El vicepresident de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Eloi Badia, ha anunciat una baixada del preu de l’aigua potable de l’1,65% als 23 municipis de l’àrea metropolitana que abasteix Aigües de Barcelona (Agbar), el que suposa 3 euros per rebut, segons ha dit. La revisió a la baixa s’explica principalment perquè l’AMB no inclou en els costos l’increment de l’11,8% de la tarifa d’aigua en alta del servei d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) previst per aquest any i aprovat el passat desembre per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). ‘Creiem que tenim elements sòlids per no imputar aquest cost’, ha afirmat Badia, que ha confiat que després de la sentència del Tribunal Suprem espanyol que anul·la la privatització d’ATLL, l’ACA suspendrà la pujada tarifària.

Així doncs l’AMB s’avança a la decisió de la Generalitat que ha convocat un consell de xarxa d’ATLL extraordinari per analitzar les vies possibles per suspendre-ho. Badia ha assegurat que no hi ha ‘cap excusa’ per no aturar l’increment de tarifa. A part de l’estalvi que preveu en la compra d’aigua en alta a l’ATLL, la rebaixa també inclou la revisió d’altres costos que reverteixen la pujada tarifaria del 3,7% sol·licitada per Agbar per al 2018. La mesura haurà de ser aprovada per la Comissió de Preus de Catalunya i ratificada pel Consell Metropolità de l’AMB.

Els motius de la reducció tarifaria també s’expliquen per la revisió de costos financers, el cànon de salmorres, l’actualització de l’IPC i l’ajust de volum d’aigua realment subministrada. Aquests factors suposen un estalvi de 4,8 milions d’euros. La part més important de la reducció és per la no repercussió de l’increment tarifari d’ATLL, que suposa 12,7 milions d’euros.

Segons el càlcul de l’AMB, l’estalvi total serà de 17,5 milions. Badia ha afirmat que la rebaixa en el rebut de les famílies serà de 3 euros anuals i ha remarcat que se sumen als 4 euros menys en el rebut de l’any anterior, amb la qual cosa el descens acumulat els darrers dos anys serà de 7 euros. ‘Hem de garantir un preu just per l’aigua’, ha assegurat. El vicepresident de Medi Ambient de l’AMB ha explicat que la proposta tarifaria presentada avui hauria d’entrar en vigor les properes setmanes.

D’altra banda, Badia espera que en els propers dies es confirmi la suspensió de la pujada de l’11,8% de les tarifes d’ATLL un cop la Generalitat convoqui el consell de l’ACA. ‘S’han de revertir totes les pujades abusives que hi ha hagut en el marc d’una privatització’, ha assegurat Badia, que també ha opinat que quan es doni compliment a la sentència també s’haurà de fer una ‘revisió de tots els costos que no tocava imputar en el rebut’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]