La Col·lecció Bernat Metge es renova per fer accessibles els clàssics ‘essencials’ de la literatura antiga

  • Homer, Plató o Ovidi 'es revisen per al lector d'avui' en el nou projecte editorial de La Casa dels Clàssics

VilaWeb
ACN
02.05.2019 - 14:24
Actualització: 02.05.2019 - 19:32

A la històrica col·lecció de clàssics grecs i romans Bernat Metge, amb gairebé cent anys d’història, li ha nascut un descendent per fer arribar els autors més importants de la literatura antiga al lector d’avui: la Col·lecció Bernat Metge Essencial.

Es tracta del nou projecte editorial de La Casa dels Clàssics que ‘revisa’ un total de dotze obres d’autors com Homer, Plató, Ciceró, Sòfocles, Aristòtil o Ovidi amb l’objectiu que ‘sigui molt més fàcil del que havia estat fins ara’ gaudir d’obres com ‘l’Odissea’ o les ‘Metamorfosis’. ‘És una aposta que no s’havia fet mai en català amb aquestes característiques i pretenem que hi hagi un fons de clàssics permanent a disposició del públic’, ha explicat a l’ACN aquest dijous Raül Garrigasait, president de La Casa dels Clàssics. L’aspiració és ‘posar els clàssics al centre de la cultura d’avui’.

Els deu noms més importants de la literatura grega i romana -Homer, Sòfocles, Eurípides, Plató i Aristòtil; Ciceró, Catul, Virgili, Ovidi i Sèneca- arriben de forma més accessible amb edicions actualitzades, més econòmiques i pensades per al públic general. Les traduccions provenen de la històrica Col·lecció Bernat Metge, que ha publicat més de 400 volums, però s’han revisat per acostar-les a l’actualitat. ‘Creiem que avui dia és molt important fer arribar els clàssics a tothom d’una manera nova i més propera’, ha assegurat Garrigasait.

Una manera de fer-ho són introduccions més divulgatives, a diferència de l’alta recerca acadèmica que emprava la col·lecció clàssica, adaptació del llenguatge, o reducció del gran número de notes que portaven les edicions anteriors. A més, la Col·lecció Bernat Metge dividia les edicions en molts volums, fet que dificultava la circulació de les obres. ‘És una novetat editorial i també una novetat en el camp de la difusió dels clàssics’, ha asseverat el president de la institució. Especialistes en cada temàtica firmen les noves introduccions, com Jaume Pòrtules amb l”Odissea’, Enric Iborra amb Sòfocles o Mònica Miró amb Catul.

Clàssics per llegir, no només per admirar

El públic al qual va destinada la col·lecció és, en primer lloc, ‘tothom qui s’ho passi bé llegint’, ja que són ‘bona literatura i filosofia’. ‘Reivindica els clàssics com a lectura, no només com a símbols per admirar, sinó com a llibres per llegir i passar-s’ho bé’, ha assegurat Garrigasait. Com a exemple, la traducció al català de l’Odissea’ d’Homer feta per Carles Riba és ‘en ella mateixa un monument poètic de la llengua catalana’. Però també, i especialment, va dirigit al públic que s’està formant, estudiants de batxillerat o universitaris. ‘La força dels clàssics és perenne’, ha afegit la directora de La Casa dels Clàssics, Sira Abenoza.

La tria feta inclou fonaments dels grans gèneres literaris i filosòfics de la cultura europea. S’hi troben les bases de la gran narrativa occidental, com l”Odissea’ d’Homer, ‘l’Eneida’ de Virgili o les ‘Metamorfosis’ d’Ovidi, que representen grans obres narratives que parlen de la mitologia i de grans temes universals a partir de mites antics. S’hi inclouen també els fonaments del teatre occidental, amb les tragèdies de Sòfocles ‘Antígona. Èdip rei. Èdip a Colonos’ i d’Eurípides, ‘Medea. Hipòlit’. També obres filosòfiques de Plató, ‘El convit’, Aristòtil, ‘Poètica’, Ciceró, ‘L’amistat (Leli)’, i Sèneca, ‘La providència. La tranquil·litat d’esperit. La clemència’.

Finalment, una obra fonamental en la història de la poesia lírica, les ‘Poesies’ de Catul. “Presenta una panoràmica de les literatures antigues però alhora ha triat aquells gèneres que ens ajuden més a entendre la cultura d’avui”, ha argumentat el president sobre els dotze volums que integren la col·lecció. Malgrat es comença amb una dotzena, no és una col·lecció tancada, han assegurat els seus responsables, i segons la seva acollida s’ampliarà amb altres títols procedents de la literatura antiga. De moment, però, surten a la llum els dotze ‘essencials’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any