La AP-7? Doncs mireu, d’això tracta precisament la independència

  • No fer el corredor mediterrani i no invertir als Països Catalans és una decisió estratègica espanyola, un autèntic projecte nacional

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El col·lapse de la AP-7 es podria convertir en un dels grans problemes de l’estiu. Ja era una via clarament insuficient abans, per la inexistència del corredor mediterrani. Però ara, després de la desaparició dels peatges, el drama derivat de la manca d’inversions de l’estat en infrastructures clau als Països Catalans és mostra en tota la grandesa.

Especialment a les tres grans àrees metropolitanes. El bypass de València és un coll d’ampolla permanent. Els accessos de les eixides de Barcelona o la mobilitat en àrees com el Vallès, igualment. I el caos a la conurbació d’Alacant-Elx ja no es pot dissimular. Per una altra banda, però clarament connectat amb això, la gestió desastrosa, insultant, dels trens de rodalia de Renfe –que ha motivat manifestacions i protestes tant a València com a Barcelona– ha originat un conflicte de tal dimensió que amenaça gairebé de col·lapsar el país.

En vista d’això, és evident que calen solucions provisionals, reconduir el caos amb pegats i improvisacions: carrils addicionals, mesures per a reduir l’impacte dels camions i totes aquestes coses de què ahir parlava el govern de Catalunya. Però alhora cal fer política d’altura. I això vol dir parlar clar i posar les coses en context . AP-7? Mireu, d’això precisament tracta la independència.

Històries de VilaWeb: La AP-7: el carrer Major que fa por a Espanya

Perquè aquest conflicte no és natural i només s’explica com a resultat de decisions polítiques gravíssimes que durant dècades i més dècades han adoptat els governs espanyols –del PSOE o del PP, que en això, com en tantes altres coses, tant hi fa. Decisions que són conscients i sorgides d’un projecte nacionalista espanyol que consisteix a convertir Madrid en el tot i impedir especialment qualsevol contacte i relació entre el País Valencià i Catalunya.

I en aquest àmbit hi ha dues decisions estratègiques que no són de cap manera anecdòtiques ni desconnectades entre si, sinó la mare dels ous: negar-se a fer el corredor mediterrani, cosa que implica un trànsit de mercaderies en camions que és impossible de gestionar racionalment, i deixar morir el servei de rodalia i causar, doncs, un caos en la mobilitat.

No repetiré ara i ací la desproporció entre les inversions que l’estat espanyol fa a Madrid i les inversions als Països Catalans. Però sí que diré que aquesta distribució de les inversions reflecteix un programa polític, un programa “nacional”, que perjudica tots els ciutadans del nostre país, siguen independentistes o no. De manera que no hi ha solució que no demane la independència, i és això que cal remarcar i fer evident.

 

PS1. Més d’una vegada us he explicat un llibre d’uns analistes militars americans que, a parer meu, dóna una pista molt interessant sobre quan i com l’estat espanyol va decidir que havia de fer tant com calgués per ofegar els Països Catalans. En parlava, per exemple, en aquest editorial de fa deu anys que, tanmateix, i ho dic amb ràbia, hauria pogut escriure avui mateix.

PS2. Rere el conflicte entre el Marroc, Algèria, el Sàhara i Espanya, que tanta tinta mou aquestes darreres setmanes, hi ha un gran interès estratègic pel control del Sahel. Ho explique en aquesta Pissarreta.

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors. És gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent, com ho hem fet amb la nova maqueta i el nou concepte del diari. Imagineu què podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que els que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Matilde Font
Matilde Font
14.06.2022  ·  22:38

Res més per afegir a l’editorial.
Els que volem la independència també és per raons com aquesta del col·lapse dels Països Catalans.
Ens volen deprimits, febles i sense recursos perquè així continuarem sense forces per marxar. La veritat és que quan marxem serà quan començarem a ser forts.
Què esperem, companys?

Maria Josepa Montagut
Maria Josepa Montagut
14.06.2022  ·  22:39

l’ALTRE DIA COMENTANT EM PREGUNTAREN, I QUE FARIES TU SI DEPENGUERA DE LA CREACIO DELS PAÏSOS CATALANS, VENDRE EL SAHARA AL MARROC? EM VAIG QUEDAR SENSE PARAULES.
Ara després de reflexionar sobre aquesta pregunta retòrica i potser improbable en el temps, crec que contestaria, que el que no vulgues per a tu, no ho vulgues per als altres. I també preguntaria, i si l’Estat Espanyol li donara a Marroc Ceuta i Melilla, a canvi de deixar lliure el Sahara ocupat, per als saharauis?.

Josep Usó
Josep Usó
14.06.2022  ·  22:41

Ens tracten com a enemics i molts d’ací es neguen a veure-ho. Fa riure veure, encara a hores d’ara, banderetes d’Espanya penjades als balcons. I mentre, tot es va enfonsant sota els nostres peus. Només hi ha una solució i és la independència.

peter lindig
peter lindig
14.06.2022  ·  22:47

Des.del punt de vista del canvi climàtic el corredor ferroviari mediterrani sens dubte aportaria una molt important disminució de contaminació i carburants fossils, doncs és podrien retirar de l’autopista la major part dels fins a 30 tràilers per minut que circulen en cada sentit durant al menys 10 hrs. cada dia,,podrien ser necessaris convois de fins a 50 vagons cada 6 minuts per absorbir tot el tràfic internacional de mercaderies contaminant una petita fracció en comparació a la situació actual.

Josep Vilà
Josep Vilà
14.06.2022  ·  23:02

Té raó l’editorial. Ningú ha pensat en teixir els Països Catalans en aquests anys, uns a la contra i els nostres pactant amb els de la contra.
Ara els polítics dels jocs de neu i dels aeroports clamaran per solucions benocorrents: reduir velocitat, prohibir pas de vehicles, tornar als peatges…
Alliberem-nos ja de tanta mediocritat, que fa pena haver de fer comentaris tan tristos sobre una gent que suposava preparada pel càrrec.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
14.06.2022  ·  23:34

El corredor mediterrani és obvi que fa dècades s’havia d’haver entomat per part de l’Estat. NO ho han fet i, malfiant-nos un poc, igual darrera hi ha la promoció de l’eix central que passi per Madrid i Aragó des de l sud i sud-est de la península. No han invertit ni invertiran en aquells territoris que consideren “assimilats” i alhora subordinats.
És la nació, estúpids!!, com diria Clinton.

Jaume Riu
Jaume Riu
14.06.2022  ·  23:46

PREGUNTES REVOLUCIONÀRIES
Ni concert econòmic, ni corredor mediterrani, ni estació de La Sagrera, ni taula de diàleg, ni justícia independent, ni equilibri social, ni igualtat d’oportunitats, ni Drets Humans, ni responsabilitats del cap d’estat.
Tot això segueixen sense veure-ho els intel·lectuals que es consideren moralment superiors.
Hi ha excepcions, molt poques, com aquell l’intel·lectual andalús Rafael Alberti (1902-1999), comunista i antifascista que no va callar:
– “Hace falta estar ciego,
tener como metidas en los ojos raspaduras de vidrio,
cal viva,
arena hirviendo,
para no ver la luz que salta en nuestros actos,
que ilumina por dentro nuestra lengua,
nuestra diaria palabra”.
I mentrestant, nosaltres seguim carregats de raó, però avui sento molt poques declaracions efectives d’intel·lectuals d’esquerres i antifascistes, tret de Lluís Llach.
– On són ara mateix els intel·lectuals d’esquerres i antifascistes?
– Ja els va bé el regne d’Espanya amb la monarquia instaurada pel dictador Franco?
Són dues preguntes revolucionàries.

Ramon Perera
Ramon Perera
14.06.2022  ·  23:49

No sabem amb certesa si tindrem independència, quan o com, però aquesta no hauria de ser una raó per no preparar en paral·lel el ‘pensament d’estat’ de la República Catalana [de Catalunya i Aran, si ells volen]. Per exemple:
– Postura de la república en el complicat camp internacional [Sahara Occidental, etc].
– Millora radical del sistema educatiu. La seva penosa situació actual es fa evident llegint l’entrevista a Meritxell Blay: “L’ESO s’ha convertit en una escola bressol”.

I una coïncidència fortuïta: L’any 1985, un grupet de companys de la feina vam començar a simular quinieles de futbol. Fora de les hores de feina feiem servir un ordinador integrant d’una màquina. L’ordinador era un AIM-65 [https://ca.wikipedia.org/wiki/Rockwell_AIM-65].
Les dades que li proporcionavem al programa, eren: a) la situació de cada equip a la taula, b) quin equip jugava a casa i l’opinió d’un company expert que valorava l’ambient que es respirava la setmana anterior a la jornada. L’ordinador s’encarregava de generar les quinieles per poder apostar.
M’ha cridat l’atenció que estéssim fent el mateix tipus d’activitat [salvant distàncies evidents] que els experts americans en simulació citats a l’editorial. Justament el mateix any: 1985.

Josep Jallé
Josep Jallé
15.06.2022  ·  00:41

El corredor mediterrani, l’originari traçat de la Via Augusta mai va passar, passa ni passarà per la ‘meseta’ on es troba el més gran malbaratament de diner públics, de diners de tots.
És la gran batalla per a ofegar-nos, però resistirem. Tenim mar, grans vaixells de càrrega de tota mena, àdhuc de persones, als creuers. Som continuadors del Consolat del Mar, lleis que regien el comerç mundial, enguany camí dels 750 anys.
Seguim el llarg camí cap el ple domini de les nostres vides, amb la independència dels matussers colonitzadors que no se’n han sortit d’enfonsar-nos, ni se’n sortiran. El nostre país sempre ha estat, majoritàriament, una economia productiva i comerciant. És el nostre ADN, majoritari.
Cal anar endavant, sense fer-los cas. Cal que neixin iniciatives a cada instant. Salut!.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
15.06.2022  ·  04:50

El transport internacional en camió es un atemptat a l’ecologia. El TREN DE TRANSPORT a gran velocitat i nocturn es la solució, tant per les autovies com pels ports. No hi ha res fet ni pensat.
Ara, les cues diaries per entrar a Barcelona, consumint als ciutadans cada dia, son una aberració pròpia dels politics nefastos i ineptes que patim

Salvador Molins
Salvador Molins
15.06.2022  ·  05:20

Quina vergonya!
Lladres els uns i rucs els altres.
Fa vergonya com perdeu el cul per xuclar més diners dels catalans. Lladres!
Ara resulta que de cop a l’Ap7 augmenten els accidents, abans ni ens en parlaven dels accidents, ara tot són problemes.
Doncs mira en això siguem lliberals, no volgueu fer veure que som tan paternalistes i que us preocupeu per la gent, colla d’hipòcrites i usurers.
Si hi han més cues a l’Ap7 s’havisa pels indicadors lluminosos o per la ràdio i internet: “Tals vies estan alliberades” i “al desviament tal podeu accedir-hi”, si avui no podeu, feu-ho demà i arribareu més d’hora.

Prou de fer pagar als catalans, prou de robar-nos, d’insultar-nos i pixar-se’ns a sobre.

Augmentareu el peatge en aquesta autovia, els cotxes aniran per altres vies on patiran cruelment la imposició continuada dels radars que et multen si passes un sol quilòmetre de 80, que és un atracament a mà armada i una imposició psicològica que malmet la concentració del conductor amb el consegüent perill de provocar encara més accidents.

Solució màgica, posem de nou peatge i aleshores tot es resoldrà:

Primer: cobrareu per peatge, de nou que és el que voleu.

Segon: Tornareu cobrar per multes dels radars de les vies slternatives, que és el que ara trobeu a faltar.

Tercer: A l’Ap7 ja no hi hauran tants accidents perquè vosaltres, els lladres i assassins, haureu traslladat de nou els accidents a les altres carreteres, i què curiós ja no se’n parlarà més. No fos que haguéssiu de tirar enrere de nou o que algú us piqués el crustó. Els
morts poc us importen hipòcrites.

Quart: Mentre feu el ruc, l’anomenat “estado” centralista total farà amb vosaltres, referent aquesta ara Autovia, tot el que li roti, menys abaixar-vos el sou a vosaltres que d’això és tracta per tenir-vos contents i domesticats, i ho farà contra Catalunya i contra els catalans, com sempre, perquè sou uns inútils, ho acabeu de demostrar amb la llei aquesta del Cavall de Troia del castellà infiltrat per culpa vostra al moll de l’ós de l’Escola Catalana, estava tot previst d’amagat, tot pactat i consensuat, com aquest merder que ara esteu provocant amb la primera autopista ja pagada i lliberalitzada que travessa els Països catalans, amb l’ajut impagable de la premsa pagada (comprada!) i de l’efecte reverberació que provoca, ara tots són ais i uis de la vostra cobdiciosa butxaca.

Cinquè: Al final els catalans tornarem a ser expoliats, una vegada més, com sempre amb l’ajut inestimable d’uns polítics còmplices miserables de l’etern robatori al que estem sotmesos dins l’estat espanyol.

També és miserable i indigna la pressió i el robatori a mà armada que fa la pinça establerta entre el govern (Despartament de carreteres) i aquestes màquines robot anomenades radar, que a les carreteres catalanes n’hi ha a pilots, has d’estar amb el nervi continu “d’ai que té la fotran!? I té la foten, una darrera d’un altra, i sols cada conductor sap les que li fot
en de 200 i més euros, com si els lladres fóssim els conductors.

Catalans no permetem que això continuï, no permetem que ens tornin robar peatge a l’Ap7, ara que ja està pagada, pagada i tornada pagar.

Amb aquest soroll de les cues, amb el radars i amb el nou peatge voleu matar Catalunya i els catalans.

Que falten carreteres? Dons que ho sàpiga tothom, no només els catalans, que camioners espanyols i europeus també ho comprobin i notin en la seva pell.

Si no ho sabeu, inútils, als catalans espaÑa ens roba cada dia uns 45 milions d’euros.

Catalunya Independent podria construir una AP7 cada un dels 365 dies de l’any.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
15.06.2022  ·  05:22

I repetint obvietats… Proposta, si Espanya ens roba Catalunya no paga: tancament de caixes.

Javier Baena
Javier Baena
15.06.2022  ·  06:32

Vicent, acabo de llegir l’editorial de fa 10 anys, que podries publicar durant les vacances… jeje… tota actualitat… i veig aquest comentari:” PS: Alguns lectors s’han estranyat que a Amazon i altres botigues es ven el llibre però no troben la informació del capítol sobre Catalunya i Espanya. És perquè el volum va actualitzant-se de forma periòdica amb dades i guerres noves. Jo tinc la segona edició que inclou el capítol del qual parlem…

Vicent, Això vol dir que ja no hi ha problema si ho publiques aquí? Vull dir, com que al llibre a les noves edicions no surt, podries publicar-ho sense problemes amb els drets d autor?

Crec que ens ajudaria molt llegir-ho de primera mà, si us plau… encara que fossin les pàgines escanejades…

Una cordial salutació !!
Javier Baena

Jordi Nogués
Jordi Nogués
15.06.2022  ·  06:34

Efectivament Sr. Partal, la UNICA politica que ha tingut Espanya respecte Catalunya, no ja des de fa decades, sino segles, es ,ha estat i serà FER-LI TAN MAL COM PUGA, i si per això cal també perjudicar altes zones com totes les regions per on hauria de transcorrer el corredor mediterrani (Cal recordar que els agricultors d’Almeria , Huelva i Murccia, també fa anys que reclamen el corredo?) doncs NO PASSA RES, SÓN DANYS COLATERALS. El mateix podem dir de les comunicacions entre Galicia i Catalunya. Fa decenes d’anys que l’autovia Burgos-Navarra està a mig fer i com et diuen els mateixos habitants de la zona -per tant gens sospitosos d’independistes catalans-” no la terminan porque és la principal via de comunicacion con Catalunya” Qui no vulgui veure totes aquestes coses o menteix o és curt de gambals, o les dues coses a la vegada. La nostra “il.lustre burgesia” encara que només fos per raons estrictament económiques haurien de ser radicals independentiistes,….i no uns llepaculs de monarquies corruptes i bufons fidels de TOTS , repeteixo TOTS els governs espanyols, siguin del color que siguin. NO HI HA CAP SOLUCIÓ ALTERNATIVA A LA INDEPENDÈNCIA, CAP!

Rosa Guallar
Rosa Guallar
15.06.2022  ·  07:21

El corredor mediterrani ferroviari per a mercaderies és la única solució. Fa més de 30 anys que això esta al damunt de la taula i ho sap tothom. Però Madrid mai s’hi avindrà a construir-lo. Madrid no vol invertir en el territori colonial per dos motius: A) no vol que València i Catalunya es converteixin en un nus important de comunicacions i esdevingui un territori de forta activitat economica, important per a Espanya i per a Europa. B) No vol invertir en el territori colonial perquè té por de predre-ho tot amb la Independencia de Catalunya. Entre una cosa i l’altre, España ens atenalla, ens ofega, ens manté ajupits, doblegats, maltractats, humiliats, coms hamsters en una gàbia, volent resoldre problemes sense les eines necessàries

Albert Miret
Albert Miret
15.06.2022  ·  07:26

La seva estupidesa malalta, els portara ben segur a fer el corredor mediterrani passant per madrid, encara que això signifiqui un augment de quilometratge per tots els camions europeus i una contradicció en la guerra climàtica d’aquest país. Tenint en compte que la UE ja és una vergonya antidemocràtica que sempre defensa espanya, esperarà pacientment que acabin la marranada que estan fent amb els diners de tots els europeus, encara que això estigui perjudicant i llençant els diners de tots els europeus.

Carles Serra
Carles Serra
15.06.2022  ·  07:30

Gràcies Vicent per l’editorial; però és un predicar en el desert;
TOT queda entre els subscriptors de Vilaweb; doncs entre l’espoli dels 16.000 milions d’euros anys i panys i els incumpliments any darrera any dels governs d’aquesta espaÑa franquista i corrupte del PPSO€, sembla impossible que un ciutadà que viu aquesta colònia catalana no vulgui la independència;però malgrat aquesta realitat Vicent, tot aquest sistema sempre troba uns partits que li serveixen de palanganeros, per netejar-li l’imatge i silenciar aquesta realitat, com ara ER+Compromís+Bildu; el premi que reben és viuré/sou d’aquest sistema.
Ja que dir d’una part d’aquesta societat, el seu espanyolisme li permet assumir aquest despropòsits/espoli que fas esment.
Lo que sí poden fer per estar més contents mentres es van cruspint la gasolina € fent cua i el temps, que cantin soy espaÑol espaÑol, també alguna cosa més pogre i d’esquerres A POR ELLOS

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
15.06.2022  ·  07:53

No puc estar mes d’acord amb l’editorial.
I tambe amb en Carles Serra quan diu que TOT queda entre els subscriptors de VilaWeb , doncs tants incompliments any rera any, sembla que només ens perjudiqui i emprenyi a nosaltres, i no als milers i milers de ciutadans que veuen afectada i entorpida la seva vida diària .
Siguin independentistes o no.
Aquest fet fa molt temps que es un misteri per a mi.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
15.06.2022  ·  08:27

Podríem dedicar els 365 dies de l’any a denunciar cada dia un greuge diferent (digues-li també maltractament, atac, repressió, menyspreu, etc.) als que espanya ens sotmet, des de fa molt temps, per ser catalans. Per ser una colònia encara no assimilada.

Però no es fa. Una cosa tan senzilla i efectiva com aquesta comunicació no es vol fer. Encara menys aquells que volen eixamplar la base (perquè déu-n’hi-do si aquests missatges clars i objectius no convertirien, com a mínim, indecisos i “equidistants” en independentistes !!!).

En fi, una vegada més, queda palès que hem de fer fora els actuals líders polítics i socials fake-indepes per bastir una plataforma organitzada i plural que acceleri el procés, doncs la Independència és, ara per ara, l’única via de progrés i justícia pels catalans (per tots els catalans !!!).

Pep Agulló
Pep Agulló
15.06.2022  ·  08:36

ON ÉS LA NOSTRA POLÍTICA?

Només una política colonial supremacista espanyola pot sostenir temporalment tanta irracionalitat pel que fa a les infraestructures i l’immensa despesa econòmica i social que això suposa. Tal desgavell, no seria possible sense una classe política catalana sotmesa a Madrid….

Però tot plegat és insostenible i el col.lapse que s’acosta podria ben ser un altre momentum, que l’independentisme, pel que veig, no utilitza la propaganda per fer agitació d’una situació que ens afecta a tots, d’un espoli i una asfixia en tots els àmbits de la nostra existència que són miserables arguments de l’unionisme…

Aquesta inacció de l’independentisme fa possible que el “colauisme” amb la demagogia populista, pugui abocar tota la culpa al govern català.

Estem lluny d’un SNP escocès…

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
15.06.2022  ·  08:45

Ho ha dit altre subscriptor:
“els nostres polítics, els d’aquí clar, haurien de ser independentistes radicals si de debò volen servir al poble català”

Però, veient el que ha esdevingut ER (abans ERC), la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, i que malgrat tot els enganys va haver-hi un munt de “catalans” que els va votar, potser cal pensar que aquests votants o són masoquistes, o són de la menjadora, o estan ben manipulats pels mitjans de comunicació d’aquí i d’espanya.

És tant evident el robatori, són números en ma, no filosofia, que no s’entén cap mena de col·laboració amb el naZionalisme espanyol, si no és exigint el pagament previ de tot allò que prometen i que després no compleixen. Ni taules de diàleg patètiques, ni suport a pressupostos,, ni Diputacions, ni ajuntaments, etc.

Però res d’això, baixada de pantalons, una baixada liderada pel junquerisme, que està sent una versió molt pitjor del pujolisme que tant criticava l’hipocrita de Junqueras.

Foc nou, tots, o gaire bé tots, els polítics actuals han de ser escombrats properes conteses electorals.

Victor Serra
Victor Serra
15.06.2022  ·  08:47

I el pitjor encara ha d’arribar. No acabaran el Corredor Mediterrani, no invertiran el que toca en Rodalies, no acabaran el desdoblament de la N-II, ni de B-40, i ara a més a més no invertiran el que toca en manteniment de la AP-7 ni en obres de millora. En els països més avançats, les vies ràpides es paguen per ús. Amb vignette o peatge. Així els turistes i els tranpostistes del oaís veí ens ajudarien a pagar-la. A Espanya això no es pot fer perquè enlloc d’Espanya volen pagar. Amb lo qual s’han de finançar amb impostos, que ja sabem qui en paga més. Resultat ? No es farà manteniment. Menttrestant els inútils de les nostres èlits continuen sent unionistes i aplaudeixen El Preparao, a Sánchez i a Feijoo quan venen.

Joan López
Joan López
15.06.2022  ·  09:18

En els embussus del cap de setmana,cuans catalans españolistas hauran restar aturats,horas i horas…..aquesta gent que pensa en clau española son als que no volan l’independencia i es fotran els mateixos…..i tambè a la resta de ciutadans

Joan Cuscó
Joan Cuscó
15.06.2022  ·  09:47

Ens ha faltat fer pedagogia i menys “ideologies” del perquè volem la inedependència (sanitat, obra pública, cultura, medi ambient…) i dir sense complexes que la major part de la culpa és de Madrid i que SÍ, España ens roba i molt.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
15.06.2022  ·  09:48

Senyor Partal, del que tracta la independència és de dignitat. Quan tens dignitat, després ve tot lo altre.. entre moltes coses, llibertat, respecte, estat del benestar, qualitat de vida (sobre tot per la gent gran) i una ensenyament que va des de baix cap a dalt. Després també venen coses com les infraestructures i la poca contaminació (per això ja tením les industries a Rússia i a la Xina que contaminen com quatre-cents mil camions per metre/segon a l’autopista).

Poca broma:

molt divertida era la lletra petita dels contractes de prolongació de les concessions, quan La Caixa (que molts comentaristes hi tenen compte obert¡¡) els advertía de que si baixava la recaptació per culpa de les millores a la N-II, la Generalitat (la gestoría) els hauría de compensar economicament. Fins i tot, potser no es pagaría l’IBI als ajuntaments.
D’aquí venen les destrosses amb rotondes a moltes carreteres.

Ep, potser ho he somiat, vaig equivocada i no es veritat. Que em disculpin els possibles afectats.

Joan Aymamí
Joan Aymamí
15.06.2022  ·  09:49

“polítiques gravíssimes que durant dècades i més dècades han adoptat els governs espanyols”
Moltes i moltes dècades !!!! S´ha de veure (p.ex. internet) la portada de la revista Cu-Cut, num. 139 de 25 agost 1904. Si: 1904, fa gairebé 12 dècades.

Ramon Tubau
Ramon Tubau
15.06.2022  ·  09:52

Senyor Partal, ¿on i com es podria accedir a aquest text integre sense censura?
Gràcies

<<>>>

Berta Carulla
Berta Carulla
15.06.2022  ·  09:58

Benvolgut Vicent, a l’article escrit fa deu anys que enllaceu, parleu d’un volum titulat ‘A Quick & Dirty Guide to War’: “Fou escrit el 1985 per Austin Bay i James S. Dunnigan, dos analistes responsables d’idear jocs de guerra al Pentàgon i al Col·legi de Guerra de l’Exèrcit.”

Al final de l’article dieu que alguns lectors us van demanar pel desaparegut capítol 14, del qual parleu, que fa explícita menció a la “guerra” entre Catalunya i Espanya, i responeu que el llibre s’ha anat actualitzant al llarg del temps, afegint i suprimint capítols, no ho dieu així textualment però se sobreentén. I acabeu la frase amb punts suspensius, cosa que no feu habitualment, de fet no recordo haver vist que ho féssiu mai. És perquè veritablement resulta estrany si més no l’eliminació del capítol 14, ja que és una “guerra” vigent?

Per si voleu o podeu respondre.
Moltes gràcies

Salvador Aregall
Salvador Aregall
15.06.2022  ·  11:13

El corredor mediterrani fa por a l’estat espanyol? I tant, però, avui seré molt breu, si no tenim aquest corredor –considerat un projecte de primera necessitat per la UE- és en bona part perquè els catalans i valencians no ens hem plantat de cara a l’estat espanyol per exigir-lo. Com tantes coses que ens passen –i que no fem res més que lamentar-nos- i ens passaran perquè no som res més que ploramiques. Més clar no ho puc dir: els nostres governants –els de casa nostre- són uns vividors que no mouran ni un pel que posi en perill el seu estatus i tots nosaltres –que no tenim cap responsabilitat de govern però sí responsabilitat com a ciutadans- no mourem un pel perquè hem perdut l’esma i preferim seguir essent esclaus que posar en perill el poc que som i que tenim. Això sí, “performances” les què vulgueu.

salvador pallares
salvador pallares
15.06.2022  ·  11:26

Catalans ni un vot al tripartit nefast. Votem en blanc es la unique solució per fotre aqueste bande de poques vergonyes.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
15.06.2022  ·  12:01

Una gran majoria de catalans encara no volen creure que és una guerra d’extinció.

Si mirem els fets amb visió històrica és fàcil veure com el Regne és a un petit pas d’aconseguir el seu somni de fer desaparèixer totalment els Països Catalans.

I els polítics catalans col·laboren (alguns a gust, altres a contracor) amb la nostra extinció.
Sense l’AP 7 no hi ha futur i ens endinsem en el gran somni espanyol: La nostra extinció després de tres-cents cinquanta anys d’ocupació militar i legal.

MOMÉS UNA REVOLUCIÓ ENS POT SALVAR. Però ERC, Junts, Demòcrates i PDeCat tenen terror al poble Revolucionat.

Cada partit té el seu mecanisme particular per ennuvolar la nostra ment de manera que ens veiem obligats a seguir un ritme fatal d’aniquilació.

ERC ens enganya amb una taula inexistent.
(NO HI HA TAULA)
Junts ens fa creure que la solució és fer guanyar el litigi Boye/Puigdemont/Espanya
(SI PUIGDEMONT GUANYA, CATALUNYA SEGUIRA SOTMESA A LA CONSTITUCIÓ COLONIAL).

CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
15.06.2022  ·  12:07

No es neguen pas a fer el corredor mediterrani. Diuen que té dues branques, una d’elles passa per Madrid, i és on treballen en aquest moment. I la Comissió Europea ho ha admès sense que ningú hi digui res.

david graupere
david graupere
15.06.2022  ·  12:54

Però Sr Partal, el fet no és sols en clau espanyola. Amplieu si us plau el radi d’acció, la frontera franco-espanyola també és un projecte de trencament no sols amb la Catalunya nord sinó amb Occitània.

L’economia de tot el golf del Lleó, i això implica no solament el Principat, és una macroàrea econòmica que Espanya i França s’afanyen a escanyar.

Per tant, la desconnexió pel sud amb un País valencià blaveritzat és un tall regional en termes de la Comunidad, el veritable tall és l’arc mediterrani golf del Lleó-mar caralano-balear. La trinxada és entre estats atlàntics.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
15.06.2022  ·  13:16

Gràcies Partal, una excel·lent anàlisi! La estratègia de España és clara: som enemics i actuen en conseqüència.
Peerò el que em sembla més greu és la restallera de errors dels nosttres politics i dirigents. El colapse de la AP 7 era totalment previsible; i el mateix passa i passarà a Barcelona.
Les llumeneres dels politics (molt ecologistes, això sí…) que tenim ho basen tot en que consideren que els ciutadans som rucs i inconscients. I que agafem cotxes i camions per gust o caprici. Durant la crisi econòmica i la pandèmia el transit rodat ha baixat, i han comés l’error garrafal de pensar que això seria així sempre més. I quan les causes deflacionàries del transit han desaparegut ha arribat el colapse, lògicament. I tot el que han pensat i fet durant aquests anys de transit menor, no ha solucionat el problema sino tot el contrari: restriccions i repressió del trànsit, però cap mesura seriosa per a facilitar els desplaçaments de persones i coses sense el transit, que lògicament ha tornat a enfilar-se.

De manera que entre l’estratègia de España i la estultícia dels nostres, s’ha creat la “tempesta perfecta”!

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
15.06.2022  ·  13:49

Si els sectors estratègics del País Valencià i les illes( cal tenir en compte que la entrada i la sortida natural de les illes, són el port de València i Barcelona, a part d’altres més petits com Tarragona, Gandia, Dénia i Palamós), es posen d’acord en la voluntat d’una sortida del conflicte amb el centralisme madrileny, haurem guanyat molt, de cara a una proposta d’independència de tota la nació catalana, simplement per interessos econòmics.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
15.06.2022  ·  18:27

Raons i gent amb categoria i consciència del que ens fa Espanya, no en falten. Però……, qui els dona la paraula, entre nosaltres inclús, amb el megàfon i altaveus que arriben a tots es ciutadans cada dia, interpel·lant, denunciant, amb mitjans de comunicació propis, polítics valents, sense vendre´s a l’enemic?

Josep Soler
Josep Soler
15.06.2022  ·  19:04

Només per aquest permanent xantatge de no construir el corredor mediterrani, ja n’hi ha prou per plantar-se, però no hi ha perill.
Ni amb cent xantatges més, vista la bona disposició que tenim els catalans de llepar la mà de l’amo que ens maltracta, ni corredor mediterrani, ni trens en condicions, ni res que funcioni tindrem mai.
Per cert que els catalans tampoc tenim massa consciència de com s’organitza un país pel que fa a les comunicacions. Sembla que augmentant el parc mòbil de cotxes i camions i paral·lelament fent-hi bones autopistes (vinga a augmentar els costos del transport en un país que no disposa d’un litre de petroli) ho tindrem tot arranjat. Es veu que una xarxa de bons trens (com tenen Alemanya) no serveix als interessos del país.
Algú s’adona de com decauen tantes comarques per manca de d’uns trens adients?. No cal, millor fer dotzenes de kilòmetres de metro a la capital. Als demés que els bombin.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
15.06.2022  ·  20:10

Els nostres polítics no són res d’allò que un país necessita per afrontar els embats polítics gens dissimulats, d’un estat que usa i abusa de la nostra posició. Ara, ja tant els hi fa que es noti, mai han tingut vergonya ni decòrum, però ara ja s’han desprès d’aquestes dues virtuts
Sabedors de la impunitat que rebran de la UE o d’algun altre organisme internacional -quin, tant li fa- Espanya ha decidit tirar pel dret ben aixoplugada per l’absència de justícia que pugui impartir sentències condemnatòries contra ella. Catalunya no hi té res a fer, si tot ha de continuar com ara. La força de la raó catalana és nul·la.
No obstant i malgrat tot, se m’acut de fer una pregunta que, si més no, podria ser la pregunta del milió. Si Catalunya disposés d’un govern amb disposició i encert per fer front a totes les malifetes i despropòsits que rebem dels governs espanyols, el resultat seria diferent? Mireu, molt m’assembla que no. Perquè la resistència catalana hauria de contemplar una manera de defensar-se gens d’acord amb les lleis espanyoles que emanen de la constitució, la seva constitució. La repressió seria encara més severa que l’actual, que ja és dir, i els jutjaments no tindrien altra visió que empresonar gent, molta gent. No vull pas dir, amb això, que hem de renunciar a la nostra defensa i mostrar-nos més contestataris amb el govern espanyol, cosa que vol dir: fer sentir la nostra veu i, sobretot, desobeir, desobeir…

Josep Gualló
Josep Gualló
15.06.2022  ·  20:26

JA HAVIA ESCRIT EL MEU COMENTARI BANS DE LLEGIR L’EDITORIAL.

En l’article de “Josep Rexach”. Disculpa Vicent, normalment l’editorial és el primer dels artcles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes