Andorra surt definitivament de la llista grisa de paradisos fiscals de la UE

  • La UE considera que el país compta amb una jurisdicció cooperant en matèria fiscal

VilaWeb
Redacció
04.12.2018 - 20:01

Els ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea (UE), l’Ecofin, han acordat en una reunió aquest dimarts que Andorra deixi definitivament la llista grisa de paradisos fiscals, considerant que el país compta amb una jurisdicció cooperant en matèria fiscal. El titular de Finances de l’executiu andorrà, Jordi Cinca, ha valorat l’aposta del seu govern i del sector bancari a favor de la transparència fiscal i l’homologació internacional, així com l’adopció dels estàndards internacionals més exigents. A més, ha celebrat que el treball que s’ha dut a terme en els darrers anys serveix per obtenir un cop més, ha dit, el reconeixement internacional a la feina feta per Andorra.

Tal com ha explicat el ministre andorrà de Finances, Jordi Cinca, les modificacions legislatives implementades en aquest darrer any han permès que Andorra s’elimini de l’annex II de les conclusions de l’Ecofin del 5 de desembre del 2017, al qual va ser inclosa amb 46 estats més. Aquest annex II, o llista grisa, deixava les jurisdiccions que s’havien compromès en ferm a corregir les deficiències detectades, fora de la llista negra, amb la condició de que la implementació efectiva d’aquests compromisos s’efectués abans de finals de l’any següent.

Un cop esgotat el termini concedit per a realitzar les correccions esmentades, els països que no haguessin complert amb els seus compromisos tornarien a la llista de jurisdiccions no cooperants en matèria fiscal. En aquest sentit, Andorra s’havia compromès a modificar els seus règims fiscals. Concretament, l’executiu del Principat havia de modificar la llei de l’impost sobre societats per suprimir dos dels règims fiscals especials existents i modificar-ne dos més.

Un cop les modificacions van entrar en vigor el mes de maig passat, i després que al novembre el Marc Inclusiu aprovés l’avaluació favorable realitzada pel Global Fòrum sobre pràctiques fiscals perjudicials respecte als actuals règims fiscals especials d’Andorra, ha estat el torn del Codi de conducta de la UE sotmetre a avaluació aquestes modificacions. Com a conclusió, l’Ecofin, tenint en compte l’informe del Codi de conducta, ha considerat que els règims fiscals especials d’Andorra ja no tenen cap component que pugui ser considerat com a potencialment perjudicial.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any