Pere Aragonès

El govern català ha aprovat avui el decret llei que va anunciar ahir el vice-president i conseller d’Economia, Pere Aragonès, per fer front a les nòmines dels funcionaris, que en àmbits com el docent ha crescut en els darrers dos anys; i el retorn del 40% de la paga extra del 2013, entre d’altres despeses, a més de ‘garantir el poder adquisitiu dels treballadors públics’, segons ha explicat el mateix Aragonès en roda de premsa.

En total, el suplement de crèdit serà de 814 milions d’euros, dels quals 241 milions d’euros arribaran provindran del Fons de Facilitat Financera i la resta de part de les bestretes previstes en el model de finançament acordat amb el govern espanyol. El vice-president i conseller d’Economia ha acusat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, d’estar jugant amb la informació de què disposar per poder influir en els pressupostos de Catalunya i les comunitats. ‘La ministra Montero juga a fer de Montoro’, ha sentenciat.

Aragonès ha explicat que l’aplicació dels 814 milions d’euros s’aplicaran per fer front als augments retributius de treballadors públics com docents, personal mèdic i metres i així ‘garantir el poder adquisitiu dels treballadors públics’, juntament amb l’acord assolit amb els sindicats fa uns mesos per retornar el 40% de la paga extra corresponent al 2013 –de fet, s’ha abonat un 10% i queda el 30% restant, ha puntualitzat Aragonès-.

Aquesta quantitat també s’utilitzarà com a recurs per pagar el nou personal de la Generalitat que s’ha anat incorporant a la Generalitat des del 2017, com és el cas dels docents que ha augmentat davant l’increment de nous alumnes, i del personal sanitari.El conseller d’Economia ha comentat que junt amb aquestes mesures el Govern n’anirà aprovant d’altres cada dimarts ja que els pressupostos estan prorrogats i l’executiu es veu obligat a adaptar els comptes del 2017 per ‘acostar-lo a les necessitats del 2019’.

Tot i així, ha avisat que ‘no es podrà fer tot’ perquè ‘no es pot aprovar un pressupost per fascicles’. Aragonès, però, no ha detallat quines serien les mesures que es portaran als consells executius de les setmanes vinents perquè encara s’estan ultimant, segons ha dit. Aragonès ha lamentat que el Govern hagi de dur a terme aquest pla de contingència ‘en un context en què el govern espanyol es resisteix a complir els mandats que venen de les seves pròpies lleis’.

En aquest sentit, ha acusat la ministra Montero d’estar ‘jugant amb la informació disponible per gestionar adequadament el pressupost, no només de Catalunya sinó de la resta de comunitats i ajuntaments’. ‘Utilitza informació i el calendari d’informació del subministrament de les bestretes per jugar electoralment’, ha insistit el vice-president, que ha acusat el govern espanyol de deslleialtat.

Per això, Aragonès ha comparat la ministra Montero amb el seu antecessor en el càrrec, Cristòbal Montoro. ‘Montoro feia el mateix i de cop i volta apareixien els diners. Han canviat de ministre però la resta continua igual’, ha assenyalat el conseller.

En la roda de premsa, Aragonès ha indicat que l’executiu treballarà ‘per intentar aconseguir el màxim de que estava previst en el pressupost’, que es troba prorrogat en no prosperar la seva tramitació. ‘Davant d’aquesta situació, no dimitim de les nostres responsabilitats i no comencem una campanya electoral com el govern de l’Estat quan s’ha trobat en una situació similar’, ha continuat el vice-president.

D’altra banda, ha expressat la seva esperança que un cop passades les cites electorals que ‘poden condicionar’ els grups parlamentaris la ‘responsabilitat es faci un lloc al Parlament’.

Està previst que el decret llei entri en vigor aquesta mateixa setmana un cop s’hagi publicat al DOGC i sigui convalidat al parlament en els trenta dies següents.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb