L’Agència Valenciana Antifrau calcula que les jubilacions parcials de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València van implicar un frau a l’erari públic d’1.129.643 euros entre el 2014 i el maig d’enguany. Fou llavors quan l’actual direcció va detectar com es feia aquest procés  i ho va traslladar a l’Agència Antifrau perquè ho va considerar una pràctica ‘irregular’.

El període abasta l’última etapa del PP al capdavant de l’Ajuntament de València i de l’EMT i els tres primers anys de gestió de l’executiu següent, amb el govern de Compromís, PSPV i València en Comú.

Aquesta quantia consta en la nota informativa amb les conclusions de la investigació de l’Agencia Antifrau. El regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, que presideix l’EMT, va anunciar la setmana passada que l’agencia havia traslladat un informe a la fiscalia de València en el qual deia que l’acord sobre jubilacions parcials de 2013 a l’EMT, aleshores en mans del PP, podria ser l’origen de ‘presumptes delictes de malversació de cabals públics, frau en subvencions i falsedats’; i assegurava que dels fets en restaven exonerats els responsables actuals de l’empresa pública com a denunciants, treballadors i representants sindicals.

L’Agència Antifrau ha analitzat la manera com es van fer les jubilacions parcials de treballadors que, des del 2001, amb una reducció de jornada del 85%, no acudien a treballar els 131 dies que els corresponien sinó només 65, per bé que cobraven i cotitzaven pel total.

Fonts de l’agència han dit a Europa Press que la investigació analitza el període amb independència de qui governi i que ells tenen la funció d’investigar i prou, de manera que és la fiscalia que ha de determinar si hi ha responsabilitat o no i, en cas que n’hi hagi, establir el delicte i qui el va cometre.

Amb la documentació remesa pels actuals responsables de l’empresa, Antifrau assenyala que el fet mereix ‘la qualificació de fraudulent’. I ho explica així: ‘Havent-hi una norma legal, un conveni i un contracte laboral entre l’EMT i cada treballador que fixen en 131 les jornades de treball a fer per cada treballador jubilat parcialment en un període de fins a quatre anys, els treballadors acollits a aquesta modalitat fan 65 jornades o menys jornades i perceben el salari de 131 jornades.’

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb