El vice-president i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va enviar dues cartes al ministeri d’Hisenda demanant més marge per a poder fer front a les pagues extres pendents dels funcionaris, segons que ha informat la SER i ha confirmat l’ACN. Una de les missives datava del 21 de novembre i l’altra del 17 de gener, i cap de les dues ha obtingut resposta formal. Amb tot, en una entrevista a ‘Aquí Cuní‘, la ministra d’Hisenda espanyola, María Jesús Montero, ha argumentat que els documents ‘eludien’ la responsabilitat de la Generalitat de redactar el seu propi pressupost respectant els objectius de dèficit, de deute i el sostre de despesa. En aquest sentit, Montero ha instat Aragonès a ‘prioritzar’ i a incorporar la recuperació de les pagues extres del 2013 i 2014 com a despesa ordinària, tal com han fet les altres comunitats autònomes. ‘És una obvietat que no cal preguntar’, ha assegurat.

En la carta, Aragonès considera un ‘greuge comparatiu‘ pels funcionaris catalans la regulació actual espanyola, que impedeix a les administracions públiques tornar les retribucions pendents si no han complert l’objectiu de dèficit i de deute i el sostre de despesa. Tenint en compte que l’any 2017 la Generalitat va complir amb els objectius dèficit i deute però no amb la regla de despesa, no serà possible incloure les pagues extraordinàries del 2013 i 2014 als comptes catalans del 2019.

Per això, el vice-president demana a Montero que modifiqui la legislació per permetre la devolució d’aquests pagaments. En concret, Aragonès sol·licita un canvi en la disposició addicional 41 de la Llei 6/2018 del pressupost espanyol. ‘Ningú pot posar en dubte el compromís de la Generalitat de Catalunya amb els objectius d’estabilitat pressupostària’, assegura el conseller d’Economia al document, on recorda que el govern ha reduït en 8.000 milions d’euros el dèficit públic entre 2010 i 2017.

Amb tot, la ministra assegura que el vice-president ‘sap perfectament’ que es dirigeix a l’estat espanyol per ‘eludir la seva pròpia responsabilitat’ sabent que la resposta ‘és de llibre’, perquè qualsevol partida que tingui la Generalitat ha d’estar subjecte al sostre de despesa. Segons Montero, les peticions d’Aragonès ‘no són possibles’. ‘Cada govern ha de prioritzar les partides essencials que s’incorporen al pressupost dins de la seva capacitat pressupostària’, ha recordat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb