Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del pla especial d’emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) per les pluges intenses previstes per avui i per les incidències que poden provocar coincidint amb la mobilitat viària pròpia del cap de setmana. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu precipitacions a les comarques centrals de Ponent, tota la Catalunya Central i fins al litoral entre el sud de Girona i les comarques de Tarragona.

A primeres hores de la tarda les precipitacions afectaran sobretot al nord-est, a les comarques d’Osona i el Moianès. A mesura que avanci la tarda les pluges s’aniran desplaçant cap al sud-oest, on està previst que pugui descarregar amb força entre les 18 i les 20 hores a les comarques del Camp de Tarragona. L’episodi s’allargarà fins demà al matí i en les darreres hores l’afectació se centrarà a les comarques del litoral.

Els xàfecs aniran acompanyats sovint de tempesta i localment de calamarsa o pedra i de ratxes fortes de vent. En tot l’episodi localment es poden acumular fins a 100 l/m2.

Protecció Civil recomana precaució
Protecció Civil de la Generalitat demana d’extremar les precaucions al volant, ja que la previsió de pluges més intenses coincideix amb la sortida del cap de setmana i es preveu una elevada mobilitat a les carreteres catalanes.

Abans que comencin les pluges recomanen que es revisi la teulada i es mantinguin nets els baixants i desguassos d’aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis, per evitar inundacions. En soterranis i locals amb possibilitats d’inundació, cal que preveure mesures de protecció. Cal també evitar aparcar els vehicles en les rieres, especialment a les zones properes a la desembocadura, on més cabal i amb més força es pot acumular.

Un cop comencin les pluges Protecció Civil de la Generalitat aconsella de no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. També demanen d’extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb