Etxerat, l’associació de familiars de presos d’ETA, ha confirmat que Xabier Rey ha mort a la presó del Puerto de Santa María. Rey feia deu anys que hi era empresonat en primer grau i havia estat aïllat. El 2008, l’Audiència espanyola el va condemnar a vint-i-sis anys, acusat de ‘pertinença a banda armada’, dipòsit d’armes i tinença d’explosius.

Etxerat ha acusat de la mort de Rey la ‘política penitenciària aniquiladora d’excepció de l’estat espanyol’ i ha recordat que ETA fa sis anys que va renunciar a la via armada i en fa un que es va dissoldre. Per això han demanat que s’acabi la dispersió dels presos.

Rey, nadiu de Pamplona, va denunciar tortura després de ser detingut el novembre del 2008. Abans de passar a disposició judicial va estar cinc dies incomunicat en mans d’agents de la policia espanyola que, segons que va explicar al seu advocat, el van intentar asfixiar amb una bossa, li van colpejar els testicles, el van amenaçar d’aplicar-li elèctrodes i li van fer creure que violarien Araitz Amatria, una altra detinguda.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]