Aragonès anuncia una nova delegació de la Generalitat a Colòmbia

  • La presència institucional del govern cobrirà gairebé el 100% del continent americà

VilaWeb
ACN
13.03.2023 - 19:16

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat avui una nova delegació amb seu a Colòmbia. En una atenció als mitjans des de Bogotà, en el marc del viatge institucional a l’Amèrica Llatina, Aragonès ha subratllat que l’objectiu és consolidar la relació entre Catalunya i Colòmbia, i ampliar l’actuació de l’acció exterior de l’executiu a Sud-amèrica. De fet, amb aquesta futura delegació, la presència institucional del govern cobrirà gairebé el 100% del continent americà. Aragonès ha afegit que la nova delegació ha de ser una realitat en els mesos vinents.

L’executiu vol reforçar els lligams polítics, econòmics, socials i culturals amb Colòmbia, i dotar-los d’un marc de relacions estables. El govern entén que el país llatinoamericà és una de les grans potències regionals de Sud-amèrica, amb una ubicació estratègica -amb costa al Pacífic i el Carib-, fet que li dóna accés als mercats més importants de la regió. Sobre això, el govern veu Colòmbia com un país prioritari per a la Cooperació Catalana, el que més Ajut Oficial al Desenvolupament del govern ha rebut.

Una nova delegació permetrà, segons l’executiu, vehicular i redoblar el compromís del govern i de la societat catalana amb el procés de pau i amb tots els actors (ONG’s, sindicats, entitats, agències, organismes internacionals) que hi treballen, tal com defensa el departament d’Exteriors que encapçala la consellera Meritxell Serret. La nova delegació a Colòmbia complementarà i reforçarà la tasca que, d’ençà del 2012, fa l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions (Acció). Colòmbia és la quarta economia més gran de Sud-amèrica i les exportacions catalanes al país van assolir una xifra rècord el 2021, 360 milions d’euros, un 54% més que l’any anterior. A més, Catalunya concentra el 31% de les importacions de l’estat espanyol a Colòmbia.

La posada en funcionament d’una delegació del Govern a l’exterior té quatre grans passos: el decret de creació, el nomenament del delegat o delegada, l’adquisició de personalitat jurídica i, per últim, l’obertura de la seu i la creació d’un equip humà. I es consideren plenament operatives les Delegacions que han completat tots els passos. Hi ha dues Delegacions creades per decret, però encara sense funcionament: Brasil i Andorra. El procés de selecció es troba molt avançat i el govern nomenarà els delegats durant aquest mes de març.

Aquesta mateixa setmana es farà un pas més en aquest sentit amb la inauguració de la seu de la delegació del Govern al Con Sud, a Buenos Aires. Serà la primera obertura física d’una Delegació de l’executiu de Pere Aragonès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any