Per Nadal proliferen les fires i els mercats per tot el país: n’hi ha d’especialitzades en pessebres, n’hi ha de ramaderia, d’artesania, de joguines… i també són molt abundants les d’aviram, un producte propi de la gastronomia nadalenca. Aquests dies de festa és costum de menjar pollastre de pagès, capó, gall dindi, ànec o gall. I parlant d’aviram de categoria, a Catalunya hi ha dos productes de referència: el pollastre de pota blava del Prat de Llobregat i el gall negre de Vilafranca, dues poblacions que aquest cap de setmana fan sengles fires.

Descobreix totes les fires i els mercats de Nadal que es fan al país

Durant tres dies, el Prat de Llobregat s’aboca al producte estrella de la localitat, el pollastre de pota blava, al qual dedica una fira. Però va molt més enllà de la mera compra-venda de pollastres, perquè amb el pas dels anys ha esdevingut un aparador dels productes del Parc Agrari del Baix Llobregat. Hi acudeixen nombrosos pagesos i ramaders del poble, els principals criadors de pollastre, i s’hi fan unes jornades gastronòmiques amb tots aquests productes autòctons: el pollastre de pota blava, les carxofes…

I si el Prat de Llobregat té el pollastre de pota blava, Vilafranca del Penedès té el gall negre del Penedès, al qual també dedica una fira aquest cap de setmana. Hi haurà un mercat d’aviram on es podran comprar exemplars vius i escorxar-los i desplomar-los a la fira mateix, una mostra gastronòmica amb gall del Penedès, en què participen tot de restaurants de la zona, i una fira d’artesania. I com que la fira es fa a la capital del Penedès, el vi no hi podria faltar: hi haurà un espai de celler dedicat als maridatges per a arrodonir l’àpat de Nadal.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb