país. Mai cap governant espanyol ha complert cap acord a què s’hagi pogut arribar, perquè així és com ells entenen un pacte. L’entenen com la capacitat d’enredar al contrari amagant cartes sota la taula. Quan tenia empresa, vaig deixar de treballar amb empreses espanyoles quan després d’un parell d’intents d’estafa vaig observar investigant-los, que la majoria no tenien en nòmina ni tècnics ni treballadors coneixedors del que anunciaven que podien fer, sinó advocats que preparaven els contractes per a poder-los incomplir en qualsevol moment, mentre tot el tema tècnic el subcontractaven a preus insostenibles a algun incompetent. Ara veiem que cap dels dos socis ni PSOE ni Podemos s’acosten ni un moment a les reunions de negociació ni accepten cap reunió amb el govern català, amb la intenció clara de poder al·legar quan calgui que ells mai van pactar el que sigui, i mentrestant podeu estar segurs que tenen exèrcits d’advocats estudiant com incomplir-los. Si abans de signar res els d’ERC posen com a condició necessària la publicació dels pactes perquè tothom els pugui veure, els espanyols s’aixecaran de la taula, perquè -com sempre-, seran fum i prou. Em sap greu per ERC, perquè allà els faran quedar com a necis que es deixen enganyar amb falses promeses mentre aquí quedaran a la història com als culpables del fracàs independentista, i lluny de què els incompliments del fantasma Sánchez i l’escolanet (un altre enlluernat pel triler) aportin més independentistes, poden estar segurs en desanimarà a molts més. No tenir cap mena de possibilitat d’influència, produeix el mateix pànic que veure un nen com s’acosta al precipici sense poder evitar que caigui al buit.

Júlia Laforga
Júlia Laforga
31.12.2019  ·  08:33

Personalment no em vaig poder empassar la compareixènça de la Marta Vilalta. No sé si les ganyotes són habituals o les feia pel missatge que havia de vendre. Sigui com sigui, mo vaig poder, se m’estrenyia la gola i em pujava una cremor per la boca de l’estòmac. I mira, la salut ja no …
Per cert senyor Partal, aquesta moderació que fa temps que exhibeix amb ERC, cada cop li fa pedre més crèdit …

Jaume Riu
Jaume Riu
31.12.2019  ·  08:51

Res no és el que sembla.
En les negociacions importants, sempre hi ha cartes amagades, com no podia ser de cap altra manera.
El final és aprop, i les evidències objectives del 13 de gener a Estrasburg ens donaran la pista definitiva.

Esther Miquel
Esther Miquel
31.12.2019  ·  09:11

D’acord amb el Ramon Perera: “els arguments tenen més força sense insultar”

david graupere
david graupere
31.12.2019  ·  09:13

1. No crec que Junqueras en surti ni el parlament dela UE anirà més enllà (article7). La justícia europea ha fet el que havia de fer i és ara l’única estructura real dela UE.

2. Sense dret a l’autodeterminació no hi haurà llibertat ni per a Junqueras ni per a ningú. La qüestió no és quan en surten sinó com en surten. Ens estem perdent.

Empar Valls
Empar Valls
31.12.2019  ·  09:14

Estem vivint els temps on tota la podridura, tant espanyola com catalana, surt a la llum.
És molt desagradable, sí, i requereix el seu temps, però és necessari per fer net.
Això vol dir que es necessita visualitzar clarament les intencions de cadascú i per això ho hem de patir i viure.
Nosaltres ja veiem algunes mentides, però encara hi ha moltes més amagades.
Creieu que els poders amagats es quedaran tranquils?
Us adoneu que, tot passa de manera accelerada, i que d’un dia per l’altre tot canvia?
Paciència.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
31.12.2019  ·  09:17

Respecto molt la feina de Vilaweb i el seu director, per això me’n vaig fer subscriptor, però em preocupen molt certs elements que es van inoculant en la narrativa. Llavors, si Vilaweb és el far del país en quant a periodisme mainstream independent, en quina posició són els altres mitjans, collats per l’autonomisme espanyol? Alguns elements que a mi em pertorben:

-A dures penes es parla de Junqueras en quant a l’estratègia d’ERC. És com una cosa impersonal, però és ell qui dóna les ordres i no crec que ni Vilalta, ni Rufián, ni Aragonés, ni Tardà facin res sense el seu consentiment. Aquí hi ha moltes coses que fan pudor i que ningú investiga.

-ERC no bien i JxCat sí bien és una narrativa que no em sembla acurada. La Laura Borràs i la Miriam Nogueras seran unes dones sensacionals amb unes habilitat sensacionals, però JxCat no dista en res sensiblement diferent d’ERC quan es tracta de fer el xaiet a Madrid. M’agradaria veure’ls amb els escons que té ara ERC, a veure com respondrien a les pressions dels Pascals, Bonvehisos i el tòtem Mas.

-Pedro Sánchez no té el timó de la política espanyola. Em sembla més aviat un personatge abjecte, àvid de fama i de poder, que fa maniobres per capejar l’extrema dreta, la qual en alguns casos i encobertament, prové dels barons del seu propi partit. Em sembla perillós crear un estat d’opinió en què sembla que tot depèn de Sánchez.

Jo penso que els polítics independentistes el que volen és presentar una solució que satisfaci al seu electorat sense haver de tornar a passar per l’infern dels últims dos anys (Mamà Europa s’enfada i ens fa el buit, Papà Estado ens fot una pallissa de proporcions bíbliques i els germanets es barallen acarnissadament per les engrunes). El tema és que inclús pensant que els polítics tenen bona fe (que sovint la tenen i es veuen forçats a negociar les contradiccions del seus posicionaments), sempre treballen per frenar les ànsies de llibertat del poble. Sempre. Aquí i a la Xina popular. A la política i les empreses. A les famílies.

Pep Agulló
Pep Agulló
31.12.2019  ·  09:34

SENSE MEDIADOR NEUTRAL, AL JOC DEL TRILER…

Sra. Vilalta, això ni és el “sit and talk”, ni és “una negociació del govern català” com va dir ahir. L’abstenció en la investidura de Sánchez està només a la mà d’ERC. No es faci portaveu de l’independentisme quan l’autodeterminació desapareix de la mesa i la llibertat dels presos també.

Tot plegat sembla un joc de trampes anunciades endavant. En la volubilitat de Sánchez, la trampa es dona per feta. La judicatura ordeix una trama de corresponsabilitats perquè davant d’Estrasburg no en surti acusada de prevaricació. Però la venjança no s’aturarà. Advocacia de l’Estat, Suprem, JEC… S’ho muntaran perquè Junqueras no sigui el 13 al parlament Europeu. Al temps. Trampa d’ERC volen vendre una negociació de país quan pretén un neoautonomisme que li doni poder. Trampa cap als votants d’ERC que volien avançar en el camí cap a la independència…

Ja sé que hi han dades que no conec i estic fent futurologia, però matemàticament la probabilitat del contrari del que dic, és del tot baixa. Entenc que Vicent com a periodista ho ha de contemplar i ho fa amb elegància…

Quan puguem mesurar les miserables engrunes pactades (el govern no ha complert mai cap promesa) que han fet que una part de l’independentisme hagi investit Sánchez, l’impacte en les nostres files serà brutal. Per bé o per mal. Si és per mal, sra. Vilalta, La direcció d’ERC hauria de desaparèixer per la salut de l’independentisme.

LLIBERTAT I AMNISTIA!

Josep Salart
Josep Salart
31.12.2019  ·  09:38

Vicent li agraeixo el consell de practicar moderació entre nosaltres i jo personalment sempre en necessito més dosi. Sap perquè?
Doncs per què tením la llibertat a tocar veient un estat espanyol tocat de mort i enfondrat i des de casa mateix els traïdors, els que volen governar aquí perquè entenen que és poder i diners en comptes de país, em prenen el pèl continuament.

Primer la gran mentida de CiU, l’invent més ben venut durant quasi 25 anys simplement canviant una corbata d’ Esade per una xiruca de Queralps, anar a netejar els esquis del rei a Baquéira un cop l’any (helicópter inclós) i fent cantar l’emigrant a la Nuria Feliu als envelats del poble.
I ara ERC, controlada per uns personatges foscos i sense cap mena d’escrúpol cap als seus votants.

Tinc i tenim que esperar una altre generació de polítics més honestos? No. Simplement hem de recolzar als que tením i sense mirar com van etiquetats.

Vostè posaría al mateix despatx a treballar pel país al senyor Dvid Fernandez i la senyora Ponsatí? Si? Jo també.
Si pensem deu minuts ens sortirà una llista llargíssima d’exemples així i que cal aprofitar. Gent valenta com el president Torra.

Em deixa moderadament opinar d’ ERC? El senyor Aragonés el veig igual que aquell depredador anomenat Felip Puig. Molta gent d’ERC em fa pensar amb el pocavergonya d’ en Miquel Roca, i així aniríem posant exemples.

Estem tristos, però amb ganes i forces d’acabar la feina. No tením temps d’escoltar mallarengues com la senyora Marta Vilalta que amb somriure inclós ens volen rucs i somissos.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
31.12.2019  ·  09:38

“Diálogo y Estatuto”! Això és el que la part de l’altiplà ofereix públicament. Sense concretar més, no fos cas que la Santíssima Trinitat (PP, Vox, Cs) engegui un super-tamayazo que els desmunti la investidura. I sembla que a importants dirigents socialistes de ganes no els en manquen.

Però qué ha ofert ERC? Una abstenció? Res mes? Ja s’entén que part dels acords no siguin públics, però tampoc no pot ser que tot sigui secret. Cap esment de l’autodeterminació equival a renunciar-hi!

El candidat Sánchez ha encapsulat per separat ERC i JxCat amb la clàssica tècnica del “Divide et Impera” dels romans. Com que tots dos partits volen sobre tot superar l’altre s’acaben anul·lant mutuament. Caldrà prescindir-ne de tots dos i trobar dins l’espai independentista un petit poblet resistent, com els gals d’Astérix, que no es rendeixi amb tanta facilitat. L’exili pot ser un bon candidat, car a mės de no rendir-se de vegades guanya batalles.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
31.12.2019  ·  09:50

Sembla que necessitem encara aquesta mena de govern per saber i creure que aixo no es política… aixo potser es salvar la pell a costa dels votants_…segur per poc temps…continuem mobilitzats i endavant.

LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Carles Lladó
Carles Lladó
31.12.2019  ·  09:52

–Pel miserable tracte imposat a Catalunya des de sempre, als del PsoE els hauria de caure la cara de vergonya i ara els hauria de fer encara més vergonya demanar que els hi salvin cara i cul per mitja llentia. I si els d’ERc els salva, maleïts seran per la història. Segur!

Pere Grau
Pere Grau
31.12.2019  ·  09:56

Sr. Jordi Pigrau (4:36) : jo no crec que aquí es digui que la gent no sap votar. Però si que crec que després molts polítics no fan allò que n’esperaven els seus electors. Quan la gent votava Pujol, sabia el què es feia. Perquè Pujol (ara tan denigrat) va fer allò que en aquell temps era possible i sense la seva feina no seríem ara tant endavant com som. I que la gent hagi votat ERC no vol dir que ho faci a ulls clucs. Però espera que ERC correspongui al seu historial. I a més crec que a molts electors el guirigall al PDCat els va empènyer a votar l’aparentment compacte ERC. Totes aquestes consideracions, però, no ens han d’apartar del fet concret que possiblement ERC està a punt de fer l’error més gran de la seva història i que la pot portar d’un lloc capdavanter en el ventall polític català a un de quarta o cinquena fila. I si fos així haurien aconseguit el que segurament volien evitar: que la Crida (o com es digui després) agafi una empenta decissiva. Esperem a veure els fets.

Robert Mora
Robert Mora
31.12.2019  ·  10:04

Tinc la sensació que ERC s’ha ficat a la gola del llop amb la investidura de Sánchez. Sortirà malparada amb aquesta panda de tril•leros i “serà la responsable” del fracàs de la investidura i de l’ascens de la dreta si no dóna suport a la investidura de Sanchez. I sortirà malparada si li dóna suport encara que siga amb l’abstenció perquè el PSOE la tornarà a enganyar amb l’ajut de la resta de partits espanyols que ara fan escarafalls contra Sánchez.
El PSOE mai té la culpa. Podemos “va ser responsable” del triomf de Rajoy al no recoltzar el govern PSOE-C’S, ERC i els sobiranistes “els responsables” de què no s’aprovaren els pressupostos “més socials de la història” etc.
Tot apunta a que els vendran la cabra i que Junqueras continuará a la presó i un cop investit president, Sánchez farà com la vegada anterior i se’ls regirarà a la contra. Que s’hagi abraçat a Podemos com un boxejador sonat no vol dir que Podemos li agrade i la repugnancia que li provoquen els independentistes ni tan sol és molesta en dissimular-ho. Mala pesa té al teler ERC.
Tan de bo m’enganye.
Al temps.

Joan Begue
Joan Begue
31.12.2019  ·  10:07

Passi el que passo, el fet és que tenim una oportunitat més d’aprendre.
Es el poble el principal personatge de l’obra. I si es molt desagradable veure com sura allò que ens és desagradable però són part de nosaltres (els votem a les urnes)
Si el poble català té interioritzat realment que vol ser, no hem de patir pel temps tot serveix per a donar-nos més força per a seguir endavant.
Tots tenim part de culpa i tots tenim el deure de fer créixer la República.
I com molt encertadament diu en Vicenç Partal, no ens fem més mal entre nosaltres, que prou feina tenim.
Visca l’Unitat, Visca la Nació, Visca la República Catalana.

GUILLEM BUJOSA
GUILLEM BUJOSA
31.12.2019  ·  10:10

Al final la responsabilitat de no amollar en Junqueres serà del porter de la presò de LLadoners. Es passaran la pilota com en Nieto i en DE LOS Cobos i diran que era la responsabilitat de la Generalitat.

Antoni Oller
Antoni Oller
31.12.2019  ·  10:10

Com més d’un periodista ens heu recordat recentment, Churchill li va dir a Chamberlain: “Vas poder escollir entre guerra i deshonor. Vas escollir deshonor i tindràs la guerra”… ERC, aplica-t’ho; vas camí de quedar-te sense suports, ni al camp enemic ni al camp propi. Jo espero de tot l’estament periodístic independentista, i sobretot de vostè Sr.Partal, que quan dilluns dia 13 Junqueras segueixi a la presó en lloc de seure a Estrasburg, la campanya mediàtica per fer veure l’error urbi et orbi al llarg de tota l’amplada i llargada dels països catalans, sigui d’antologia!

jordi Rovira
jordi Rovira
31.12.2019  ·  10:27

La postdata final és molt important. L’independentisme no té pas per funció destruir Espanya: això els hi podem deixar a ells tots sols. Potser m’atreviria a dir que si sóc independentista i no federalista és pel ferm reconeixement de la incapacitat d’Espanya alhora de fer política. I no, ni tinc pressa; ni cap prejudici partidista. Que cada peó jugui la seva partida i es sacrifiqui quan toqui ( com bé prou s’ha vingut fent fins ara ).

Joan López
Joan López
31.12.2019  ·  10:33

ERC ha traicionat al independentisme, no hi ha res mes a dir. Voliam una Ñ ingovernable…..i que fan ells? donart suport al govern de Ñ.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
31.12.2019  ·  10:40

És molt mala senyal que no hagin esperat al dia 13. Ni tan sols al dia 3 que es reuneix la JEC. No crec que ningú cregui que Junqueras quedarà lliure.

Espero amb delit quina excusa donaràn el dia 3 quan la JEC faci correr la llista d’eurodiputats el·liminant Junqueras i el dia 13 quan Junqueras segueixi segrestat a la presó.

1) DIran que els han enganyat?
2) Diran que no estava en mans de Sánchez fer que l’estat compleixi la sentència de Luxemburg?
3) Diran que Junqueras és un delinquent i que s’ho mereix?
4) Diran que ja ho sabien però que gracies al seu pacte amb Sánchez Junqeras podrà tenir 40 dies de permís a l’any? Que si haguessin deixat que Sànchez haguès pactat amb el PP Junqueras hauria estat tancat 23 hores al dia a la cel·la sense cap permís els propers 13 anys.

És molt trist però aposto per la 4. Em dóna la sensació que ERC no es veuen capaços de guanyar la guerra i s’autoenganyen amb la teoria del mal menor. Es pensen que agenollant-se les garrotades seran menys fortes.

Pronostico una gan campanya de màrqueting orquestrada pel tripartit (PSOE, Podemos i ERC) amb el suport de totes les forces de la caverna mediàtica venent la moto de que la guerra no es pot guanyar amb l’excusa de que la base no és prou ampla i venent la teoria del mal menor.

M’agradaria molt equivocar-me però preparem-nos pel bombardeig propagandístic i mediàtic que és com es bombardegen les ciutats al segle XXI.

Antoni Mirabent
Antoni Mirabent
31.12.2019  ·  10:50

Parlem d’en Sánchez però crec que la clau de la negociació, per a qui va dirigida tota aquesta bona voluntat, és per a Podem i els Comuns. Que el president espanyol en funcions no té cap mena de credibilitat és una cosa que ERC la sap perfectament i, per tant, els destinataris de qualsevol gest de bona voluntat són els altres. Com diu el senyor director, ERC pot fer un gran pas o recular molt amb tot això. No en sóc votant però crec que cal tenir paciència, al capdavall tot s’aclarirà aviat.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
31.12.2019  ·  10:55

Quan no ens han enganyat?, quan han complert?. Algú sap dir-me quin incentiu té ERC per fer president a Sánchez a canvi de res tangible?, ni tan sols esperar-se al 13 de gener. Els pactes es fan amb l’enemic, sí, però a canvi d’alguna cosa que puguem entendre perquè ERC hauria de saber que està negociant no només amb els seus afiliats, sinó amb el sentiment i els anhels de tots els catalans. Crec que després de tot ens hem guanyat com a mínim fer complir la sentència del TJUE i que en la famosa taula de negociació hi hagi dates i un ordre del dia clar, que inclogui el referèndum d’independència de Catalunya. Aquestes són les línies vermelles que no s’haurien de creuar.

JOAN CRUSET
JOAN CRUSET
31.12.2019  ·  11:31

Seguríssim que el Sr. Junqueras serà a Estrasburg el dia 13, i ens ho vendran com un gran èxit de ERC en les negociacions d’aquests dies. No us deixeu enganyar, Junqueras te de sortir de la presó si o si, no hi ha mes remei, està en joc la credibilitat de les institucions europees, i Ñ sap perfectament que aquesta línia no li deixaran travessar.
I mentre la gent ho celebra, algú anirà esborrant de l’esborrany de l’esborrany de la llista: la llibertat dels presos, el referèndum, el mediador…….

Albert T
Albert T
31.12.2019  ·  11:49

No em sorprèn el que fan els estafadors que ara manen a allò que abans potser era ERC (ara no sabria com anomenar-ho), el que em fot i em disgusta, per ser terriblement frustrant, és la quantitat de gent que diu que vol viure en un país independent i digne i resulta que segueix i seguirà votant a aquests miserables egoistes!
O és això, la qual cosa vol dir que com a moviment realment indepe hem d’evolucionar molt, o ens estan fent molta trampa en les votacions i ningú diu res!
Costa molt d’entendre que tanta gent, suposadament evolucionada políticament sigui, tan curta de gambals!

Josep Albà
Josep Albà
31.12.2019  ·  11:55

Dir feixista a qui actua com un feixista no és insultar.

De la mateixa manera, dir traïdor a qui actua com un traïdor i pacta amb el feixisme tampoc és insultar.

És dir la veritat, per molt que cogui.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
31.12.2019  ·  11:55

Molt ben escrit aquest article; però ni els innocents que son la presó en sortiran ni els del exili podran tornar, ni els catalans renunciaran a la independència. El temps, més aviat que tard, ho aclarirà…

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
31.12.2019  ·  12:02

Per fi una al·lusió editorial al pacte erc-psoe!!!
Aigualida, descafeïnada, moderada, si voleu. Be, senyor director, accepto i entenc la moderació (que no comparteixo) amb els dubtes raonables que expressa. D’acord que en molt poques dates es resoldrà el parany. I llavors què? Haurem regalat l’estabilitat a un altre govern espanyol, per demostrar per enèsima vegada que tots els presidents i governs espanyols son iguals? Fins el proper, que tornarem a fer el mateix? En la situació de repressió que vivim, creieu digne aquesta actuació d’erc?
Estic en total i absolut desacord amb l’opiniò de l’article en que diu: “si Esquerra creu…que un nou engany del PSOE, si això passés, seria definitiu per a fer créixer l’independentisme i arribar a l’estat propi, jo diria que no és que tinga dret d’intentar-ho sinó que en té l’obligació.” Així no s’amplia la base, més aviat a l’inrevés, penso jo…
No repetiré comentaris dels companys, que subscric, però sí tornaré a expressar l’indignació que em produeix el tractament que ens regala erc a tots, votants seus o no, com si fóssim imbècils desinformats o no tinguéssim criteri, o no sabéssim qué volem, o pitjor encara… com a votants espanyols. Però no caurem en el insult i tindrem contenció, oi?

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
31.12.2019  ·  12:09

¿Es pot fer política independentista amb els que estan CONVENÇUTS de que mai Catalunya podrà arribar a ser independent perquè, ells mateixos seran capaços de FER TOT TIPUS D’ACCIÓ contra una part indivisible d’Espanya?

¿Es pot fer política amb els que volen que la nostra Terra segueixi sent un lloc conquerit per l’estat espanyol “por Legítimo Derecho de Conquista” segons Felipe V de Castilla?

¿Es pot fer política cultural amb els que volen fer desaparèixer del mapa la nostra dialectitzada i destrossada lléngua mil·lenaria?

¿Es pot fer política amb els que volen fer desaparèixer QUALSEVOL indici de catalanitat sobre el planeta????

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
31.12.2019  ·  12:39

Sr. Pedemonte, molt d’acord amb vosté. La traicio d’ERC era de calaix. Però la traiciò de Vilaweb, que ja fa temps que s’intueix, avui ha quedat al descobert.
Vilaweb defensa i defensara Erc fins al final Avui s’ha vist ben clar.
L’independentisme está dividit perqué encara hi ha massa intelectual d’esquerres que es nega a admetre l’evidencia

Lluís Paloma
Lluís Paloma
31.12.2019  ·  12:48

Simplement no em refio d’ERC: és un partit del sistema, i no és ni la primera ni la darrera vegada que intentarà aixecar-nos la camisa. No entenc com el segueix votant tanta gent: és fúmer-se un tret al peu.
Del PSOE no n’espero res més que el que ja sabem. Al PSOE ni aigua. Tampoc a UP ni a cap altre partit unionista.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
31.12.2019  ·  13:52

Hi ha una cosa de què no en sento a parlar mai.

Els partits amb representació parlamentària, i els seus parlamentaris, cobren de l’estat.

Partits i parlamentaris, doncs, es deuen a qui els paga.

Per tant, és impossible que els nostres partits, en aquesta situació, defensin el poble davant l’estat. Al contrari, defensen l’estat davant el poble.

¿De què ens estranyem, quan veiem que després de l’1-O no hi ha manera que s’enfrontin a l’estat? En viuen, i per tant és impossible que s’hi enfrontin.

Només foren mínimament de fiar aquells partits i parlamentaris que cobressin només dels seus votants i donessin íntegrament a Càritas, i/o a altres entitats equivalents, el que els pagués l’estat.

Llavors en fugirien com de la pesta, de faltar als compromisos amb els votants.

És una opinió.

Eduard Clavell
Eduard Clavell
31.12.2019  ·  15:04

Amb aquest senyor és clar que és possible. Avui diu blanc i demà negre i no passa res. Precisament si s’ha d’intentar només pot ser amb algú com ell. Amb algú que sigui capaç de canviar tres segles d’opressió a canvi de poder. Val la pena intentar-ho, perquè només perdrem uns mesos i podríem estalviar-nos molt de dolor. Els que ara perden les forces insultant tothom i cercant traïdors per arreu, que se les guardin, que aviat les necessitarem totes perquè en el fons tots sabem que el canvi no serà possible sense la força de la gent. I això inclou a tothom, insultats i insultados. Si no, ens arrasaran

David Mascarella
David Mascarella
31.12.2019  ·  15:15

Caram Sr Partal, la cosa està divertida. Si que ha baixat una mica el percentatge d’insults, també resulta que el tracten de massa “tou” i només un accepta per endavant que existeixen alternatives al que avui manifesta. També hi ha alguna “mascletà”…

No he vist cap comentari sobre la consulta que anuncien que es farà a la població catalana. Això també deurà ser motiu de mofa i desconfiança per a alguns…veurem amb quins arguments: el poble vol ser enganyat? rep una informació esbiaixada d’alguns mitjans? hi ha 1.800.000 votants que s’equivoquen? o algú els hi ha fet un encanteri?

Esgotar l’opció política també és estratègia, dirigida a qui no coneix el rera fons de la nostra lluita. Tenim a prop un exemple de lluita armada, i avuí també Bildo deu trair al seu poble, només per considerar si s’abstén o no..només per això!!anatema!!

Algun dia, temps a venir algú de nosaltres haurà de rectificar tal com diu Joan Benet honestament, per a alguns serà un repte…

Francesc Costa
Francesc Costa
31.12.2019  ·  15:18

Sembla mentida que un partit que te com a President un historiador, deixi, una vegada mes, que Ejpaña ens enganyi.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
31.12.2019  ·  16:34

Completament d’acord en l’anàlisi. Tots som molt escèptics, però al mateix temps és cert que és la primera vegada que es dóna aquest escenari a España. Amb la dreta no hi ha camí possible. Amb l’autoanomenada esquerra espanyola… és molt improbable. És l’últim intent. Tots amatents, i anirem analitzant el camí. I pel que fa a les discussions i els indults us diria el mateix que va dir en Sassoli: senyors/es, una mica d’estil, que estem treballant.

Roser Caminals
Roser Caminals
31.12.2019  ·  17:34

M’he abstingut de titllar ERC de botiflers o altres mals noms, però Sánchez li acaba de vendre la investidura a preu de saldo. I la qüestió no és només si Oriol Junqueras serà lliberat–cosa que desitjo sincerament–sinó si hi haurà diàleg políitic seriós sobre l’autodeterminació. Francament, no ho crec. Em sembla més probable que la relació amb Espanya es vagi destensant i ERC s’instauri còmodament en un tripartit neoautonòmic, a l’espera que el souflé es desinfli del tot. Fa temps que Junqueras contempla Puigdemont, no Sánchez, com a l’enemic número 1.
Tant de bo m’equivoqui.

joan guinarda
joan guinarda
31.12.2019  ·  18:10

Pujol va pactar amb l’Aznar….
Junqueras pacta amb Sanchez…

Aconseguirà Junqueras arraconar -per fi!- a Puigdemont?

Una cosa serà el que ens diran que han pactat i una altra el que realment hauran pactat…
Potser sí que anirà en semi-llibertat a Estrasburg, però a canvi de què?
Mentre els demés empresonats/represaliats continuaran tancats…

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
31.12.2019  ·  19:08

Abans de cap investidura caldria que els presos polítics i els exiliats estiguessin lliures. Anulació del judici de la indecència i retorn dels exiliats. Després es pot parlar de la investidura.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
31.12.2019  ·  19:35

ER venuts

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
31.12.2019  ·  20:01

Diuen las dretes i extrema dreta espanyola, que amb el pacte PSOE-UP-ERC, ha arribat el llop, quant el llop han sigut sempre ells, un llop depredador, despietat, ferotge, enganyós, trampós, prepotent, amb qui la part més carca del PSOE a flirtejat i flirteja encara. No, amb aquesta gent no s’hi pot pactar, per que no tenen paraula i mirant sempre per on et poden fotre. Deia Vicent Partal en la seua passada editorial, “dins l’estat hi ha gent que té clarament la seva agenda i que pretén manar sense unes eleccions.”, parlava concretament de un poder profund, i estic totalment d’acord amb ell, fins i tot em congratulo de que ho escrigui, ja era hora. Un poder profund molt perillós, per que el més profund està uniformat i armat, la por de P. Sanchez i els seus, no es altre que la por a aquest poder profund armat, que son com Deu intocables, inqüestionables , una prova -de las moltes que hi han- més actual es que es revelen contra la desició del govern de passar trafic a la policia de Navarra, no respectant la voluntat del poble de Navarra i el seu govern foral, es veritablement un poder profund que mana, i sempre he dit que qui mana, està per damunt de qui governa. Aquest es el veritable problema de una Espanya no democràtica, per que no pot ser-ho degut a aquest poder profund que atemoreix i condiciona a qui governa, si no es de la seva corda o gust. Si hi hagués democràcia no tindrien cap necessitat de dir sempre,..”Nuestra democràcia” o “La democràcia española”, deixant clar que la seva es una democràcia especial, com em vist no homologable a Europa, per tan, no hi ha democràcia, i amb aquesta gent no s’hi pot pactar…..

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any