Aire condicionat: sis maneres de fer-ne un ús responsable

  • Abusar de l'aire condicionat per a combatre la calor o no triar l'aparell adequat pot tenir conseqüències molt negatives per al medi

VilaWeb
Redacció
26.06.2019 - 21:50
Actualització: 11.08.2022 - 12:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta setmana ha començat la primera onada de calor de l’estiu, amb temperatures que superaran els 40 graus en alguns punts del país. Hi ha moltes maneres d’esquivar les altes temperatures, però la més habitual i amb un efecte més immediat és l’aire condicionat. Es fa servir a gairebé tots els llocs de feina, transports públics i establiments, com també a moltes cases, però habitualment se’n fa un ús poc responsable i abusiu que és molt perjudicial, tant per al medi com per a la salut. Es calcula que un bon estalvi en els sistemes de climatització evitaria l’emissió de 63.540 tones de CO2 a l’atmosfera. Tot i que la solució més ecològica seria estar-se de l’aire condicionat i optar per maneres de refrescar-se alternatives, també es pot usar amb responsabilitat i alhora abaratir-ne el consum.

1. La temperatura ideal, entre 25ºC i 26ºC

La temperatura de confort a l’estiu hauria de ser de 26 ºC o 25 ºC i, per tant, no es recomana de posar l’aire a una temperatura inferior. Tampoc no es recomana d’engegar-lo a una temperatura baixa i anar-la apujant, perquè no s’aconsegueix pas de refredar l’habitació més aviat. A més del perjudici per al medi, tenir l’aire a una temperatura inferior també és molt car. Una família pot estalviar 95,2 euros si passa de refredar l’aire a 19 ºC fins a 25ºC. En tres mesos, això equival a una reducció del consum de 1.600 kWh a 900 kWh. Els experts també recomanen que la diferència entre la temperatura exterior i la interior no superi mai els dotze graus, per evitar canvis bruscos de temperatura.

2. Aïllar bé les finestres

Es calcula que entre un 20% i un 40% de la despesa en aire condicionat s’escapa per les finestres, quan són mal aïllades. Resoldre això, juntament amb un bon aïllament de sostres i parets, pot reduir considerablement el consum. També hi ajuda el fet de tancar les portes de l’habitació per a evitar que l’aire fresc s’escapi. Per a millorar l’aïllament, es pot utilitzar doble vidre i borlet en el tancament de les portes i finestres.

3. Comprar aparells eficients energèticament

Triar bé l’aparell d’aire condicionat també és fonamental a l’hora d’estalviar i de protegir el medi. Es recomana de comprar aparells amb l’etiqueta A++++–, que són més eficients i poden significar un estalvi del 40%. L’aparell ha de ser adient a les necessitats de cada llar, i no pas el més potent possible. Segons l’OCU, n’hi ha prou amb 2,5 kWh si volem refredar solament vint metres quadrats; en canvi, els models de 3,5 kWh són preferibles per a cambres fins a trenta metres. De totes maneres, val més demanar consell a professionals o bé consultar pàgines especialitzades i personalitzades a l’hora de fer aquesta tria, perquè l’espai no és l’únic factor a tenir en compte. També hi influeix el clima del lloc, l’aïllament i l’orientació de l’habitatge, els vidres de l’habitatge… Així mateix, es pot mirar si l’aparell té mode ‘eco’ o ‘nit’. El primer redueix el consum d’un 30%; l’altre es desconnecta automàticament.

4. Apagar-lo de nit i quan sortim de casa

Podem pensar que deixar sempre l’aire condicionat encès a una temperatura moderada és una manera de mantenir un clima adequat i constant, però no: és molt aconsellable d’apagar els aparells de nit i quan se surt de casa. Si estan encesos vint-i-quatre hores poden arribar a consumir 35 kWh. A més, tenint en compte que la majoria d’aparells no triguen gaire a refrigerar, no serveix de res deixar encès l’aire mentre es dorm o no s’és a casa.

5. Netejar els filtres

Netejar els filtres de l’aparell almenys una vegada l’any també ajuda a millorar-ne l’eficàcia. Els filtres de paret es poden netejar dues vegades cada any, mentre que els de conducte –d’accés més difícil– només cal netejar-los una vegada per temporada. Per evitar dificultats, és important de comprar un aparell d’aire condicionat en què es puguin extreure amb facilitat. Es recomana de netejar-los amb aigua freda i sabó i deixar-los eixugar a l’ombra.

6. Instal·lar l’aparell en un punt adient

On s’instal·la l’aire condicionat també és important. No val qualsevol lloc si hom en vol treure el màxim partit. Es recomana que hi toqui poc el sol i hi hagi bona circulació de l’aire –però sense corrent– i lluny d’aparells electrònics que desprenguin calor. No s’aconsella, per tant, d’instal·lar-lo a prop d’una porta ni d’un televisor, per exemple. També és important la separació que es deixa entre l’aparell i les parets, el sostre o el terra. La separació amb el sostre ha de ser, pel cap baix, de 10 cm i d’1,8 metres de terra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes