Junts podem anar molt més lluny

Fa vint-i-cinc anys que VilaWeb va començar a caminar. Ara, amb tota l'experiència acumulada, sabem que si aconseguim prou suport podem elevar la potència a 25 i fer el millor diari del món. Digital, català i en català. Ens ajudeu a fer-ho possible?

Doneu suport a VilaWeb

La supervivència dels pacients de càncer augmenta quan es detecta en etapes primerenques. Ara, un equip de científics ha desenvolupat una anàlisi de sang no invasiu que podria identificar tumors fins quatre anys abans de la diagnosi convencional.

La descripció d’aquest mètode encara preliminar, desenvolupat per a la detecció primerenca de cinc tipus comuns de càncer, s’ha publicat a la revista Nature Communications en un article que signen científics xinesos i nord-americans.

Diagnòstic precoç

En aquest estudi, Kun Zhang, de la Universitat de Califòrnia a San Diego (Estats Units) i els seus col·laboradors descriuen una prova de detecció de càncer a la sang, anomenada PanSeer, que examina les firmes de metilació específiques de el càncer a la sang.

La metilació és un procés que dirigeix ​​quan i com són activats i desactivats els gens que controlen el desenvolupament de l’organisme i els quals es poden veure afectats per causes ambientals. Aquesta té un paper crucial en nombroses malalties i en la progressió de pràcticament tots els tipus de càncer.

Per desenvolupar i provar el PanSeer, els investigadors van realitzar una anàlisi de mostres de plasma obtingudes de sis-cents cinc individus asimptomàtics, cent noranta-u dels quals van ser diagnosticats posteriorment amb càncer.

Així mateix, van fer un perfil de les mostres de plasma d’altres dos-cents vint-i-tres pacients de càncer diagnosticats, així com de dues-centes mostres de tumors primaris i de teixits normals.

Cinc tipus de tumors

Segons explica l’article, els autors han demostrat que la seva prova pot potencialment detectar amb alta especificitat cinc tipus comuns de càncer (d’estómac, esòfag, colorectal, pulmó o fetge) en pacients post-diagnòstic, així com en individus asimptomàtics fins quatre anys abans del diagnòstic convencional.

Els científics demostren que PanSeer detecta el càncer en el 95% dels individus asimptomàtics que van ser diagnosticats posteriorment. No obstant això, els autors d’aquest article subratllen que ‘és poc probable’ que aquest mètode sigui capaç de predir quins pacients més tard desenvoluparan càncer. El que sí que identifica són els pacients que ja tenen creixements cancerosos, però que continuen sent asimptomàtics segons els mètodes de detecció actuals.

Els investigadors conclouen que calen més estudis longitudinals a gran escala per confirmar el potencial de la prova per a la detecció precoç de càncer en individus pre-diagnosticats.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.