El Palau Robert presenta una exposició sobre la trajectòria del fotògraf català Antoni Bernad, que es podrà veure fins al 26 d’agost. La retrospectiva en repassa els cinquanta anys de professió i l’obra publicada arreu del món. ‘Antoni Bernad. Nord/Sud/Est/Oest‘ presenta un conjunt de fotografies sense ordre cronològic que posen de manifest el segell perfeccionista que caracteritzava l’autor. L’exposició, a cura d’Antoni Llena, es presenta en quatre espais en què es barregen les fotografies de moda i els retrats per a establir complicitats entre imatges. El muntatge expositiu vol recrear un extens aparador d’imatges, en un moment en què la proliferació d’imatges les devalua. Són unes instantànies en què Bernad ha cercat la llum i els ambients més adients per a dibuixar la situació i el perfil psicològic corresponent.

El fotògraf Antoni Bernad està satisfet d’haver pogut superar els cinquanta anys d’ofici tot i ser una professió dura, amb dificultats i una gran responsabilitat. Diu que li feia gràcia fer una exposició caòtica i barrejada que no tingués una relació entre els anys. ‘No hi ha gaire diferència entre les fotografies dels primers anys i les dels últims, perquè tot és fet amb molt d’entusiasme’, diu.

L’exposició és formada per 390 imatges que el fotògraf ha seleccionat en un any. En una bona part es fa palesa la seva vocació perquè les imatges siguin més cinematogràfiques i no pas estampes aturades. Bernad també destaca que sempre ha volgut transmetre un sentiment i una il·lusió. ‘Provo d’humanitzar al màxim la fotografia de moda, això sempre ha estat una obsessió per a mi’, subratlla. Bernad també parla de l’excel·lència i la perfecció, dos conceptes que han estat una obsessió de la seva carrera: ‘No he estat mai prou content de com quedaven les coses. Sempre hi trobava algun aspecte a millorar’, conclou.

Antoni Bernad (Barcelona, 1944) va començar a treballar de grafista, però la fascinació per la imatge impresa el va conduir a la fotografia. Abans de dedicar-s’hi, ja havia fotografiat profusament germanes i amigues. A principi dels anys seixanta, va muntar un laboratori a casa seva, on va aprendre l’ofici investigant i estudiant exhaustivament de manera autodidacta els secrets de l’art fotogràfic.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]