El CoNCA proposa aplicar un 4% d’IVA cultural i evitar l’ús abusiu dels contractes mercantils

  • 'No som conscients de fins a quin punt és essencial la cultura per a la nostra supervivència com a societat', ha dit Gemma Sendra

VilaWeb
ACN
19.07.2017 - 14:08
Actualització: 19.07.2017 - 14:37

ACN Barcelona.-El Consell Nacional per a la Cultura i les Arts  va presentar el 2014 l’ ‘Estatut de l’artista, de l’autor/creador i del treballador de la cultura’. Tres anys després i a les portes que al setembre es debati el document marc en una subcomissió al Congrés, l’entitat ha presentat aquest dimecres les conclusions finals i propostes urgents per fer possible un canvi en la condició dels professionals del sector de la cultura, amb l’objectiu de trobar accions mínimes però directes que contribueixin a millorar la situació laboral, contractual i fiscal dels creadors.

Així, entre altres propostes, el Consell considera prioritari evitar l’ús abusiu de la contractació mercantil, aplicar un IVA superreduït del 4% a la cultural de forma generalitzada i posar especial atenció a col·lectius com el circ i la dansa.

Quant a la contractació mercantil de “falsos autònoms”, com l’ha qualificat la vicepresidenta del CoNCA, Gemma Sendra, l’entitat proposa que el sector artístic pugui configurar una representació legal pròpia a escala sindical per tal de poder signar acords legals entre els empresaris i els treballadors de l’espectacle que garanteixin el compliment dels drets dels artistes. Així mateix, reclama parar especial atenció als col·lectius específics dels professionals del circ i la dansa per la curta durada de la seva activitat professional i l’alt risc de lesions amb estudis per a concretar mesures de millora en prevenció de riscos laborals, amb la col·laboració de l’Institut de Seguretat i Salut Laboral del Departament de Treball.

El CoNCa també demana fer compatible la jubilació amb la situació d’activitat artística aplicant un criteri proteccionista cap a la cultura a partir del qual la Seguretat Social permetés als creadors continuar amb la seva activitat creativa, tot i estar en situació de pensionista. Finalment, entre les propostes urgents també identifica la necessitat de garantir els drets de Propietat Intel·lectual dels Artistes i Creadors, potenciar la creaciód’un sistema de representació sindical del sector cultural, implicar les entitats de gestió en una major protecció dels drets d’autor d’artistes i de creadors, impulsar un acord per a l’educació artística implicant també l’adminisració i elaboració d’un cens de professionals adscrits als sectors culturals. Dotar de més contingut al Registre de la Propietat Intel·lectual i aplicar generalitzadament la Llei de Propietat Intel·lectual són les mesures que clouen les conclusions finals.

En aquesta línia, Sendra ha insistit en la necessitat de buscar accions ‘mínimes i directes’ per abordar la situació laboral, contractual i fiscal dels creadors sense necessitat d’abordar un nou marc legislatiu. ‘La cultura requereix d’un marc de regulació ampli que operi a nivell europeu’, ha precisat.En aquest sentit, ha lamentat que la crisi s’ha ‘acarnissat’ especialment en el sector cultural, amb una pèrdua d’un 40% del pressupost. ‘No som conscients de fins a quin punt és essencial la cultura per a la nostra supervivència com a societat’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any