Omella anuncia la creació d’un equip laic i extern per ajudar a gestionar els abusos sexuals

  • L'arquebisbe no descarta estendre aquesta iniciativa a les ordres religioses

VilaWeb
ACN
07.03.2019 - 11:10
Actualització: 07.03.2019 - 14:20

L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha anunciat la creació d’un equip laic, extern a l’església catòlica i format per diferents professionals per ajudar a gestionar els casos d’abusos sexuals. Entre aquestes persones hi hauria advocats, psiquiatres i mediadors, i serien homes i dones. ‘La seva feina serà verificar, acompanyar i ajudar a trobar la solució. Ajudaria no només el tribunal, sinó també les persones afectades, la víctima, la seva família i també l’abusador’, ha explicat en una entrevista a TV3, on ha apuntat que aquesta és una iniciativa que es planteja inicialment per a la província eclesiàstica de Barcelona, que inclou també els bisbats de Terrassa i Sant Feliu de Llobregat. Ara bé, ha indicat que pel que ha parlat amb altres religiosos, podria estendre’s també a les ordres.

Omella ha apuntat que la cimera del Vaticà va servir perquè el Papa els posés ‘una mica més les piles’. El cardenal ha defensat que cal estar al costat de les víctimes i portar la investigació als tribunals eclesiàstics i, si s’escau, als civils. Ara bé, ha opinat que primer cal fer una primera tasca interna de ‘verificació’. ‘Tenim aquests protocols que hem de seguir, no volem ocultar res’, ha assegurat. Davant de si aquesta primera tasca no hauria de fer-la la fiscalia, ha demanat confiar en els tribunals eclesiàstics, perquè ‘treballen bé i són jutges preparats’. L’equip multidisciplinari que vol crear en els dies vinents ajudaria en aquesta tasca d’investigació.

De moment és una iniciativa de la província eclesiàstica de Barcelona, però no ha descartat que es pugui estendre a les ordes religioses, com a mínim pels contactes que ha anat tenint amb altres religiosos. Encara no ha parlat amb l’abat de Montserrat, però té intenció de fer-ho. ‘Ells han fet un bon treball amb la seva comissió, però jo crec que això dóna una transparència i una credibilitat més gran’, ha dit.

En demanar-li si està a favor d’investigar tots els casos d’abús sexual del passat, Omella ha assegurat que investigaran i actuaran ‘implacablement’ sempre que hi hagi una denúncia. ‘Nosaltres volem acabar amb aquesta xacra social que tenim, que afecta l’església catòlica, però també afecta la societat’, ha insistit el cardenal, que ha tornat a demanar perdó a tots els abusats. També ha aprofitat per reivindicar la cimera del Vaticà, una trobada de tanta gent per fer ‘autocrítica i demanar perdó’. A parer seu, és ‘impressionant, meravellós i un acte heroic’.

Sobre l’encobriment de l’església catòlica dels casos d’abús, ha argumentat que en aquell temps ‘els protocols eren uns altres i la sensibilitat social també’. Era, ha continuat, ‘un altre moment històric de sensibilitat de les víctimes, de la societat i de la societat mateixa’.

Les dones a l’església catòlica

Omella ha donat suport a ‘tot el que sigui treballar per la igualtat i la dignitat de l’home i la dona’. ‘Dignitat, que no vol dir igual en tot, perquè no som iguals, però iguals en la dignitat sí’, ha afegit. Sobre el paper de la dona a l’església catòlica, ha reconegut que queda molt per fer, però amb matisos. ‘No podem fer tots el mateix, però dignitat de les dones i responsabilitat dintre de l’església catòlica sí. Una altra cosa és imaginar el poder’, ha remarcat.

Ha dit que desitja que hi hagi cada cop més dones amb responsabilitats a l’església catòlica. ‘No vull dir que fem igual quantitat de dones i homes, però el que sigui capaç de fer-ho que ho faci’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any