Josep Bonet: ‘Tot això que passa ha revifat el moviment catalanista a Catalunya Nord’

  • Entrevista al president de la delegació nord-catalana al Consell per la República, Josep Bonet, dies abans de l'acte de Puigdemont, Comín i Ponsatí a Perpinyà

VilaWeb
Fotografia: P. Tirach
Txell Partal
26.02.2020 - 21:50
Actualització: 27.02.2020 - 16:01

Ahir es van presentar a Perpinyà els últims aspectes de l’acte de dissabte, en què intervindran el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí. Entre els organitzadors, hi ha la delegació nord-catalana del Consell per la República, que aquestes darreres setmanes ha treballat de valent. Josep Bonet, el nou president de la delegació, ens explica com es viu a Perpinyà i a Catalunya Nord la preparació d’aquest acte, que es preveu multitudinari. Bonet també comenta aspectes pràctics que cal tenir en compte.

Com es prepara Perpinyà per acollir un acte tan multitudinari?
—Fa setmanes que ens preparem per acollir segurament un dels actes més importants que hagin passat mai aquí. Per nosaltres és molt important que Catalunya Nord sigui un motor en aquest procés cap a la independència de Catalunya. Posarem al servei d’aquest objectiu tot el potencial que tenim, tant per a l’organització d’aquest acte com per al funcionament de la delegació del Consell per la República.

Parleu d’un acte excepcional. Com es viuen a Perpinyà aquests dies previs?
—Hi ha molta il·lusió, sobretot dels comerciants i restauradors. N’estan encantats. Però no són pas els únics. La gent catalanista viu aquest moment com una cosa única, amb la gran emoció de viure un moment tan important. Ha de ser un dia de reivindicació política i alhora un dia festiu.

A Perpinyà, hi viuen unes 120.000 persones. Com es gestionarà l’arribada de tanta gent?
—S’esperen entre setanta mil i cent mil persones i això no sempre és fàcil de gestionar. Per això es demana a la gent que no vingui tota de cop i que tingui paciència. Obrirem les portes a les vuit. A més, hi haurà animació musical i castells a partir de les 10.15 perquè la gent vagi entrant esglaonadament. A les 12.00 començarà l’acte polític amb els parlaments dels eurodiputats.

Però tota aquesta gent vindrà amb cotxes, autocars, autocaravanes… Com s’organitzarà l’arribada i l’aparcament de tants vehicles?
—Hem definit zones per a aparcar al nord de Perpinyà, per no col·lapsar tota la ciutat. Recomanem que tothom entri a la ciutat per la banda nord. Això sí, no podem assegurar el pàrquing per a tothom. Els qui vinguin d’hora podran aparcar fàcilment. Però costarà a partir de les 10.00. Tenim més controlats els autocars, que es calcula que n’arribaran uns sis-cents. Seguiran consignes precises del lloc on han d’aparcar: al llarg de l’autovia D-617 amb direcció a Canet de Rosselló i a la D-82. Tots estaran coordinats per l’Assemblea, que els dirà on han d’anar. També tenim clar l’aparcament de les motos, que vénen totes organitzades i juntes des del sud. Totes tenen un lloc reservat. Les motos aniran a una carretera tancada que s’obrirà expressament perquè hi aparquin. L’aparcament de les autocaravanes també és molt ben organitzat, perquè ells mateixos han fet una xarxa per coordinar-se. Les més de 500 caravanes que es preveu que vinguin estaran estacionades en un aparcament de la Universitat de Perpinyà i en un altre del barri de Mas Balanda.

I els més de deu mil automòbils particulars que es preveu que arribin?
—Això ja no ho controlem. No podran anar als pàrquings de què parlàvem, que són reservats a aquests grups organitzats, però sí que podem donar-los unes recomanacions. Els diem que poden aparcar al nord de Perpinyà. Allà hi ha una zona industrial on el dissabte no aparca ningú. És molt gran i segurament hi trobaran lloc. Això si, que hi vagin amb temps, perquè potser arribarà un moment que la zona es col·lapsarà.

I els qui es queden a dormir als pobles del voltant, com és millor que vinguin?
—Totes les línies d’autobús funcionaran amb normalitat, i els trens també. Per tant tothom pot deixar el cotxe una mica allunyat de Perpinyà i arribar amb transport públic. Això ajudarà a no col·lapsar tant la ciutat.

Tornant a la política, us sorprèn la disponibilitat dels polítics del nord de donar suport a l’acte?
—Em semblen molt bé els discursos oficials agraint la col·laboració, però aquesta disponibilitat per part de l’administració estatal és forçada, malgrat tot. És a dir, ells no poden explicar públicament que no permeten un acte com aquest. Aquest acte toca drets tan fonamentals com el d’expressió o mobilització, i és molt difícil per a una administració francesa dir que prohibeix una cosa així. En tot cas, caldria un motiu de pes i aquí sembla que no n’han trobat cap.

Puigdemont, Comín i Ponsatí seran rebuts pels regidors de l’Ajuntament de Perpinyà…
—Això és una altra cosa. Aquí parlem de l’administració local. I en aquest cas sí que hi ha una bona predisposició. Però és veritat que fa temps que els càrrecs electes de Catalunya Nord es mobilitzen per aquesta causa. Això no és nou. Hi ha un centenar de batlles que han signat un manifest en què qüestionen la independència judicial espanyola. Això ja és més la gent del país. I en aquest cas sí que hi ha hagut un gran canvi aquests últims temps. No m’hauria pensat mai que tants alcaldes donarien suport a la causa. Però cal tenir clar que el suport ve principalment del fet que ells no accepten els òrgans que no respecten els drets humans. Això no vol dir que tinguem cent batlles independentistes: vol dir que no accepten la idea que et puguin ficar a la presó pel que pensis.

Elisenda Palauzie ho deia a la conferència de premsa: l’acte també vol ser una mena d’agraïment del sud cap al nord pel suport mostrat aquests últims anys… Això és important per a Catalunya Nord?
—Tot això que passa ha revifat el moviment catalanista a casa nostra. Aquest és el fet més important. Només cal mirar la gent que ens hem unit per impulsar la delegació del Consell per la República, som gent que venim de llocs molt diferents i ara ens trobem per fer pinya. A casa nostra també hi ha moltes capelletes i ara tots treballem plegats. Per nosaltres la unitat és central. El consell tindrà vida si aconsegueix que tot el ventall de l’espai sobiranista hi sigui representat. És molt important que al Consell no hi hagi tan sols Junts per Catalunya, sinó que hi siguem representats tots.

I aquells que diuen que l’acte de dissabte és un acte pre-electoral de Junts per Catalunya?
—M’emprenyo una mica amb aquestes afirmacions, que provenen principalment dels mitjans del sud. Us puc dir que som gent molt diversa. Avui a la conferència de premsa hi ha gent de llocs molt diversos, i no som de Junts per Catalunya. Tenim molt clar que és importantíssim que tot el moviment sobiranista se senti representat pel Consell per la República.

I quan ve una consellera de Cultura a Perpinyà i parla francès, què en penseu?
—Alguns dels sud, per diferents motius, els fa il·lusió parlar en francès i quan vénen aquí hi veuen una oportunitat de fer-ho. Sense dubte, simbòlicament, que un representant del sud vingui i s’expressi en francès a Perpinyà és fatal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor