Andorra crea el ‘banc bo’ amb els actius i passius lícits de BPA

La nova entitat es diu Vall Banc

VilaWeb
ACN
14.08.2015 - 09:48
Actualització: 14.08.2015 - 11:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell d’administració de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) va constituir el 17 de juliol el ‘banc bo’ on es transferiran els actius i passius lícits de Banca Privada d’Andorra (BPA). Aquesta nova entitat bancària s’anomena Vall Banc. Es tracta d’un nou pas per a executar el pla de resolució de BPA, aprovat per l’AREB l’11 de juny, que preveu la segregació del conjunt d’actius i passius de BPA considerats legítims després d’un procés de revisió de cada client. Aquest procés ha estat dut a terme per experts independents en matèria de prevenció d’emblanquiment i finançament del terrorisme i supervisat per les autoritats andorranes.

La creació del nou banc resulta imprescindible per a engegar els tràmits necessaris que permetin l’obertura de comptes amb corresponsals i custodis com a entitat de nova creació, com també per a començar els procediments perquè disposi dels mitjans tècnics i humans necessaris per a la ulterior transmissió d’actius i de passius de clients.

Així mateix, el consell de l’AREB ha aprovat la valoració de BPA, seguint els criteris que es van aprovar en consell el 22 de maig, tot això d’acord i per mandat de la llei 8/2015. Aquest pas era necessari per a crear el nou banc amb l’objectiu de procedir a vendre’l abans del final de l’any.

Aquesta valoració s’ha fet agafant de referència les xifres de 31 de maig de 2015 i com preveu la llei s’ha dut a terme sota dos supòsits: el d’entitat en resolució i el d’empresa en liquidació. Aquestes valoracions dels actius i passius de BPA s’han dut a terme a partir dels informes elaborats pels experts independents de PwC, Key Capital Partners i Jones Lang LaSalle.

A l’escenari de resolució els ajusts negatius de valoració s’han estimat en 313 milions d’euros, cosa que implica, una vegada consumits els recursos propis de BPA, un desequilibri patrimonial de 103 milions. És a dir, una valoració econòmica negativa de 103 milions. El principal ajust negatiu prové de la valoració de les entitats participades per BPA, especialment el derivat de la situació del grup encapçalat per Banco Madrid, en concurs liquidació, que s’estima que pot generar unes pèrdues de 181 milions (un 58% de les pèrdues totals), mentre que els altres ajusts destacats provenen de la valoració en escenari de resolució de la cartera de crèdit i de certs actius intangibles.

D’una altra banda, els criteris de valoració de BPA en escenari de liquidació han seguit la metodologia estàndard d’aplicació de descomptes a la valoració depenent de la liquiditat de les diferents tipologies d’actius en cas de venda accelerada. El resultat d’aquesta valoració comporta ajusts negatius per import de 584 milions i genera un desequilibri patrimonial de 374 milions, és a dir, un valor liquidatiu negatiu de 374 milions d’euros.

La comparativa de les dues valoracions reafirma la decisió presa per l’AREB el 27 d’abril d’evitar la via de la liquidació judicial de BPA i obrir el procés de resolució administrativa d’aquesta entitat. Amb l’aprovació d’aquestes valoracions, l’AREB manté les expectatives de no haver d’aplicar cap quitança als dipòsits dels clients de BPA. L’objectiu últim de les autoritats andorranes consisteix a normalitzar la situació dels clients aptes dins d’un marc d’estabilitat patrimonial que permeti d’executar correctament i eficaçment el pla de resolució de BPA.

El consell d’administració del nou banc ha estat nomenat per l’AREB, accionista únic de Vall Banc, i és compost pels membres següents: César Goyache, actual membre del consell d’administració de l’AREB, va assessorar el govern espanyol en el disseny de la Sareb, l’anomenat ‘banc dolent’, i ha desenvolupat la seva carrera en banca d’inversió tant en BBVA com a Crédit Agricole; i David Betbesé, és actualment administrador solidari de BPA.

Més notícies

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €