La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha demanat d’apoderar el món local perquè sigui un veritable ‘soci real’ de la Generalitat amb ‘poder de decisió’ en els assumptes que els afecten. Durant la inauguració de la XX Assemblea de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Artadi ha fet una crida als batlles a defensar els drets i les llibertats i a fer pedagogia per no normalitzar la ‘injustícia espanyola’ davant d’un estat que, al seu entendre, ha perdut ‘el pudor’ i la ‘vergonya’. ‘Vivim en un moment que la farsa de la transició exemplar ha caigut i s’ha destapat la injustícia espanyola amb una monarquia hereva del franquisme’, ha constat.

Artadi ha agraït als ajuntaments la seva tasca per donar suport a la ciutadania en l’època de més dificultat econòmica, durant la celebració de l’1-O i mentre va durar l’aplicació de l’article 155. Tot seguit, ha explicat que des dels primers ajuntaments democràtics després de la mort de Franco, s’ha avançat ‘molt’ en el desenvolupament de serveis i en ‘recosir’ les ciutats. ‘En 40 anys tot canvia molt a la societat. Han canviat les prioritats i les preocupacions i ara tenim reptes que hem de donar-hi resposta entre tots’, ha destacat. De fet, la portaveu ha dit que l’únic ‘èxit’ de la transició han estat els ajuntaments per ser l’administració més ‘propera’, compromesa amb el territori i amb drets dels ciutadans.

Per donar ‘solució’ als reptes actuals de la ciutadania, per la consellera cal que la Generalitat i el Parlament ‘cedeixin poder’ a les administracions locals i que aquestes tinguin més ‘veu’ i puguin esdevenir un ‘contrapoder’ en igualtat de condicions. ‘No tindrem cohesió social si no tenim cohesió territorial’, ha avisat. Després de dir que la connectivitat ha canviat la societat i que ara la tecnologia permet noves formes de negoci, ha assegurat que cal aprofitar-ho per construir un país ‘més just’ en benefici de tots.

La portaveu del govern ha criticat la ‘vulnerabilitat’ de la ciutadania davant del ‘règim del 78’ i ha lamentat que la llista de ‘greuges’ sigui ‘molt llarga’. ‘L’estructura de l’estat en lloc de treballar pel dret de la ciutadania i pel progrés de tots, ho fa pels privilegis d’uns quants’, ha exclamat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb