Clam dels estudiants i del rector perquè s’arxivi la causa contra els 12 investigats per la càrrega policial del 2011 a la UdG

VilaWeb
Redacció
16.12.2015 - 17:00
Actualització: 17.12.2015 - 01:16

Aquest dimecres fa just quatre anys que els Mossos d’Esquadra van carregar contra estudiants i treballadors que protestaven per les retallades aprofitant la presència d’Artur Mas a la Universitat de Girona. El cas encara està als tribunals i hi ha 12 persones (deu estudiants i dos treballadors) investigats. En aquest context, els estudiants han fet una concentració de suport a la que s’ha sumat el rector, Sergi Bonet. Plegats han demanat públicament que el cas s’arxivi i també han instat la Generalitat a retirar l’acusació contra els joves. “La universitat ha de ser un espai de llibertat d’expressió on es respectin totes les ideologies, aquells fets no s’haurien d’haver produït mai”, ha dit el rector.

El Grup Antirepressiu Girona ha organitzat per aquest migdia una concentració en suport als 12 investigats per la càrrega policial de fa just quatre anys. Després del procés d’instrucció, el cas es troba ara en un punt clau: el jutge ha de decidir si obre judici oral o si arxiva la causa. Per això, l’advocat dels implicats ha demanat a la Generalitat que retiri l’acusació que hores d’ara encara manté. Fa quatre anys va ser la rectora, Anna Maria Geli, qui va ordenar que la policia pogués entrar a al claustre on es feia la celebració dels 20 anys de la creació de la UdG i fes fora els estudiants que protestaven amb pancartes per les retallades. A l’acte hi era el president del Govern, Artur Mas. Ara, amb Sergi Bonet al capdavant de l’equip directiu, les coses han canviat significativament. El rector ha fet costat als estudiants i, com ja havia anunciat, els ha acompanyat a la concentració d’aquest migdia i ha demanat públicament que el cas s’arxivi. Segons ha manifestat, la universitat ha de ser “un espai de llibertat d’expressió on totes les ideologies es respectin”. Per això, considera que la seva predecessora no hauria d’haver autoritzat la càrrega. “Són uns fets molt greus que ens van colpir a tots i que no s’haurien d’haver produït”, ha dit Bonet, que ha manifestat que la policia només ha d’entrar a la universitat en casos on hi hagi risc per a la integritat física de les persones com, per exemple, per l’amenaça d’un atac terrorista. “La base de la disconformitat és el diàleg i en cap cas la policia ha d’estar en un centre universitari”, ha remarcat. El rector ha instat els estudiants a “respectar la diferència ideològica” i no “estigmatitzar persones” per defensar una o altra ideologia. Bonet té el recolzament de tot l’equip directiu però és conscient que hi pot haver alguns sectors de la comunitat universitària que no vegin bé el suport explícit als estudiants implicats en aquest cas. “La vida universitària requereix d’estudiants actius, que sempre han de ser joves i la universitat ha d’estar viva; el dia que els estudiants pensin com una persona de 55 estarà morta”, ha manifestat. A més, ha assegurat que els estudiants han de ser “lliures, crítics i compromesos socialment” i, segons Bonet, la UdG n’és un exemple. Un dels investigats per la càrrega, Mostafà Shaimi, ha lamentat els fets que es van produir fa quatre anys però ha recordat que en aquell moment els estudiants es trobaven amb “la porta tancada” quan volien exposar els seus neguits o preocupacions a l’equip de rectorat. Per això, ara agraeixen l’actitud de Bonet per fer-los costat en la defensa d’una “universitat pública i de qualitat”. “S’agraeix molt aquest canvi però sembla que és una cosa extraordinària quan hauria de ser la cosa més normal del món”, ha assenyalat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any