Quines mesures preveu la Generalitat per ajudar bars i restaurants?

  • L'executiu destinarà quaranta milions d'euros a ajuts directes als bars i restaurants i activa una línia de préstecs de vint milions d'euros

VilaWeb
Redacció
20.10.2020 - 15:00
Actualització: 20.10.2020 - 21:51

El govern ha aprovat una dotació de quaranta milions d’euros adreçada a autònoms i empreses petites, mitjanes i micro dels sectors de bars i restaurants i d’estètica i bellesa. L’objectiu és pal·liar les pèrdues econòmiques arran del tancament d’establiments d’ençà de divendres passat. Alhora, ha obert la porta a ampliar els ajuts d’acord amb les necessitats. L’import màxim concedit a cada beneficiari serà de 1.500 euros. Per garantir la màxima agilitat en l’accés als ajuts, el govern ha establert un calendari amb l’objectiu de simplificar la tramitació. L’acord preveu un termini de cinc dies perquè els establiments afectats traslladin de forma telemàtica les sol·licituds de subvencions, que s’articularan a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM).

També s’ha activat una línia de préstecs de vint milions d’euros a través d’Avalis de Catalunya i l’ICF per impulsar la reactivació de la restauració i el comerç, que compta amb l’aval del 100% d’Avalis de Catalunya. L’import dels préstecs s’ha fixat en 15.000 euros, més les despeses de risc i mutualitats inherents a Avalis de Catalunya. Els destinataris podran demanar els crèdits a cinc anys amb un any de carència inclòs en el termini.

Pel que fa als lloguers dels establiments, el govern ha aprovat el decret que redueix al 50% el lloguer dels negocis tancats durant el període de suspensió de l’activitat en cas que no hi hagi acord entre propietari i arrendatari. Els llogaters de bars, restaurants, centres d’estètica o bingos podran renegociar amb els propietaris per establir, de mutu acord, una rebaixa de les mensualitats o acollir-se, en el termini d’un mes, a la rebaixa del 50% si no hi ha pacte.

En el cas dels negocis amb restriccions parcials, si hi ha manca d’acord la rebaixa serà del 50% de la part restringida. Això vol dir que, en cas d’un negoci que ha de reduir a la meitat l’aforament, l’arrendatari haurà de pagar tot el lloguer de la part que pot utilitzar i la meitat de la part restringida. És a dir, que el propietari acabarà ingressant el 75% del preu del lloguer habitual. La mesura es podrà aplicar en sectors amb aforament o horaris parcialment restringits com teatres, comerços, botigues de 24 hores i hotels.

El decret preveu que, en el cas de la restauració, el fet d’oferir servei a domicili o recollida no es tingui en compte per accedir a la rebaixa del lloguer. A efectes pràctics, per tant, l’administració considerarà que el negoci està tancat i que pot acollir-se, també, a la rebaixa del 50%. Pel que fa als petits propietaris, el govern ha dit que estudiarà si també els dóna ajuts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any