Els grups del primer Festival Tradicionàrius protagonitzaran la inauguració de la 30a edició

  • El festival s'allarga fins al juny amb un centenar d’activitats i més de 500 artistes per celebrar tres dècades de vida

VilaWeb
Redacció
11.01.2017 - 15:11
Actualització: 11.01.2017 - 15:50

Els grups i artistes que van participar en la primera cita del Festival Tradicionàrius (1988) protagonitzaran el concert inaugural de la 30a edició del certamen, aquest divendres, al ritme del ‘Romanço Tradifolk’ que ha creat Jaume Arnella. Serà la primera de les més de cent activitats programades en aquesta edició especial d’aniversari, que s’allargarà excepcionalment fins el 23 de juny. Entre la cinquantena de concerts previstos destaquen el de Maria del Mar Bonet repassant les cançons del seu disc ‘Saba de Terrer’, un concert antològic de Rosa Zaragoza, el 25è aniversari de la Festa dels Foguerons o la col·laboració de la Cobla Sant Jordi amb Els Francolins (materialitzada en un disc). El C.A.T acollirà, a més, la presentació del llibre ‘Grup de Folk. Crònica d’un esclat’, de Ferran Riera, que commemora els 50 anys del conjunt.

La 30a edició del Festival Tradicionàrius arrencarà amb un auto homenatge a càrrec de gairebé tots els artistes que van participar l’any 1988 en la seva posada en marxa, excepte els traspassats Maria Laffitte i Josep Verdaguer ‘Roviretes’. Els Ministers de la Vila Nova, Rosa Zaragoza, Cobla Manxaire, Primera Nota, Ludicfolk, La Cobla Mínima, Alfons Encinas i Els Trobadors, Solistes de la Costa i Retaule intervindran a l’espectacle ‘Trenta Tradicionàrius Traçats’, que es desenvoluparà al ritme del ‘Romanço Tradifolk’, creat expressament per Jaume Arnella, mestre de cerimònies de la nit.

El Tradicionàrius fa enguany un esforç pressupostari (passa dels 141.000 euros de la darrera edició a 234.000) per celebrar el seu trentè aniversari. D’aquesta manera, pot allargar-se excepcionalment fins al 23 de juny i oferir gairebé una cinquantena de concerts, 14 balls folk, diverses col·laboracions, acollir la presentació de quatre llibres i de quatre exposicions. “Volíem celebrar-ho, dins de les nostres possibilitats, i és una mostra de potència poder dir que el festival dura enguany sis mesos”, ha indicat Fàbregas, per a qui són significatives les diverses col·laboracions que es produeixen en el marc d’aquesta edició. La més destacada, la complicitat de Maria del Mar Bonet, que farà parada a festival en el marc de la celebració dels seus 50 anys als escenaris, tot repassant les cançons del disc ‘Saba de Terrer’.

Un dels plats forts de l’edició és la col·laboració especial d’Els Francolins amb la Cobla Sant Jordi (amb CD inclòs), l’aliança de Carles Dènia amb Coetus; el concert conjunt de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries amb la Banda Lira Ampostina; i el concert de cloenda: amb Mesclat i la Cobla Catalana dels Sons Essencials. El festival també presenta enguany dos noms de la cançó folk europea molt destacats, com són Martin Carthy i Ruper Ordorika, i comptarà amb uns clàssics del folk estatal, Nuevo Mester de Juglaría. El Tradicionàrius tornarà a ser punt de trobada per als vells referents del gènere i a l’hora per les noves propostes, que han germinat amb força els darrers temps. Al parer de Jordi Fàbregas, aquesta és la doble funció del festival. Un compromís “amb els que tocàvem ja fa trenta anys” i amb les propostes noves, de les quals el festival acollirà l’espectacle sonor 360 graus del grup Riu; la proposta de la mallorquina Joana Gomila; l’aranesa Alidé Sans, el combo gralla-acordió Criatures o la Rufaca Folk Jazz Orquestra, de Sergi Vergés.

Altres artistes que passaran pel 30è Festival Tradicionàrius són els aragonesos La Ronda de Boltaña, El Pont d’Arcalís, Eliseo Parra, Projecte Mut, Fetén Fetén o el grup femení Sis veus per al poeta amb l’espectacle ‘Homenatge musical a Vicent Andrés Estellés’. Més enllà dels concerts i balls, el Tradicionàrius acollirà diverses presentacions de llibres i algunes exposicions a la seva seu gracienca del Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T). Entre aquestes propostes, destaca la presentació del llibre que repassa els 50 anys d’història del Grup de Folk, que ha escrit Ferran Riera. El C.A.T, a més, ha col·laborat i acollirà la presentació del segon volum de les músiques de percussió de Kabum, el conjunt resident al C.A.T que novament protagonitzarà la cercavila d’inici del festival, aquest divendres 13 de gener.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any