El grup promotor de la ILP Habitatge han presentat un manifest per a exigir al govern espanyol la retirada immediata del recurs que va interposar l’executiu del PP al Tribunal Constitucional espanyol contra la Llei d’Habitatge i ha reclamat que la Generalitat prioritzi de la seva agenda ‘l’aplicació total, efectiva i immediata’ del text, inclosos els convenis amb les subministradores perquè assumeixin els deutes de les famílies en exclusió residencial. Al manifest, hi han donat suport la batllessa de Barcelona, Ada Colau; el batlle de Sabadell, Maties Serracant, i diverses entitats com el Col·legi d’Advocats de Barcelona, els sindicats CCOO i UGT, Òmnium, l’ANC, la Federació Catalana de Municipis i el Sindicat de Llogateres, entre més.

La portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Lucía Delgado, ha demanat que la retirada del recurs s’acordi en el Consell de Ministres espanyol d’aquest mateix divendres davant la possibilitat que el Tribunal Constitucional emeti la sentència aviat i s’ha mostrat convençuda que aquesta llei es recuperarà.

El manifest denuncia que cada dia hi ha 43 desnonaments, el 65% dels quals són lloguers, seguit dels d’hipoteca, a més d’advertir que cada dia ‘augmenten els de famílies que accedeixen precàriament a habitatges buits’. Així mateix, assenyala que la llei ‘va garantir una segons oportunitat a les famílies, es van aturar milers de desnonaments, va augmentar el parc d’habitatge públic, es van assegurar reallotjaments adequats i també va assegurar l’accés als subministraments bàsics amb una protecció més extensiva que el bo social’. A més, el manifest veu la Llei 24/2015, suspesa en la seva part d’habitatge, un ‘instrument imprescindible per aturar i revertir l’exclusió residencial’ i assegura que, d’haver estat vigent, ja s’haguessin impedit uns 45.000 desnonaments.

Sobre el recurs del PP, el manifest els acusa d’ ‘actuar premeditadament en contra de la protecció d’aquest dret i a favor dels interessos privats de la banca i els fons voltor’. ‘D’aquesta manera, la sangria de desnonaments ha de ser atesa només amb recursos públics, mentre la banca, rescatada amb diners públics, continua acaparant recursos sense cap retorn social, enriquint-se desmesuradament tot i ser part responsable de la mala praxi bancària i l’emergència que pateix la població’, continua el text, que avisa que el parc públic d’habitatge no arriba al 2%.

La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat que, des que la Llei d’habitatge va ser impugnada, s’haurien evitat que 600 famílies haguessin estat desnonades a Barcelona. Es tracta d’una xifra de la qual l’Ajuntament en té constància, tot i que s’ha mostrat convençuda que ‘segur que són més’. Per això, considera que ‘il·lustra la urgència’ que el recurs es retiri immediatament.

Des de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l’ICAB, Roger Sabata, ha afirmat que la llei era un ‘topall’ per a ‘l’atac dels drets més bàsics’ i ha afegit que ‘qualsevol actuació contra aquesta llei és ‘reaccionari, insolidari i cruel’, mentre que dos representants dels Bombers indignats i UGT-Bombers, José Luis Pagán i Xavier Díaz, han advertit que amb l’augment de la precarietat comporta que també pugi la sinistralitat.

Per la seva banda, el secretari de Política Territorial, Acció Social, Barcelonès i Migracions de CCCOO, Toni Mora, ha destacat que encara ‘hi ha molta gent que no ha sortit de la crisi’ i que es troben en situació d’una ‘emergència habitacional’ o que han estat expulsats de casa seva. El manifest compta de moment amb el suport de 50 signants inicials: ajuntaments com Barcelona, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sant Vicenç dels Horts i Reus, entre d’altres; la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis; Col·legis Professionals, sindicats i entitats del tercer sector com CCOO-Catalunya, UGT-Catalunya, la Taula Tercer Sector Social, la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l’Advocacia de l’ICAB i l’Associació Catalana per la Defensa dels Drets, Col·legi d’educadores socials. I també moviments socials i societat civil organitzada com el Sindicat de Llogateres, Òmnium Cultural, l’ANC, Habitat International Coalition, CONFAVB, Aigua és vida, FAPAC, ILP Renda garantida, Bombers indignats i UGT-Bombers.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb