La Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Barcelona, la Universitat de València, la Politècnica de Catalunya, l’Autònoma de Barcelona i la Universitat Catòlica de València han estat escollides per a participar en les primeres ‘aliances’ universitàries europees.

Aquests formaran part de les anomenades ‘Universitats Europees’, un projecte de cooperació transnacional educatiu per ‘compartir estratègies i promocionar valors i identitat europeus’. La Comissió Europea ha seleccionat un total de disset aliances que rebran cadascuna un màxim de cinc milions d’euros en els tres anys vinents per implementar els seus plans.

La iniciativa pretén reforçar la mobilitat dels estudiants i el personal, així com impulsar la ‘qualitat, inclusió i competitivitat’ universitària a Europa. Per exemple, en el cas de la Universitat de Barcelona formarà part d’una aliança amb quatre centres més: el Trinity College de Dublín, la Universitat d’Utrecht, als Països Baixos, la Universitat de Montpeller, d’Occitània i la Universitat de Budapest Eötvös Loránd, a Hongria.

Per la seva banda, la Universitat de València participarà en l’aliança amb la Universitat de Magúncia Johannes Gutenberg (Alemanya), la Universitat de Jyväskylä, a Finlàndia, la Universitat de Letònia, la Universitat de Palerm, a Itàlia, la Universitat de Borgonya, a l’estat francès, i la Universitat de Opole, a Polònia.

‘Aquestes primeres disset “Universitats europees” seran un model a seguir per a altres centres de la Unió Europea’, ha defensat l’eurocomissari d’educació Tibor Navrascsics.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.