Andorra rellança el projecte d’associació amb la UE

  • Vol tenir redactat un acord d'associació el 2017 · Les polítiques d'immigració són l'aspecte més sensible de la negociació

VilaWeb
ACN
06.08.2015 - 18:45
Actualització: 14.08.2015 - 11:48

El ministre d’Afers Estrangers del govern d’Andorra, Gilbert Saboya, ha expressat la voluntat de tenir redactat un acord d’associació amb la Unió Europea (UE) per al 2017. El marc institucional d’aquest acord inclou dos països més: San Marino i Mònaco. Un cop redactat aquest marc institucional, es treballaran acords sectorials: mercaderies, persones, serveis i capitals. Saboya ha acceptat que l’acord sobre immigració fos el més sensible de la negociació, perquè Andorra demanava un període transitori per mantenir les quotes d’immigració existents i després valorar la situació de cada país.

Un cop redactat el marc institucional i els acords sectorials, s’hauran d’acordar les polítiques que regiran l’acord d’associació amb la UE. El govern andorrà preveu que durant el 2016 s’acabin de redactar els acords sectorials i les polítiques per a l’any 2017. Tot i això, Saboya ha declinat de donar una data definitiva per a tenir l’acord tancat. Un cop es redacti, el govern consultarà el poble andorrà en un referèndum.

Saboya ha remarcat la importància de negociar un acord d’associació amb la UE i ha destacat que no entén el debat que s’ha originat sobre la necessitat de l’acord dins el país. El ministre ha explicat els beneficis que tindria per a Andorra un acord d’associació amb la UE en relació amb la circulació de persones, estudiants i treballadors, i a l’obertura de nous mercats per a empreses andorranes.

En relació amb les polítiques migratòries, Saboya ha explicat que Andorra té una quota del 5% d’immigració l’any i que han de fer veure a la UE que és suficient per a una població de 70.000 persones. En conseqüència, el ministre ha reconegut que la resta de països de la negociació hi estarien d’acord.

Saboya ha aprofitat per explicar que dins d’aquest acord no entren ni les polítiques fiscals ni les agràries, dos dels punts que l’oposició critica que s’arribi a marcar la UE. En conseqüència, ha assegurat que era fals que un acord d’associació incrementés l’IVA del país fins al 15%, com ha dit algun sector.

El ministre ha conclòs que les negociacions desembocarien on fos i que després es decidiria si interessava o no aquest acord. I ha afirmat que Andorra sense acord perdia oportunitats, que tindria els mateixos defectes i mancances i no tindria els beneficis d’un acord d’associació amb la UE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any