El Col·legi d’Economistes demana que es posi fi al 155 i assegura que l’expectativa d’inversions el 2018 és positiva

  • L'organisme constata que Catalunya ha superat la 'situació de sotrac' de l'últim trimestre de 2017 i preveu un 2018 'positiu'

VilaWeb
ACN
09.03.2018 - 15:28
Actualització: 09.03.2018 - 18:28

El Col·legi d’Economistes de Catalunya ha demanat que es posi fi a la ‘situació extraordinària, anòmala i disfuncional’ que suposa la intervenció de la Generalitat amb l’article 155 perquè ‘no té cap justificació en un país mínimament avançat’. Ho ha dit el president de la Comissió d’Economia Catalana del Col·legi, Modest Guinjoan, en roda de premsa.

‘Una part de l’economia catalana [el sector públic] corre amb una cama lligada’, ha lamentat Guinjoan. El membre de la Comissió Jordi Goula ha afirmat que el 155 ha suposat ‘un fre a l’agilitat de l’economia’ que té una ‘incidència petita en les grans xifres de l’economia catalana’ però posa ‘entrebancs’ a l’activitat de l’administració catalana i bloqueja petites despeses. D’altra banda, Goula ha assegurat que Catalunya ha superat la ‘situació de sotrac’ de l’últim trimestre en relació al consum i el turisme. Guinjoan ha pronosticat un 2018 ‘positiu’, especialment amb el dinamisme de les exportacions.

‘S’ha produït un canvi de tendència en el turisme’, ha constatat Goula, que ha assegurat que la tendència negativa en el consum i el turisme dels tres darrers mesos de 2017 s’ha ‘trencat’ al gener amb l’augment del 4% de visitants estrangers als hotels i l’increment de la despesa dels turistes de l’11%. Goula ha opinat que el ‘sotrac’ de l’octubre va ser principalment conseqüència de ‘la violència al carrer’ i ha afirmat que el 155 no ha tingut a veure amb la recuperació.

El membre de la Comissió ha destacat la importància de la millora del sector turístic i també ha apuntat que ‘el consum segueix bé’ amb un augment de vendes del 3,5% i el 2,7% el gener i febrer, respectivament, segons dades de Comertia. En relació al sector immobiliari, Goula ha afirmat que ‘la gent segueix comprant’ mentre que ‘qui vol invertir i el comprador estranger’ s’ho pensa més i està a l’expectativa. ‘El ritme de creixement seria millor si millorés la situació política’, ha matisat.

Pel que fa a indicadors que el darrer trimestre de 2017, no es van veure afectats per la situació política, com les exportacions, Guinjoan n’ha destacat ‘l’augment espectacular’ de ‘rècord’ que encara té ‘recorregut’ a l’alça. El president de la Comissió ha lloat la ‘musculatura’ del teixit empresarial català que ha sobreviscut la crisi econòmica i és cada cop ‘més competitiu’.

En relació al sector públic, el membre de la Comissió Albert Carreras ha denunciat que el 155 ‘ha fet mal’ amb la ‘paràlisi’ de la Generalitat: ‘La tramitació de tot s’ha endarrerit, hi ha un col·lapse administratiu, ara totes les decisions estan sotmeses a la màxima desconfiança i s’han multiplicat les revisions fiscals’. ‘Hi ha un bloqueig d’una enormitat de petites despeses’ que ‘afecten de manera molt negativa aquells que tenen tractes més petits amb la Generalitat’, ha defensat.

Expectatives ‘positives’ per al 2018
Segons Guinjoan, el 2018 serà un any ‘positiu’: ‘Les dades ens indiquen que tenim un bon nivell de creixement, que és sostingut i continua creant ocupació’. També ha afirmat que l’expectativa d’inversions aquest any és positiva. ‘Estem en un moment dolç’, ha assegurat. D’altra banda, Guinjoan ha lamentat els nivells d’atur -del 12,6% el quart trimestre de 2017- que ha titllat ‘d’escàndol en qualsevol país avançat’. ‘Potser no sabem créixer, anem a batzegades de gran intensitat’, ha reflexionat.

El també membre de la Comissió Xavier Cuadras ha dit que ‘la recuperació econòmica no s’atura’ però ha pronosticat que el 2018 hi haurà una desacceleració ‘lògica’ del PIB català després d’un ‘període perllongat de creixement’. En relació a la macroeconomia, Guinjoan ha puntualitzat que ‘els mals averanys’ i els pronòstics sobre l’impacte del conflicte polític a Catalunya no s’han confirmat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any