AMP.- 1-O.- Puigdemont demana a la UE “apadrinar” una mediació entre Generalitat i Govern espanyol

  • Insisteix que el Parlament declari la independència però no explica ni quan ni com

VilaWeb
Redacció
02.10.2017 - 15:35

Insisteix que el Parlament declari la independència però no explica ni quan ni com

BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat aquest dilluns a la Unió Europea “apadrinar” una mediació entre el govern català i el central per trobar una solució al contenciós polític entre Catalunya i l’Estat.

En roda de premsa des del Palau de la Generalitat després d’una reunió extraordinària del Govern, ha exposat que un actor “internacional” hauria d’asseure en una taula de diàleg la part catalana i la de l’Executiu central para com, mínim, restablir la normalitat institucional a Catalunya.

“La UE ha de deixar de mirar cap a un altre costat”, ha insistit el president català, que lamenta que l’Unió no accepti encara la legalitat que ell sí veu en el referèndum de l’1-O, però considera que sí hi ha hagut un canvi de to d’Europa després de veure les càrregues policials i les seves conseqüències d’aquest diumenge.

No és la primera vegada que el president català sol·licita aquesta mediació internacional, per la qual assegura que “candidats no falten” –sense donar noms–, però aquesta vegada considera que la seva demanda sí pot ser escoltada després de les càrregues policials que es van visualitzar l’1-O i la victòria del ‘sí’.

“El moment aconsella mediació. S’ha de posar fi a la violència policial i s’han de restituir les llibertats. Es necessita un clima de distensió que afavoreixi que aquesta mediació sigui lleial ni sincera”, ha reflexionat el president català.

Puigdemont entén que no hauria de ser la pròpia UE qui intervingués i per això li demana que ho apadrini i no que ho assumeixi, i defensa que, si la Unió no juga aquest paper, el Govern central “difícilment se sentirà convidat” a formar part d’aquest fòrum per resoldre el conflicte.

A més, ha reptat el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a aclarir si està disposat a això: “Hauria de verbalizar si està disposat al mateix. És tan fàcil com dir sí. Si a mi em criden, demà mateix responc i fem la reunió on sigui”.

APLICAR EL REFERÈNDUM

Malgrat demanar aquesta mediació, el president català ha reiterat el que ja va dir la mitjanit d’aquest diumenge i és que traslladarà els resultats del referèndum al Parlament perquè els aplicació, és a dir, perquè proclami la independència.

“Naturalment que el referèndum és vàlid. És un resultat vinculant i sobre aquest resultat tenim el deure prendre decisions polítiques”, ha resolt el president català, reivindicant que els 2,2 milions de persones que van participar tenen encara més merito si es tenen en compte les càrregues policials.

Puigdemont ha explicat que preveuen tenir els resultats definitius en dos dies i ha recordat que la llei del referèndum –suspesa pel Tribunal Constitucional– fixa que la independència ha de declarar-se com a més tard 48 hores després dels resultats oficials.

No obstant això, considera que ha de ser el Parlament i no ell qui es pronunciï sobre quan serà el ple i com s’executarà des de la Cambra la independència, per la qual cosa no ha volgut donar detalls ni tan sols de si serà aquesta setmana.

INDEPENDÈNCIA I MEDIACIÓ?

Puigdemont tampoc ha aclarit si, en cas que la UE acceptés els seus plans d’apadrinar una mediació, ell estaria disposat a retirar la seva aposta que el Parlament apliqui els resultats i declari la independència pròximament.

El president català s’ha negat a entrar en el terreny de les “hipòtesis”, i s’ha limitat a assegurar que la Generalitat està disposada a escoltar i a anar a les reunions sense cap línia vermella en aquest sentit.

“Si hi ha una mediació, parlem de tot. Si no n’hi ha, també hem explicat què passa”, ha resolt el president, al·legant que el procés independentista avança perquè així ho han avalat els catalans amb el resultat del referèndum.

DESCARTA ELECCIONS

El president ha descartat convocar unes eleccions catalanes de forma imminent i portant al programa la declaració unilateral d’independència, i ha assegurat que només es planteja convocar unes “eleccions constituents” com un dels passos per definir un Estat català.

Preguntat per si Catalunya té garantit el reconeixement internacional si proclama la seva independència, ha explicat que no existeix “el botó” que prement-ho ho garanteixi, i ha assegurat que es pot ser independent encara que no tota la comunitat internacional ho reconegui de forma immediata.

El president fins i tot ha posat l’exemple de Kosovo, un país independent que té el reconeixement d’alguns Estats de la UE i d’uns altres no –com és el cas d’Espanya–.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any