habitatge

El Consell de Ministres ha aprovat un decret-llei de mesures “urgents” en matèria d’habitatge. Destaca la decisió d’augmentar la pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer de 3 a 5 anys, que suposa retornar a la situació d’abans del 2013 modificada per l’executiu de Mariano Rajoy. També es limita les garanties que es poden demanar com a fiança (seran dues mensualitats com a màxim). Entre les mesures, però, el govern espanyol no posa cap límit als preus de lloguer. El decret també limita els pisos turístics i recull que si hi ha acord de 3/5 parts dels propietaris de la comunitat es podrà “condicionar o limitar” l’activitat turística. El ministre de Foment, José Luís Ábalos, ha dit que volen protegir els llogaters i intentar reduir els desnonaments. “Volem acabar amb un drama que afecta especialment els més joves”, ha dit.

El govern espanyol ha aprovat per decret llei un conjunt de mesures, moltes de les quals ja s’havien anunciat després del pacte amb Podem per als pressupostos del 2019. El ministre de Foment ha destacat que volen actuar per reduir els desnonaments i permetre que l’accés al lloguer tingui més garanties i facilitats, especialment després de l’apujada de preus i la falta d’oferta en les grans ciutats.

Ábalos ha qualificat de “drama” la situació i ha dit que, especialment, la pateixen els joves que si volen marxar de casa acaben vivint “en una habitació que paguen a preus abusius”. També ha destacat que, segons les dades del CGPJ del tercer trimestres, el 65% dels desnonaments executats són per impagament del lloguer. Per tot això, ha justificat “l’absoluta necessitat i urgència” d’aprovar aquestes mesures per decret.

En tractar-se d’un decret llei, però, caldrà que després s’aprovin al Congrés per poder-les desplegar. Ampliació de la pròrroga fins als 5 anys Destaca la mesura d’ampliar novament la pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer de 3 anys a 5 anys, retornant a la situació anterior al 2013. També s’amplia l’anomenada pròrroga tàcita d’1 a 3 anysPer tal de protegir els llogaters, el decret també recull que el propietari pagarà les despeses de la gestió immobiliària i de formalització del contracte al propietari (si és persona jurídica). També s’acoten les condicions que un propietari pot posar a l’hora de llogar un habitatge, ja que fins ara eren il·limitades. Com a molt, es podrà exigir dues mensualitats.

Sense límit per als preus
Dins l’acord pressupostari amb Podem també s’havia avançat que es donarien eines perquè els ajuntaments poguessin limitar els preus a les zones que consideren on hi ha una pressió massa alta i l’increment sigui abusiu. En canvi, aquest punt no s’ha aprovat en aquest paquet de mesures. El ministre de Foment, José Luís Ábalos, ha explicat que ara s’han inclòs en el decret les mesures “urgents” però que aquesta limitació els preus es tramitarà dins el projecte de pressupostos, que el govern espanyol preveu portar al Congrés al gener. Condicions als pisos turísticsEntre els acords inclosos en el decret llei destaca també que la possibilitat que si 3/5 parts dels propietaris d’una comunitat es posen d’acord puguin “limitar o condicionar” els habitatges turístiques que hi hagi.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb