Onze euros que es tornen una acusació contra la vilesa

«Precisament perquè a l'estat espanyol la corrupció és un mullader i la justícia no pot investigar els uns i deixar d'investigar els altres, crec que és molt difícil de qualificar aquesta persecució política amb cap definició que no siga la de canalla»

Vicent Partal
18.02.2020 - 06:19
Actualització: 18.02.2020 - 07:19
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una de les meues lectures favorites són els articles de Kamel Daoud, el valent editorialista, durant tants i tants anys, de Le Quotidien d’Oran. Daoud, dissortadament, va deixar de fer editorials diaris però sovint encara ens regala articles punyents i brillants, escrits amb navalla, que sempre porten el cap del lector al límit de les imatges, a aquell punt on, de sobte, el cervell se t’il·lumina.

Avui, mentre rumiava com explicar això que vull dir, m’he recordat d’un article seu, publicat ara fa un any a Le Monde. Era un text sobre Algèria, en què vaig subratllar amb bolígraf un d’aquells seus conceptes punyents, que crec que serveix ara per a descriure on som nosaltres. Adolorit, en aquest cas amb el seu país, Daoud denuncia el règim i diu que viu en un procés de ‘encanallament generalitzat’.

‘Encanallament’ és una paraula poc usual però perfectament correcta, també en català. Descriu aquell procés que fa d’algú un canalla, és a dir, una persona vil, d’ínfima vàlua moral, segons la definició canònica que en fan els diccionaris. Definició que Daoud, amb la seua admirable habilitat lingüística, transposa al règim. No és que aquest o aquell siguen uns canalles, que també ho són. És que el canalla és el règim: vil, d’ínfima vàlua moral.

I què voleu que us diga? Quina millor definició podia trobar jo per a explicar com és possible que la fiscalia espanyola investigue el director de l’Oficina del President Puigdemont, Josep Lluís Alay, acusant-lo de fer un viatge oficial i d’un problema amb el ‘pagament d’uns tiquets de peatge per a anar a la presó dels Lledoners, per valor d’11 euros’? (Entre cometes, citació literal de l’escrit enviat per la fiscalia.)

Onze euros? La fiscalia investiga un càrrec públic per onze euros? No ens confonguem, tampoc. Estic d’acord que s’investigue qualsevol possible corrupció, ni que siga d’un euro. I, per tant, només en aquest cas, em sembla molt bé l’actuació de la fiscal. Admire aquells països on la gent dimiteix perquè s’han comprat un xiclet amb diners públics. Però al mateix temps,  precisament perquè a l’estat espanyol la corrupció és un mullader i la justícia no pot investigar els uns i deixar d’investigar els altres, crec que és molt difícil de qualificar aquesta persecució política amb cap definició que no siga la de canalla: al final, allò que posa en relleu és una ínfima vàlua moral. Generalitzada. Sí.

Perquè he de recordar, i posaré aquest exemple i prou, que la fiscalia, i tota la justícia en general, no han volgut saber mai a qui correspon l’apuntament de 360.587 euros que els famosos ‘Papers de Bárcenas’ sobre la comptabilitat criminal del PP relacionen amb el nom ‘M. Rajoy’. I fer això, impunement, mentre demanes explicacions per un simple tiquet d’onze euros, a banda de ser la demostració d’una persecució política, és una mostra clamorosa de vilesa.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jordi Serramià
Jordi Serramià
17.02.2020  ·  22:23

Ja fa temps que la justícia espanyola va deixar de sorprendre’m. Aniran per tot i per tothom, amb un grau de vilesa i follia difícilment superable, fet que, ajudarà a la nostra societat a reaccionar. Sort en tenim d’enfrontar-nos a un estat primitiu, bàrbar i que mai aprendrà de les seves pròpies errades. Paciència, perseverança i no parem d’empènyer l’enemic vers el seu propi abisme moral i polític.

Marià Puig
Marià Puig
17.02.2020  ·  22:35

Realment, es la paraula mes encertada i definitoria.

Josep Usó
Josep Usó
17.02.2020  ·  22:36

La justícia espanyola està encegada perseguint tot allò que sone a català. Això em fa encara més incomprensible l’actitud de determinats dirigents, de submissió a un estat que aplaudeix aquesta mena de mesures canalles. Amb quasi total unanimitat. Cal empènyer, uns i altres, per tal que continuen pel pendent ferroviari. I el qui els vulgui acompanyar, que no baixe del tren.

carme vilella
carme vilella
17.02.2020  ·  22:39

De fet tot l’estat espanyol, es un desastre, reclamen onze euros a qui esta prop de Puigdemont, a més corren a fer els papers ràpidament, mentre que si demanes ajuts o fas alguna denuncia tot s’allarga eternament perquè falta personal, i no parlem dels accident, si et poses d’acord amb les companyies be, però si vas a judici, esperant et surten cabells blancs. No tenen temps de re, han de reclamar once euros. Si no en afectes tan directament, gairebé en faria riure.

Gemma R.
Gemma R.
17.02.2020  ·  22:41

Com que no poden amb nosaltres a les urnes, portarán a tots els que els confronten als tribunals. Tots. Volen la mort civil i política de qui s’ atreveixi a plantejar en serio la independència. No poden prohibir els partits independentistes, sería un escàndol majúscul, però volen que només en portis el nom al programa, però que els teus actes siguin autonomistes i clarament autonomistes, cap pas per avançar. És a dir, ens prohibeixen de facto. Per això els nostres vots hauran de ser defensats a un alt preu o amb molta astúcia. I sobretot valentía. Si no, no ens n’ en sortirem mai més. Ni que fóssim el 80%, que ningú s’ enganyi. No es tracte de legitimitat, sino de viabilitat de la seva Espanya madrilenyocentrista, amb centres de poder corruptes que es protegeixen entre sí. I per desgràcia no veig a la classe política sobiranista cap ganes de posar-hi res, ans al contràri..

Toni Arregui
Toni Arregui
17.02.2020  ·  22:43

Això que diu en Jordi Serramià i que també van dir en Puigdemont & Co. és tanmateix afirmar que des del dia 1-O hem estat donant unes hòsties monumentals amb tot el que teníem a les porres i bales de goma de les forces ocupades i d’ocupació. I si ja sabem que si ens deixem, amb aquesta paciència i perseverància, ens donaran pel cul fins que se’ns irriti la gola, potser que ja ens alcem…
Perdoneu tanmateix la grolleria, però és que ja fem tard.

Matilde Font
Matilde Font
17.02.2020  ·  22:51

Molt d’acord amb Serramià. Aniran per tots aquells que els molesten basant-se amb qualsevol pardalada. La que siga.
Ara bé, i què dir dels nostres polítics que justifiquen qualsevol cosa del regne d’Espanya i el seu govern, com ara llevant importància a la figura del mediador? No tinc paraules per definir-ho. Canalla, pot ser?

Josep Salart
Josep Salart
17.02.2020  ·  23:18

Si Matilde, més canalla que un català proespanyol o un partit polític que recolzi el botxi, o que desuneixi l’independentisme, o que faci veure garces per perdius, o que culpi als altres de que no hi ha mesa de negociació, o de que no cal un mediador internacional, o del què sigui, això és un canalla.
Els canalles espanyols són una especie animal que tots coneixem, però viuen i roben des d’allà. El canalla d’aquí és més canalla. De la mateixa manera que un sudamericà que estima la madre patria és un bastard espanyol, un català-espanyol és un incalificable canalla.

Aquest dies m’estic barallant amb un empresa espanyola perquè em roba 3,99 i 3,00 respectivament cada mes.
Sobre tot no perdem forces i aguantem. Cal guerra contra aquest bàrbars¡¡¡ contrariament no avançarem.

Anna Linares
Anna Linares
17.02.2020  ·  23:37

És una represió que no para, i alguns es pensan que baixant-se els pantalons, ho sigui rendir-se la cosa s’acabarà, perquè no veuen possible la independencia, però crec que aquesta mateixa represió, farà que la gent liderada per le societat civil, faci fora aquest govern incopetent i amb nous lideratges arribem al final,espanya no fa tes mes que revifar el foc.

Josep Roca
Josep Roca
17.02.2020  ·  23:47

Estem en un país de lladres i mentre tinguem aquests polítics corruptes (quasi tots)els catalans estem condemnats i penseu que tornarem al”peix al cova” i seguirem amb una autonomia de m… i manant E. que ara ja no es diu ni Republicana ni de Catalunya

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
17.02.2020  ·  23:51

Se’ns acaben les paraules, Vicent.
Ara més que mai repetim-nos a nosaltres mateixos: “Que la prudència no ens faci traïdors”

Jesús Albiol
Jesús Albiol
18.02.2020  ·  00:17

Vil i canalla, dos adjectius perfectes per a una Fiscalia a les ordres d’una cúpula judicial tal qual.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
18.02.2020  ·  00:54

Qui vulgui negociar amb aquesta casta de gent o ho fa nomes per poder dir que ho ha intentat, o es beneit, o te ganes de perdre el temps.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
18.02.2020  ·  03:45

A tots aquests que se senten tan valents, proclamem la DUI des del ‘Parlament de fireta’ que tenim

Joan B. Gabarró
Joan B. Gabarró
18.02.2020  ·  06:23

De fet, aquest nou episodi ens ensenya que la criminalitat de l’estat ecspanyol i la dels seus servidors és polièdrica.

Núria Coma
Núria Coma
18.02.2020  ·  06:25

La República catalana està proclamada, Sr Pigtau
Cal fer-la efevtica.
I amb un estat “canalla” les paraules són fum.
Otegi va ser comdemnat per voler la pau.
Els Jordis per convèncer la gent que anés a casa.
I la part dell govern que va decidir quedar-se, engarjolats per posar urnes.
Els ulls van ser esclafats per la repressió.
I l’absurda i inútil mesa de diàleg, encara no té data.
No sé si som valents o no, però un estat que fa totes aquestes canallades, no és perquè se sent vencedor, ans el contrari.
El què si sé és que som babaus de no fer res, mentre españa s’enfonsa, sino ajudar-la a agafar aire.
Canalla contra babau…ara si ens guanyen

Joan López
Joan López
18.02.2020  ·  06:34

Canalla també es pujar les comisions bancarias per manteniment de comptes un 240% i després fer gala de la seua “obra social”

Albert Miret
Albert Miret
18.02.2020  ·  06:36

Realment no és pas estrany que en un país on el més important de tots està immers en els negocis més bruts que un es pugui imaginar, tota la resta formi una massa mafiosa on l’encanallament (bona paraula) és la moda general. El comentari que tots hem sentit mil vegades, que fan amb un somriure salivós de: “aquest sí que és llest, perquè va estafar a mig país”, aquesta lloa a l’incivisme més bèstia, només és comparable als períodes més baixos de la història d’un país que mai ha arribat a ser-ho. El fantàstic tango d’en Santos Discépolo en el que descriu una societat podrida, on diu frases tan autèntiques com: “aquí el que no llora no mama y el que no roba es un gil” i “aquí lo mismo da un burro que un gran profesor”, a l’Espanya d’avui es queden curtes. I és que no és tan sols un encanallament general, sinó que ho és d’una societat que ha estat canalla des de sempre, que ja s’ha edificat sobre muntanyes de femta i que el rebolcament a la claveguera, és el seu món, i en ell, els ennobleix. És la trista història d’aquells pobles que per a justificar la seva vilesa, necessiten sempre enemics pacífics i desarmats a qui vèncer a traïció, per a continuació enlairar-se als llocs més alts de la seva història irreal, que tots ells en la seva intimitat saben fictícia, la qual cosa que els acaba d’amargar i pervertir. Per això no tenen cap solució. Són una societat podrida, i la “injustícia podrida” és el que es mereix una societat així.

jordi Rovira
jordi Rovira
18.02.2020  ·  06:56

I això mateix que explica l’editorial d’avui, amb el titular: “Encanallament”, perfectament explicitat, i abastament desplegat; és la clau de volta d’un règim Espanyol que està més amb el cul a l’aire que el règim Algerià ( i això mateix és ben gruixut ). Com pots després de la transició, de l’ingrés al MCE, de formar part de l’UE, de l’OTAN en el sí dels privilegis regionals que frueix l’europa occidental, mostrar aquests nivells de vilesa? En el món que ens ve a sobre, el paradigma de la sostenibilitat no només serà essencial pel que fa als recursos; sinó també precisa de ser acuradament mesurat pel que respecta als modelatges de gestió. Una vegada més podem confirmar l’existència d’una Espanya que resta fora dels paràmetres en joc, d’una Espanya que vol ser i és diferent. D’una Espanya que no respon als valors que se li suposen i que se n’esperen.

Pep Agulló
Pep Agulló
18.02.2020  ·  08:24

PODRIMENT PERSISTENT

Per renegar et porten als tribunals. Per 11 euros també.

Castiguen el pensament i les idees i si la forma de la causa és esperpèntica, els és ben igual. S’han tret ja la màscara i actuen del que són. De l’esperpent jurídic (canalles) al mur d’afusellament militar (criminals), el mateix esperit feixista. Acabar amb la dissidència.

… I encara alguns (molts) volen negociar amb un govern d’aquest règim canalla…Santa Llúcia!

LLIBERTAT I AMNISTIA!

Ramon Sans
Ramon Sans
18.02.2020  ·  09:03

¿Si se convocan elecciones se arreglará algo del funcionamiento de ERC , CUP , JUNTSxCAT ?

¿Se han dado cuenta que la MALVERSACIÓN es la acusación que utilizan contra los políticos que les molestan o incluso contra el Sr. Ribó ? sindic de greuges que les molestó con su denuncia de las torturas de via Laietana,? …. Laura Borrás , todo el gobierno que convocó el referendum … cargos intermedios de la Generalitat … ¿TODOS MALVERSADORES?

¿No ven como se lanzan como perros los de PODEM CONTRA TODO INDEPENDENTISTA que se le acusa de delitos económicos mientras MUDOS se quedan ante las noticias de la corrupción del PSOE (ERES DE CIENTOS … MILES DE MILLONES ) Y LA FORTUNA CON COMISIONES de la casa Real española… o de los CONTRATOS A DEDO DE LA SRA COLAU, …. ayer en el informativo nocturno MES3/24 fué patético, ver como una sindicalista se negaba a hablar de la persecución política por 11 euros mientras esgrimia el caso de NISAN PARA DESPISTAR ….

ERC se ha confundido al tener un ejercito de TROLLS en internet que arrasan contra INDYS ,las cloacas estarán alegres al ver como les compran el relato de la corrupción los propios indys de ERC . Es patético ver como dan credibilidad a jueces y fiscales los de ERC cuando atacan a gente de JuntsXcat , (por suerte) no se ceban contra el sindic de Greuges…

EL PROBLEMA NO ES QUE NOS ACUSEN DE ROBAR 11 EUROS, EL PROBLEMA ES QUE HACEMOS NOSOTROS …. ¿ERC QUO VADIS? porque ERC también hemos sido nosotros, ¿lo somos ahora? .

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
18.02.2020  ·  09:05

Gemma R.: Estic d’acord amb el vostre comentari, però m’agradaria matisar la vostra frase “No poden prohibir els partits independentistes…”. Segur que no poden? Quantes vegades han prohibit Herri Batasuna i els seus hereus? El que passa és que de moment no els cal fer-ho a Catalunya, perquè amb el seu reeixit DIVIDE ET IMPERA (fomentat sens dubte des dels poders madrilenyocèntrics) han aconseguit neutralitzar els partits soi-disant independentistes catalans. I mentres tant, ells van fent la viu viu, des del Gobierno o des de l’Ibex, que qui dia passa any empeny. I L’ICETA A L’AGUAIT !!! Però si la cosa no els rutlla prou bé, ja ho podem tenir per segur que prohibiran fins i tot l’esment de la independència, declararan terrorisme tot gest d’insubmissió i serem sospitosos de supremacisme tots els qui parlem català, especialment fora de l’àmbit familiar, o ens adrecem en català a desconeguts (oi, Anna Erra?). Res de tot això no és nou, ja ho han fet a Euskadi, i ni Europa ni l’esquerra espanyola no han protestat mai gaire. Torno al vostre comentari: ni amb el 80% de vots catalans a opcions exclusivament independentistes (sense empelts d’autonomisme possibilista i/o pragmàtic) no hi ha res a fer mentre depengui només d’ells. A no ser que tinguin d’altres molt importants focs simultanis per apagar i no disposin de prou recursos per apagar-los tots alhora, com al segle XVII, quan la revolta catalana del Corpus de Sang va ajudar els portuguesos a assolir la independència. A més d’Euskadi i Galiza, les recents reivindicacions de Terol i Lleó es podrien sumar a les ja tradicionals de l’andalusisme i de les Canàries en l’esfera territorial. La situació social fa que igualment pugui aparèixer (arreu, també a Catalunya) una reivindicació socioeconòmica organitzada i reivindicativa, aliena a qüestions territorials, que no es deixi narcotitzar per aquells que el 15M denunciaven la “casta” i ara són al Gobierno. Si tot això passés alhora, les nostres possibilitats augmentarien. Però em temo que tot això és somiar truites. De moment, blood, sweat and tears.

David Mascarella
David Mascarella
18.02.2020  ·  09:11

Núria Coma, interessant quan diu que cal fer-la efectiva… Otegui va ser condemnat per voler la pau, i Bildu va votar si a la investidura…
I si, som babaus, tan bé que coneixem els canalles però no n’hi ha prou..

Pere Grau
Pere Grau
18.02.2020  ·  09:33

L’elogi que fa el Sr. Partal de Kamel Daoud en les primeres tres línies de l’article, trobo que és fil per randa el que podem fer nosaltres de Vicent Partal. Punt…

Eduard Samarra
Eduard Samarra
18.02.2020  ·  09:49

Nada nuevo bajo el sol de Castilla…

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
18.02.2020  ·  09:59

Completament d’acord Vicent.

A Espanya la justícia és un arma contra l’enemic, no un dret de la democràcia en que es jutja en unes balances a tothom per igual.

Els meus poden fer el que vulguin, que jo ho autoritzo, per això controlo el poder judicial i no interessa renovar la cúpula segons obliga la llei, per que ja em va be com està.

Controlant la fiscalia i la judicatura tens el respecte internacional i no cal un dictador.

Jordi Alou
Jordi Alou
18.02.2020  ·  11:44

En tota societat sempre hi han canalles, amb la condició humana, si es pot dir així, i es difícil aïllar-los i si el seu numero es importan encara mes difícil. L´imperi está ple de canalles. Investigar si 11 euros pagats per un xupa xups i montar un sidral e inculpar per malversació de caudals públics ja no nomes es una canallada si pot afegir la brutal ignorancia dels servidors de la injusticia Ñola

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
18.02.2020  ·  12:06

Una España putrefacta

donde los agentes infectos responsables de la putrefacción en espansion son los criminales del estado, del gobierno, de los partidos políticos, de los medios de comunicación y sobre todo de una magistratura pozo negro de la criminalidad de un franquismo que nunca ha dejado de existir

Aniquilamos esta suciedad inmunda que se llama España y por amor a la civilización humana borramola de la faz de la tierra para siempre

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
18.02.2020  ·  12:50

Cal dir Gustícia quan ve imposada per una judicTadura. Per cert, del sud estant, mai he entés que hom puga dir canalla a la mainada.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
18.02.2020  ·  14:07

Ens demostra aixó que cap ciutadà podrà escapar a l’acció de la vilesa, per tant, ja que hi som, acabem-ho: República de Catalunya costi el que costi.

Rafael Morera
Rafael Morera
19.02.2020  ·  00:09

Però algú és pot creure aquesta justícia? Sincerament quina pena.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes