La Cambra de Comerç preguntarà als empresaris si ha de participar activament en la construcció duna república independent i si estarien disposats a fer un tancament de caixes. Així ho ha explicat el que serà el nou president de l’ens i membre de la candidatura guanyadora Eines de País, Joan Canadell, que ha indicat que aquestes seran les primeres consultes que volen fer als empresaris. Ha explicat que si la resposta és positiva ho faran i que si és negativa continuaran defensant aquesta república però no de manera ‘tan activa’. A banda d’aquestes, es farà una tercera per saber si són partidaris de declarar persona non grata el rei Felipe VI.

D’altra banda, treballaran per buscar finançament alternatiu al de les ‘catorze cadires de plata’ reservades a les grans empreses que més aporten, que volen eliminar de cara a la legislatura vinent.

La candidatura guanyadora en les eleccions a la cambra, Eines de País ha explicat avui en roda de premsa les seves principals línies estratègiques per al mandat i les primeres accions que volen portar a terme. Entre aquestes, ha destacat l’elaboració de consultes als empresaris, activitat per a la qual primer volen modificar el cens i solucionar els problemes que han detectat durant les eleccions. El seu objectiu és fer-ho aquest any i poder fer la primera consulta, sobre si han de participar activament en la construcció de la república, abans de que acabi l’any.

Canadell ha explicat que si el resultat guanyador és el sí continuaran treballant en aquesta direcció a favor del sí a la independència però si és que ‘no’ entendrien que els estan dient que no participin ‘en la construcció d’estructures d’estat’. ‘Són dues maneres de fer’, ha dit.

La que serà la vice-presidenta primera, Mònica Roca, ha puntualitzat que el que busquen és ‘ratificar’ la seva posició i ha indicat que si surt guanyador el ‘no’ ells continuaran treballant perquè en un futur el resultat sigui positiu. En aquesta direcció, el proper equip de govern de la Cambra impulsarà diversos estudis, entre els quals uns destinats a quantificar els costos d’oportunitat que estan suposant inversions compromeses per l’estat espanyol que no s’han portat a terme. Canadell ha indicat per exemple l’addicional tercera de l’Estatut, inversions en Rodalies o en altres infraestructures. ‘Només amb això ja pots fer que molta gent obri els seus ull'”, ha afirmat. Un altre dels estudis que ha plantejat és sobre la pèrdua del sistema de caixes a Catalunya, que era una ‘estructura d’estat claríssima’. Ha afegit que si a la primera consulta surt l’opció de treballar activament per la construcció de la república independent es faran més estudis en aquesta direcció.

Sobre el tancament de caixes, Canadell ha explicat que aquesta consulta es faria en el moment en que es donessin unes determinades condicions i tenint en compte que s’està preparat per poder aplicar el resultat.Aquestes consultes relliguen amb un dels objectius principals de la candidatura que, segons Canadell, és aconseguir el lideratge econòmic de Catalunya per esdevenir un dels països amb més generació de riquesa. Segons ell, ‘la millora manera possible perquè això sigui un fet és posant en marxa una república’ i per això ha dit que des de la Cambra ajudaran en tot el que pugin ‘perquè això sigui realitat el més aviat possible’.

Finançament alternatiu

Una altra de les grans accions anunciades aquest dilluns serà la cerca de finançament alternatiu per no dependre del que aporten les catorze empreses que tenen presència directa al ple per l’aportació econòmica que fan. Tot i això, han apuntat que aquestes empreses s’han ‘compromès’ a fer les aportacions per a tot el mandat i que si no ho compleixen emprendran les accions que siguin necessàries, també legals, perquè la llei els ‘empara’.

Tant Canadell com Roca han insistit però que no creuen que aquestes empreses es plantegin fer aquest incompliment. L’objectiu és acabar el mandat sense l’existència d’aquestes cadires reservades a les grans empreses que més aporten i que en les properes eleccions el ple sigui ‘votat 100% a les urnes’, segons Canadell.

Seguint amb els eixos de treball principals, el futur president ha explicat que es vol potenciar la microempresa, pimes i autònoms perquè han estat ‘oblidats’ fins ara, fomentar l’emprenedoria i l’empresariat i aconseguir una cambra ‘el màxim de democràtica, transparent i transversal possible’. D’altra banda, també volen incidir en la Formació Professional i encaminar-la també a donar solucions al perfil d’aturat poc format però que no és jove, creant per exemple la figura de ‘l’aprenent sènior’.

També es plantegen fer un pla estratègic de l’empresariat català a mig termini per establir les bases de quin ha de ser el model econòmic i empresarial i potenciar el paper de les territorials començant per establir un pla pilot a Osona.

Oberts a treballar amb altres candidatures

En una reunió celebrada la setmana passada, la candidatura va decidir que el comitè executiu estarà format només per membres de la candidatura. Tot i això, Canadell ha assegurat que estan oberts a treballar amb la resta de candidatures. Pel que fa a les patronals, ha assegurat que la decisió sobre els sis membres que falten per escollir entre les candidatures de Pimec i Foment ‘no serà salomònica’ sinó que es decidirà tenint en compte el projecte de cadascun dels candidats. Està previst que el nou equip es reuneixi el  dimecres vinent amb l’actual president, Miquel Valls, i que el ple de relleu se celebri el 17 de juny.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.