Guia de l’acte a Perpinyà del Consell per la República: horaris, aparcaments, accessos…

  • Hi ha prop de sis-cents autocars i cinc-centes caravanes per anar a Perpinyà aquest 29 de febrer

VilaWeb
Txell Partal
28.02.2020 - 09:00
Actualització: 29.02.2020 - 09:10

L’acte del president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí de dissabte, 29 de febrer, a Perpinyà tindrà una magnitud sense precedents a la capital del Rosselló. El Consell per la República ha anunciat que ja hi havia prop de sis-cents autocars organitzats per a portar-hi participants de tot arreu del país. Actualment hi ha 583 autocars plens, però la xifra continua creixent i s’espera que arribi fins a sis-cents. Supera de molt els autocars que s’han organitzat fins ara per desplaçar-se a manifestacions fora del Principat. Per exemple, per la manifestació que es va fer a Brussel·les es van organitzar 214 autocars i la de Madrid uns 400.

A més, ja hi ha assegurada l’assistència de més de cinc-centes caravanes. Alhora, hi ha trens plens per a venir a Perpinyà aquells dies. Tot plegat fa preveure que unes 80.000 persones es mobilitzaran fins a la capital del Rosselló aquest cap de setmana. Una mobilització com no s’ha vist mai a Catalunya Nord.

La delegació nord-catalana del Consell per la República, organitzadora de l’acte, recorda que a Perpinyà hi viuen 120.000 persones i que, per tant, una manifestació d’aquestes característiques pot causar problemes de mobilitat. Per això recomanen que tothom qui vulgui assistir a l’acte tingui molta paciència, perquè es preveu que el centre es col·lapsi.

Com funcionarà l’acte?

A l’acte polític, que començarà  les 12.00 al Parc de les Exposicions, hi parlaran Puigdemont, Ponsatí i Comín, que trepitjaran terres catalanes per primera vegada d’ençà que es van exiliar.

Per evitar grans aglomeracions les portes del recinte s’obriran a les vuit. A les 10.15 començaran les actuacions musicals i a les 11.30 hi haurà una actuació dels Castellers de Vilafranca. Durant l’acte, hi haurà representades totes les veus de l’exili i de la repressió: els presos polítics hi tindran presència amb vídeos o mitjançant cartes que es llegiran. Marta Rovira, Lluís Puig i Vàltonyc apareixerà en vídeo perquè no es poden desplaçar a Perpinyà. També hi haurà l’aparició amb vídeo de Jordi Ros i Eduard Garzón, dos dels detinguts el 23-S, així com de Tamara Carrasco.

Hi haurà els parlaments de Puigdemont, Ponsati i Comín. Així com de Joan Lluís Lluís com a representant de la Delegació del Consell de la Catalunya Nord. L’acte el conduiran Lloll Bertran i Carme Sansa, i hi actuaran Lluís Llach, Roger Mas i Gerard Jacquet. 

L’organització subratlla que l’acte servirà per a celebrar la victòria de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí, però alhora criticar que Junqueras continuï encara ‘sota la bota de la injustícia espanyola’. També volen aprofitar l’avinentesa per agrair el suport dels nord-catalans aquests dos últims anys, tant en l’organització del Primer d’Octubre com en la lluita contra la repressió.

Recinte tancat amb controls als accessos

La delegació nord-catalana del Consell de la República ha avisat que, per les autoritats franceses, l’acte no és considerat una manifestació al carrer, sinó un esdeveniment públic en un recinte tancat, com un espectacle esportiu. A causa d’això les condicions d’accés seran dràstiques, influïdes també pel context d’alerta antiterrorista que de fa anys viu l’estat francès.

Objectes prohibits

Hi haurà dos grans punts d’accés. En total, seran trenta-sis carrils d’accés als controls de seguretat, amb detectors de metalls. A l’entrada es faran controls sistemàtics als assistents, a càrrec d’agents de seguretat privada, acompanyats de 350 voluntaris de l’Assemblea i de Catalunya Nord.

S’ha prohibit l’entrada al recinte de bastons rígids (llevat dels pals de bandera de plàstic buits i d’un màxim d’1,5 metres de llargària), llaunes, vidre, drons, maletes i bosses grans (més de 25 litres), cascs i ràdios o walkie-talkies. Tampoc no s’hi podran entrar begudes alcohòliques, neveres portàtils, productes inflamables, bengales ni artefactes pirotècnics, làsers, armes, eines, objectes d’acer ni metall, ni aerosols. Només ampolles de plàstic de mig litre.

El Consell per la República també ha avisat que la policia francesa farà controls aleatoris després de la frontera administrativa entre l’estat espanyol i el francès.

Activitats especials per a aquest cap de setmana

Aquests dies, diversos col·lectius han organitzat activitats per a donar la benvinguda als catalans del sud. La colla del músic i productor Raph Dumas proposa concerts, bon beure i bon menjar. Unes activitats que s’allargaran de divendres a diumenge sota el lema ‘No perdis el Nord!’.

Dissabte també s’ha organitzat una fira d’entitats i cultura nord-catalana amb motiu de l’acte del Consell de la República a Perpinyà. La fira vol donar relleu a la cultura i al teixit associatiu de Catalunya Nord.

Com anar-hi?

Una opció és l’autobús. Entitats com ara l’ANC i Òmnium Cultural, i col·lectius com @LleidatansA, n’han organitzat centenars que surten de diversos punts del Principat. Ja n’hi ha molts de plens, però no pas tots. La majoria pujaran i baixaran el mateix dia. Podeu trobar-ne més informació a les xarxes socials i al mapa del canal l’Alerta. A més, l’ANC recorda que els interessats a reservar plaça poden posar-se en contacte amb la territorial que tinguin més a prop.

També hi ha línies regulars d’autobusos que ofereixen aquest servei, com ara Flixbus, BlaBlabus i Eurolines. És l’opció menys col·lapsada, ara com ara.

De Barcelona a Perpinyà hi ha 194 quilòmetres, que es poden fer en unes dues hores. Des de Girona, n’hi ha 96. I de Figueres el trajecte es pot fer en quaranta minuts. Per això es preveu que molts hi vagin amb el seu vehicle. Pel que fa a circulació, des de la prefectura es recomana a tots els vehicles que, aquest dissabte, accedeixin a la ciutat a través de la sortida de Perpinyà Nord, els autocars, això sí, hi estan obligats. Una de les altres opcions és l’autocaravana: s’han organitzat mitjançant un grup de Telegram en què ja n’hi ha més de cinc-centes apuntades. I ara ja n’hi ha algunes que estan en llista d’espera.

El desplaçament amb tren fins a Perpinyà també comença a ser complicat. Els trens amb les millors opcions horàries per a anar-hi divendres o dissabte ja s’havien omplert, tot i que ara Renfe ha tornat a oferir-ne unes quantes places lliures.

On aparcar?

La Delegació del Consell per la República a Perpinyà ha ofert una llista d’aparcaments possibles.

  • Autocars:  Tres quilòmetres de l’autovia D-617 amb direcció a Canet de Rosselló i tres més de la D-82 estaran tallats perquè hi aparquin els gairebé sis-cents autocars que s’hi esperen.
  • Caravanes: Aquests vehicles organitzats a través d’un grup de Telegram s’hauran d’estacionar a l’aparcament de la Universitat de Perpinyà i al barri de Mas Balanda. Per accedir-hi serà necessari portar al cartell que està distribuint l’organització.
  • Cotxes particulars: En aquests vehicles se’ls recomana aparcar al polígon nord, a l’avinguda de Pau Casals, a liceu Maillol, a liceu Saint-Louis o al carrer Torre de Madeloc. Des de la delegació recorden que la Prefectura ha avisat que aquells cotxes que no siguin ben aparcats seran multats. Així que una bona opció és aparcar fora de Perpinyà i utilitzar el transport públic: sigui el tren o el bus.

Els allotjaments de Perpinyà, desbordats

L’acte ha despertat l’interès de molts catalans, que fa un mes ja van exhaurir les places hoteleres de Perpinyà. La plataforma Booking anuncia que el divendres 28 a la nit té el 99% d’allotjaments ocupat i que de la nit següent només en resta el 6%. A Airbnb encara n’hi ha alguns, però no pas gaires i el col·lapse arriba a les viles de la rodalia. El Consell per la República a Perpinyà recomana que, qui pugui, vagi a casa de familiars i amics per alliberar places per als qui no tinguin aquesta opció. Així i tot, diuen que voluntaris del nord acolliran unes tres-centes persones que vindran del sud per ajudar a organitzar l’acte.

Als qui cerquen hotel, el Consell els recomana que vagin a poblacions pròximes, com ara Cervera de la Marenda o Ribesaltes, ben comunicades amb Perpinyà per tren. Tot amb tot, poques hores després d’haver-se fet pública aquesta informació, ja es van exhaurir les places disponibles en aquests municipis. Booking ja anuncia que només en resta el 15%.

Puigdemont serà rebut per les institucions nord-catalanes

Fa una setmana el batlle de PerpinyàJean-Marc Pujol, es va oferir al Consell per la República per rebre Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a l’ajuntament, coincidint amb l’acte. Finalment, s’ha sabut que el consistori rebrà els membres del govern legítim dissabte a les nou del matí. Posteriorment, seran rebuts pel Consell departamental.

A més, VilaWeb ha sabut que Puigdemont assistirà al partit de la USAP, l’equip icònic de Catalunya Nord, que ha tingut tradicionalment un paper important de reforçament de la identitat catalana. Prèviament, el president rebrà la placa d’honor al mur de les llegendes. El partit de rugbi es jugarà divendres a les 20.00 contra el Rouen Normadie a l’estadi Aimé Giral a Perpinyà.

Recomanacions de la delegació de Perpinyà

La delegació ha activat un canal de Telegram per a anar informant de totes les novetats. Demanen de portar sabates d’esport, aigua, begudes calentes i dinar. A més, demanen que tothom qui pugui faci ús del transport públic per a moure’s tant a la ciutat com als pobles del voltant. Recorden que Catalunya Nord té una xarxa d’autobusos públics interurbans i recomanen d’anar amb cotxe a poblacions de la vora com ara Ceret, el Voló, Cervera o Prats del Molló i allà agafar aquests autobusos que funcionen de manera regular i que només costen un euro per trajecte.

Entre els consells que donen hi ha el de portar beguda i menjar, atès que serà molt complicat trobar cap establiment on menjar. Malgrat tot, dins del recinte hi haurà una zona amb una barra que servirà begudes als assistents. 

Suport econòmic

El Consell per la República recorda que perquè tot vagi bé caldrà un gran desplegament humà i tècnic, i per això demana aportacions econòmiques. El Registre ciutadà del Consell ofereix als associats l’opció de contribuir-hi periòdicament (amb una col·laboració mensual, trimestral o anual).

Una avinentesa per a conèixer Catalunya Nord

El batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, ja s’ha posat a disposició de Puigdemont per a fer tot allò que calgui en l’organització de l’acte. I la delegació del Consell per la República treballa perquè sigui un acte transversal. Volen aprofitar aquesta avinentesa per a fer conèixer Catalunya Nord a molts principatins que durant anys s’hi han girat d’esquena. Per això hi participaran entitats i associacions nord-catalanes.

El paper dels nord-catalans va ser clau per al referèndum del Primer d’Octubre de 2017 i, després, han mantingut una mobilització constant de solidaritat envers els presoners i els exiliats.

El suport no ha estat tan sols cívic, sinó també institucional, amb una presa de posició del departament en favor de la llibertat dels presos i amb manifests dels batlles nord-catalans.

A més, cal tenir present que França ja va anunciar que en cap cas Puigdemont no seria detingut a Perpinyà. Ho va assegurar la portaveu del govern, Sibeth Ndiaye: ‘El senyor Puigdemont és diputat al Parlament Europeu, per tant, té immunitat parlamentària. Espanya ha presentat una sol·licitud per a anul·lar aquesta immunitat al Parlament Europeu, a la qual fins ara no ha respost.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any