Acord de claredat o com fabricar una no-notícia sobre un no-res

  • El govern català ha tornat a traure’s de la mànega un acord impossible, per a allargar el debat, però aquesta vegada no s’ha preocupat ni de fer un simple informe

VilaWeb
Pere Aragonès, ahir a la conferència de premsa (fotografia: EFE/Andreu Dalmau).

El president Pere Aragonès va tornar a desempolsar ahir l’espectre de l’acord de claredat, aquell projecte irreal que el parlament ja li va tombar fa setmanes. I ho va fer anunciant a so de bombo i platerets… no res.

Ho va escenificar com si fos una gran ocasió, però de forment ni un gra. Primer el govern va convocar un off –una reunió en què els periodistes es comprometen a no parlar d’allò que s’hi diu, en canvi de tenir informació de context–, que tothom sap que és una de les coses que excita més els periodistes, perquè els fa sentir especials. I tot seguit el president Aragonès va comparèixer en la conferència de premsa del govern, una reunió en què la seua presència sempre és extraordinària. Tot plegat, però, per a no explicar-nos res, perquè no tenia res a explicar.

La virtualització mediàtica de la política és una tendència perillosa que desgraciadament s’ha fet cada volta més habitual. La cosa consisteix a no fer cap proposta concreta ni tangible al lloc on cal fer-ne –és a dir, al parlament o a la taula del consell– i substituir l’acció política per titulars de diaris. Titulars que, lògicament, no donen peu a cap compromís formal ni legal i poden ser fàcilment negats o matisats, fins i tot colgats, si convé.

Dissortadament, ens hem acostumat massa a aquesta mena de política. I de periodisme, val a dir també. Però el cas és que la gestualització feta ahir pel govern de Catalunya supera de llarg tot allò que havia vist fins ara. Perquè dins la “notícia” no hi havia res. Cap esquer. Cap cosa on agafar-se. Cap novetat. Ni un nom, ni un calendari concret, ni una proposta tangible i comprovable, ni un miserable redactat, ni un trist PowerPoint. Res de res. Hi havia un gràfic que semblava fet en tres minuts amb el Canva i que proposava una espècie de fases vaporoses, absolutament vagues, i res més. Tres minuts de faena, potser cinc, i avall.

Avall, però tothom de seguida a fer titulars parlant de l’acord de claredat, les tertúlies dedicades a omplir minuts i més minuts i tots a donar voltes a la sénia. Inútilment. Perdent el temps. Que podem sospitar que és d’això que es tracta, tot plegat. A VilaWeb fins i tot vam discutir si havíem de fer notícia d’una no-notícia feta d’un no-res. Al final vam decidir que sí, bàsicament perquè si no en parlem nosaltres partint d’una posició crítica deixem el camp als qui fan propaganda i prou. De manera que sant tornem-hi:

1. L’acord de claredat al Canadà, que és el que reivindica ara el govern de Catalunya, va ser una maniobra contra el moviment independentista quebequès. Refusada en bloc pel parlament quebequès, unionistes inclosos, com una intromissió intolerable en la sobirania del país i contraatacada amb la famosa llei 99 –que si el govern de Catalunya hagués de copiar cap llei hauria de ser aquesta.

2. Entre les poques coses que ja sabem que ens proposaran, la idea del govern és que el vot dels unionistes valdria més que el dels independentistes. Això perquè es copiaria de manera acrítica, i molt ignorant, el referèndum de Montenegro, amb unes condicions rigorosíssimes imposades de fora estant. Condicions que els independentistes montenegrins van considerar un atac gravíssim als drets democràtics i es van negar a acceptar.

3. Tant de bo hi hagués un referèndum acordat, però tots sabem que l’estat espanyol mai, mai, mai, mai, mai no acceptarà un referèndum en què Catalunya puga decidir sobre la independència, perquè la classe dirigent de l’estat espanyol té una al·lèrgia absoluta a l’exercici de la democràcia. (Paraules d’Oriol Junqueras que compartesc de cap a peus.)

4. Resulta que el Parlament de Catalunya ja ha refusat de manera contundent la proposta d’impulsar aquest acord de claredat. De manera que insistir-hi, passant per damunt del legislatiu, és un menysteniment tan evident i tan clar del paper del parlament en el sistema democràtic que arriba a ser preocupant i tot. Perquè allò que trau el nas per la porta és l’autoritarisme i la imposició. Tan d’esquerres i progre com vulgueu, però autoritarisme i imposició al cap i a la fi.

5. Com molt bé va recordar ahir el president Puigdemont, la proposta de l’acord aquest dit de claredat la defensa una minoria del parlament que no pot suscitar consens. En canvi, les lleis del referèndum d’autodeterminació i la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República han estan aprovades amb majoria absoluta, inclòs el vot del president Aragonès. I, per tant, es continua impulsant allò que ha estat rebutjat i es continua menystenint allò que fou aprovat.

6. És massa evident que tot això, com denunciava ahir amb precisió la CUP, consisteix a alimentar “el relat fal·laç” de la taula de diàleg entre el govern espanyol i el govern català. Aquella taula que havia de reconèixer l’existència d’un problema nacional i portar tota sola cap a la desjudicialització i cap a un referèndum d’autodeterminació –sense necessitat, deien aleshores, de cap acord de claredat. No va arribar res.

i 7. Per defensar aquest projecte buit, el president Aragonès, gairebé com a únic argument, diu que no hi ha cap més via per a fer la independència. I això no és veritat. La independència la va fer la gent al carrer el Primer d’Octubre i la va fer el parlament el 27 d’octubre de 2017. Qui no la va fer va ser el govern. Per tant, tot és qüestió de no frenar al darrer moment. Però i tant que sabem com es fa la independència; i tant que és evident que hi ha una alternativa a la paràlisi aquesta que vivim.

 

PS. Preparem un article sobre candidatures independentistes que es presenten a les eleccions municipals al marge dels partits polítics. I us volem demanar ajuda per a identificar-ne tantes com siga possible. Si sabeu de cap cas, si us plau, escriviu a pol.baraza@partal.cat.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Juan Antonio Grau
Juan Antonio Grau
11.04.2023  ·  22:02

El que no puc entendre m’ho miri com m’ho miri, es que encara hi hagi intenció de vot per ERC. No ho entenc.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
11.04.2023  ·  22:07

Jo ja vaig votar l’U d’octubre de 2017 i per a mi era més clar que l’aigua. I va guanyar el SÍ a la independència. A què esperem, doncs !!*!!

Xavier Mendez
Xavier Mendez
11.04.2023  ·  22:10

tota la rao

Josep Usó
Josep Usó
11.04.2023  ·  22:21

El president del govern autonòmic fa tan com pot per no fer res. Que és, segurament, l’únic que sap fer. Més enllà de maniobres, cal exigir-ne la dimissió. La resta, voltes a la sènia.

Joan Benet
Joan Benet
11.04.2023  ·  22:27

A la independència s’hi hauria arribat declarant-la el 3, el dia de la vaga general.
I estan disposats a assumir les conseqüències. Està clar qui hi estava disposat i qui no.
No tenen credibilitat i només estic desitjant perdre’ls de vista.
El dia que hagi una llista amb Ponsatí, Costa, Albano-Dante, en Baños, etc tornaré a votar en positiu. Fins llavors, vot per tocar els collons i frotre’ls la vida impossible.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
11.04.2023  ·  22:27

El president de Catalunya és un mesell que no para d’anar contra els catalans. El referèndum ja el vam fer i el vam guanyar per golejada.

Carles Serra
Carles Serra
11.04.2023  ·  22:32

Cap novetat ni sorpresa sobre aquest ningú d’Aragonès, és simplement un servidor d’un partit ER de Botiflers i apalancadors d’aquesta espaÑa franquista i corrupte.
La mentida per bandera.
Però malgrat aquesta realitat, és saber que farà JxC i els indicadors mirant en Tries, és fer la puta i la Ramoneta

Joan Julià
Joan Julià
11.04.2023  ·  22:35

Crec que, o bé no s’en adonen que han perdut tota credibilitat o pensen que som com nens de P3 i que ens poden enganyar.
El fet és que estàn en un carreró sense sortida on l’única escapatòria es refer el camí i tornar allà on eren. No hi ha més solució que reconèixer que l’estratègia d’amagar el cap sota l’ala ja ha tocat fons i, per tant, parlar amb la resta d’actors independentistes i consensuar una estratègia comuna. Això vol dir que els actuals dirigents d’ERC que fan el joc al R-78 a canvi dels indults, han de plegar i deixar pas

Ricard Portabella
Ricard Portabella
11.04.2023  ·  22:47

Molt pendent sobre candidatures al marge dels grans partits. Veurem si hi trobo alternatives al vot nul.

Marcel Estadella
Marcel Estadella
11.04.2023  ·  22:48

L’Editorial d’avui es just el que es mereix aquesta “noticia”. La “proposta” es seguir marejant la perdiu i passant dies per arribar a la fi de període electoral i tornar a mentir per a enganyar l’electorat. Esperem que tothom tingui memòria per a les properes eleccions i premii a tothom pels seus actes (o pels “no actes”).

Pere Guarch
Pere Guarch
11.04.2023  ·  22:54

El govern català, com tots els governs del món, no només té el dret, sinó que té l’obligació de presentar iniciatives polítiques. Si no, no caldrien els governs i es governaria amb comissions parlamentàries. Altra cosa és què faci l’oposició. A cadascú les seves responsabilitats.

Joan Benavent
Joan Benavent
11.04.2023  ·  22:55

Aquests personatges grisos ja han fet tots els papers de l’auca. Cal que els fem abandonar l’escenari quan més aviat millor. Si Vilaweb té l’amabilitat de mantenir-nos informats sobre candidatures independentistes alternatives, hi estaré encantat. Perquè als que hi ha ara, ni amb pinces ni sortejant-los.

Victor Serra
Victor Serra
11.04.2023  ·  22:55

Aquest President és molt mediocre. Cada vegada pitjor.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
11.04.2023  ·  22:56

Joan Juliá,no se veure on son “la resta d’actors independentistes”.

Jaume Riu
Jaume Riu
11.04.2023  ·  23:05

VERGONYA ALIENA
Ahir fèiem barrila de les absurdes filtracions “de” la premsa afí, i avui ens trobem que el govern de la Generalitat autonòmica i sempre intervinguda fa filtracions “a” tota la premsa.
Jo en dic política de l’esperpent perquè ho veu tothom com un espectacle grotesc i, és clar, Pere Aragonès em fa vergonya aliena.

JAUME GUIU
JAUME GUIU
11.04.2023  ·  23:09

Encara hi han ànimes càndides intentant blanquejar als “mandaos” de la gestoria, en fi…

Antoni Sans
Antoni Sans
11.04.2023  ·  23:10

Escriu Rosa:
Com diu l’article, no hi ha res per anunciar, no hi ha res més que una foto.
Per això els partits que ja s’hi van oposar al Parlament (quasi tots), no s’haurien de prestar a sortir en aquesta foto.
Que deixin a la foto el dictador presidencial tal com realment està TOT SOL.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
11.04.2023  ·  23:27

Això ja és alta traició: 1.- Convocaren un referendum vinculant que es feu i es va guanyar 2.- Es presentaren a les eleccioons dient que si tenien majoria suficient en farien efectiu el resultat 3.- Ara declaren inútil el referendum del primer d’octubre
EL REFERENDUM JA ESTÀ FET I GUANYAT. QUI NO TENGUI CORATGE D’ACTIVAR LA DUI QUE ES DECANTI DE LA LLUITA O QUE ES PASSI A L’ENEMIC, PERÒ QUE NO VULGUI LIDERAR EL POBLE EMPODERAT.
1/3 L’estado sap prou bé que el referendum ja està fet i guanyat,és per això que(tot i que aparentin lo contrari)estan preparant un nou referendum (la tupinada ja la tenen a punt) que pugui invalidar l’anterior, i en la jugada bruta sembla que hi col·laborin tots(amagant-se’n)…
2/3 … fixau-vos-hi bé amb allò que diu La Razón (que ERC anirà a la manifestació per demanar el referendum) volen aparentar que els idependentistes demanen un referendum, però els independentistes de veritat saben prou bé que ja està fet i guanyat (i l’estado també ho sap)…
3/3 … I això és molt important: el referendum ja està FET I GUANYAT i la independència proclamada i pendent d’executar: aquest és el posicionament que cal mantenir i que l’estado no vol de cap manera (tupinada i cens inflat i modificat ja els tenen a punt)
L’estado no vol de cap manera i sembla que les cúpules d’ERC i CUP i part de la de Junts, tampoc no ho vol, que es mantengui que el referendum ja està fet i guanyat i que, per tant, no cal fer-ne un altre. Autodeterminació NO, que ja està feta. ara cal INDEPENDÈNCIA, JA

Anna Pibernat
Anna Pibernat
11.04.2023  ·  23:50

Xerrar, Xerrar i Xerrar per no dir rés. Tampoc fer rés, mentrestant el País se’n va a la merda, intervingut per pactes i subordinació.

Josep Jallé
Josep Jallé
12.04.2023  ·  00:17

Gràcies director per aquesta síntesi d’obvietats.
A mi em sona, aquesta manera de voler fer-nos creure, amb paraules grandiloqüents però buides de significats, com aquells trilers de les Rambles de Barcelona o els venedors de cantonades amb la cantarella inconfusible del fum, per producte.
Mai hagués pensat que la degradació de la gestió política arribés fins als nivells del clavegueram.
Però és així aquesta “classe” d’entabanadors de fum, recremats.
Salut.

Joan Mollà
Joan Mollà
12.04.2023  ·  00:26

Això de “l’acord de claredat” em fa pensar en la sèrie Crims, de TV3 ( o TV-ERC) : Posem llum a la foscor! Aquesta és, curiosament, la total contradicció de la proposta. I la pregunta seria: Qui vol matar la Independència? Resposta: el desgovern autonòmic.
Mai hauria pensat que arribarien a ser tan ineficaços, o traïdors, o col·laboracionistes, o inútils.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
12.04.2023  ·  00:29

Fins que no es fotin una bona patacada electoral ho tenim magre.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
12.04.2023  ·  00:53

poc a poc, la situació del govern es fa més insostenible, i em sembla que ja no saben què fer ni què dir; van perseguint fantasmes!….inutilment, perquè els fantasmes són ells, començant pel MHP president. Però, ai!, venen eleccions, i l’hora de passar comptes….Ni oblit ni perdó per aquests darrers 5 anys de merda ni pels seus responsables!!

Núria Castells
Núria Castells
12.04.2023  ·  02:15

No es pot oblidar el paper que tots els “partits independentistes” van fer l’octubre del 2017 i han continuat fent des de llavors.
Aquesta gent és el passat i ha de ser el passat.
Hem de fer que, realment, ho siguin, negant-los la confiança. No se’ls pot votar altre cop.

Si els continuem votant, res no canviarà al nostre país.
Tinguem-ho clar: o tenim una alternativa nova o cal fer vot nul. EXPRESSAR el nostre rebuig.

I quan ens vinguin amb això que “les municipals són diferents, es vota més la persona, etc.”, recordeu que els càrrecs minicipals nodreixen els Consells Comarcals i les Diputacions, també.
És a dir: donen molt de poder. Moltes cadires i molts sous.
No ens deixem entabanar!
El seu comportament mereix absolutament la nostra censura. Cal que ho vegin.

Salvador Molins
Salvador Molins
12.04.2023  ·  05:59

La claretat independentista és ben clara, són les mateixes condicions del 1r d’octubre de 2017, la mateixa pregunta, el 50+1% de respostes afirmatives, la participació homologable a aquest tipus de procesos dins l’àmbit europeu i de les democràcies occidentals, delimitat sols al territori que es vol autodeterminar, i el caràcter vinculant, sols hi manca una cosa, el compromís del Regne d’Espanya de reconèixer el resultat que n’esdevingui i entrar immediatament en la negociació de repartiment d’actius i passius i d’immediata aplicació.
Sr. Aragonès, quan tingui l’acceptació d’un nou Referèndum amb aquestes condicions, sense trampes, signat davant relators de la comunitat internacional, avisins. Nosaltres, els independentistes de l’1-O i de la DUI del 27 d’octubre de 2017 som ben clars. Qui no és gens clar ni democràtic són Espanya i els espanyolistes.
La pretensió de posar ben clares aquestes condicions sobre la taula de diàleg que ER i el govern espanyol és van inventar sols per blanquejar la situació del conflicte real i secular entre Catalunya i Espanya, i que han desprestigiat una i una altra vegada no són gens creïbles.

Tal com molt bé expressa Josep Costa: “Sr. President del governet de Catalunya”, dimiteixi, no pretengui destruir el millor que tenim, el Mandat del Poble per al Poble, de l’Octubre del 2017, edificar la ja incipient República Catalana Independent.

Josep M Capdevila
Josep M Capdevila
12.04.2023  ·  06:32

Sap el Sr. Aragones que no es el mateix ANAR TOTS JUNTS que VENIU TOT JUNTS. Ç

Judith Boadas
Judith Boadas
12.04.2023  ·  07:01

Bon dia!

Han perdut el nord i la dignitat.

Espero que els “seus” votants estiguin a l’alçada i els posin allà on haurien d’anar per voluntat pròpia: cap a casa!

Ens veiem a les urnes!

Jordi Torruella
Jordi Torruella
12.04.2023  ·  07:10

Quant de mal han fet i faran abans no marxin.

Pep Vinyals
Pep Vinyals
12.04.2023  ·  07:44

Sense escrúpols ni vergonya, enganxats al càrrec, fent propostes buides perquè ens les empassem acríticament com si fóssim de P3, i qui dia passa anys empeny. I així arribarem al final de la inhabilitació del Mossèn i podrà accedir a fer de Gran Visir…
Patètic !!

Carles Salvador
Carles Salvador
12.04.2023  ·  07:46

Per un costat em fa molta llàstima veure en quines titelles sense guió s’han convertit aquells qui defensaven la independència de Catalunya aferrissadament (poso al sac sobretot ERC, però també Junts).

Per l’altre costat me n’alegro tant que no siguin ells qui pilotin una Catalunya independent!

Llistes cíviques, renovació dels polítics.

Raul Magdalena
Raul Magdalena
12.04.2023  ·  07:57

A mi encara em sobta llegir comentaris esperant una opció per a votar, és a dir, volen que “els hi facin” la independència, però sense dir res del que, ells o elles, estan fent per aconseguir-la (desobediència civil, fiscal, econòmica…)

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
12.04.2023  ·  08:01

Però sí que costa d´entendre que aquest titella segueix les ordres de l´estat espanyol? Ara li toca marejant-mos amb un referèndum inventat i son tant estúpids que pensen que deixant-mos votar qualsevol idiotada…, tots contents. L´estupidesa no té límits. Govern del 155 dimissió!

Pep Agulló
Pep Agulló
12.04.2023  ·  08:14

Ho diré en català, a ca flac tot són puces. Sense un carrer calent, la indigència intel.lectual i política s’apodera del relat… Claríssim.

Pere Ruana
Pere Ruana
12.04.2023  ·  08:40

Aquest govern autonomic ens ensenya com cap altre de manera patètica que no tenim cap possibilitat de tirar endavant polítiques socials que arribin a la gent perquè no tenim ni poder ni els recursos que generem, és per això que només fan política buida de contingut i gesticulacions penoses. En l’única cosa que són eficients és en desmobilitzar el moviment independentista.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
12.04.2023  ·  09:01

Està molt més ben elaborat i treballat aquest editorial que la “no notícia” a bombo i platerets (com sempre), d’ahir.

Josep Calbet
Josep Calbet
12.04.2023  ·  09:04

Feu-nos una mica de cas que tal com van les enquestes tenim por.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
12.04.2023  ·  09:05

Ampliar la base del tripartit i destruir als independentistes que voten a junqueras de España. Aragones, el criat curtet del junqueras, fent de travesti espanyolista

Raimon Elgueta
Raimon Elgueta
12.04.2023  ·  09:21

Algú ha assenyalat encertadament que un govern té el dret i l’obligació de fer propostes polítiques, però no diu res sobre els governs que insisteixen en una proposta que ha estat rebutjada per un 75% del Parlament. S’ha llegit l’editorial?

Rafael Benavent
Rafael Benavent
12.04.2023  ·  09:35

E.R.deC: Qui t’ha vist i qui et veu!

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
12.04.2023  ·  09:46

Sr. Partal.
Benvingut aquesta llista de candidatures independentistes per a properes eleccions.
Suposo, lògicament, que la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras no pot estar a l’esmentada llista, no és independentista.

De la pantomima de “l’acord de claredat” que torna a presentar l’escolanet de Junqueras, en Aragonès, no cal afegir res més al que vostè ha dit.

Finalment dir que tots aquells “independentistes” que promouen el vot nul, el vot en blanc o no votar, rebran una carta d’agraïment del col·lectiu PP-PSOE-VOX per haver ajudat a entrar a sac a les nostres institucions, i poder practicar, legalment i des de dins, el genocidi cultural de tot lo català.
No sigueu apòstols de l’espanyolisne.
Votar s’ha de votar sempre i votar independentista.
Sempre trobarem llistes electorals que tinguin com a objectiu principal la independència, que ha de ser transversal, sense esquerres ni dretes. Per això per a mi la decepcionant CUP, de la agenollada Anna Gabriel, ja no entra, a l’igual que clarament no entra la botiflera ER de Junqueras.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
12.04.2023  ·  10:03

ERC fa “teatro del Bueno” perquè qui dia passa any empeny, assegut a la poltrona i amb cotxe oficial, però a platea cada cop hi ha menys públic que segueixi aquesta farsa. La independència no la vam fer -no se si es fa o s’assoleix- perquè no som independents ni ho hem estat mai, no ens autoenganyem, aquesta obcecació, aquest encegament intel·lectual no ens fa cap bé. El problema per a mi no és si sabem com arribar-hi, que probablement si que ho sabem i és el mateix camí que vam emprendre l’octubre del 17, el problema que hem de resoldre és si estem disposats a pagar el preu que val -el que l’estat ens farà pagar- per arribar a ser lliures. El que podem afirmar amb claredat és que els polítics actuals -ERC i molts més- no estan disposats a pagar els costos d’aquesta singladura.

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
12.04.2023  ·  10:21

El nan -en sentit figurat- que tenim per president em fa sentir vergonya aliena. La mateixa ER l’hauria de defenestrar per mantenir el decadent prestigi que li queda, encara que Junqueras vulgui mantenir protagonisme.
El mal anomenat acord de claredat és la perpetuació de la vergonyosa taula de diàleg i suposa, pel cap baix, quatre anys de perllongament del “dolce far niente” polític català. ER aplica la política del “qui dia passa, any empeny”.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
12.04.2023  ·  10:39

I de veritat no hi ha cap manera de forçar eleccions des del carrer? Ho dic perquè el pla a can ERC és aguantar fins febrer de 2025 i que llavors Indra els ho afini, i així seguir frenant les aspiracions del poble de Catalunya. Dic això darrer perquè no em crec les enquestes del CEO (perquè, qui mana al CEO? Exacte!).
Bona idea la de buscar llistes independentistes. Perquè ens calen. I no n’hi ha a tot arreu.

Josep M Teixido
Josep M Teixido
12.04.2023  ·  10:59

Aquest senyor, es un venedor de fum, i pensar que hi ha qui el vol comprar.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
12.04.2023  ·  11:22

Molta cherrameca per no dir res de nou molt penos

Imma Presseguer
Imma Presseguer
12.04.2023  ·  11:35

Quina mandra haver de comentar novament aquest zero a l’Esquerra adicional d’aquesta colla d’incompetents (no puc anar més amunt amb el qualificatiu, el director em renyaria).
A mi, el mestre, quan jo donava un resultat numèric amb rodonetes a l’esquerra de la xifra, me les borrava i, segons com, m’hi afegia un bon copet al clatell. “Así aprenderás”.
Creieu que si ho féssim amb els nostres polítics, aprendrien?

Josep Soler
Josep Soler
12.04.2023  ·  11:44

Quan durarà la comèdia insensata d’aquesta gent?.
A sobre de ser perseguits -per pensar amb ser independents- es possible tenir un govern tant col.col·laboracionista, com el que el que van tenir França amb la invasió dels alemanys?.
Si tinguessin la davallada electoral que la situació demana podríem parlar de com refer la cosa. Llastima que, segons el CEO, no baixen prou el que han de baixar, que es el mateix que Ciudadanos: Desapareixer.

Ramon Portell
Ramon Portell
12.04.2023  ·  11:54

Sr. Joan F Ruiz
Amb tota l’explicació que feu del no anar a votar, o votar nul,o votar en blanc, ja em direu si us plau, a qui votareu amb coerencia!

Víctor Torguet
Víctor Torguet
12.04.2023  ·  13:41

Com sempre, llegir els comentaris dels subscriptors és tan interesant com la lectura de l’editorial del Vicent (que sempre ho és i molt).
Entre d’altres, destaco els del Jaume Bonet i del Lluís Paloma.

ERC va tan sobrada i arriba a nivells d’ignomínia tan repulsius que el nivell de caciquisme i traïdoria del seu comportament, i el tractament d’imbècils perduts que fa als electors, només es pot justificar amb una de les següents explicacions (que, potser, no són incompatibles entre elles en un grau intermedi):
1/ Que el 99% de la població catalana fos realment imbècil (i no és el cas, és clar)
2/ Que a ERC tinguin molt clar que, passi el que passi i facin el que facin, no seran castigats a les urnes… independentment del que la gent voti… sí, tupinada controlada (“pactes” i “cuinetes” amb l’estat espanyol mafiós i criminal).
3/ Que sigui ERC (partit d’ambició desfermada pel poder i de cultura suïcida) qui novament s’acosti folla al precipici pel que acostuma a estimbar-se cada 11 anys aproximadament (crisis de 1984-88, 1996-99, 2008-10).

Pels “despistats” que encara pensin que votar a ERC (com a partit “indepe”) té alguna utilitat perquè malfien de JUNTS i la CUP, faran molt bé d’estudiar la llista de VW de les candidatures independentistes que es presenten a les eleccions municipals al marge dels partits polítics i triar-ne una com alternativa. Gràcies VW.

Llista Cívica ja !!! (amb o sense l’ANC. És molt urgent !!)

Josep Antoni Martínez
Josep Antoni Martínez
12.04.2023  ·  14:13

El que no podem comprendre tants i tants catalans, és com i perquè s’aguanta un govern tan impresentable amb menys del 24% d’escons. Això és quelcom que no passa enlloc del món. Però és clar, tot plegat forma part del pacte de rendició d’ERC amb l’espanyolisme i per això no “cauen”.
Ara bé, precisament per això, ja no cal callar davant les bestieses i bajanades sense sentit que proposen una vegada i una altra. Potser que aquella majoria sociològica independentista diguem PROU i abandonem aquesta mitja por que ens ha envaït, doncs no hi ha una forma més directa, contundent i efectiva que un Poble es manifesti convençut d’allò que desitja i pel que lluita. L’objectiu és clar. Ha arribat l’hora de desvetllar el medi per aconseguir-ho. Siguem valents o seguirem vivint de genolls.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
12.04.2023  ·  14:27

Aquest senyor (o pallasso), està assassinant totes les possibilitats de que algún día existeixi una Catalunya lliure i respectable. Ell i els seus esbirros tenen molt clar que en una Catalunya respectable ell i els seus estaquirots no hi tenen lloc.

Rosa Massagué
Rosa Massagué
12.04.2023  ·  15:15

L’únic que li interessa a Aragonés i ER és l’hegemonia en el govern autonòmic de Catalunya. Volen ser la Convergència d’altres temps. Ras i curt.

Marià Armengol
Marià Armengol
12.04.2023  ·  18:40

El caracter catala en te la culpa de tot:
Som, en general, gent que s’amoina pels assumptes socials, que procura evitar les injusticies, una mica, en el sentit classic, ‘d’esquerra moderada’, ‘social-democrates’, etc…
Aixi, la gran majoria abjura de les ‘dretes dures’.
Per aquest motiu no hi ha a Catalunya una majoria de PP I PPsoez… i per aquest motiu insisteixen tant ‘les esquerres diverses’ en la cantarella de qualificar Junts de ‘dreta malvada’…
El caracter catala el dona els vots suficients a aquests farsants autoanomenats ‘d’esquerres’. Aixi doncs aquests farsants d’Er, Podriem, i les Cuc poden ‘administrar’ el futur del pais, no per conviccio a les seves politiques sino per rebuig visceral als ‘de dretes’…
Si, sembla que som bona gent, pero tan acomplexats que, per satisfer un ego ‘de bona persona, progresista’, ens fotem el tret al peu…
En quant a propostes alternatives a l’insult d’aquest pocavergonya, nomes una: Aixecar la suspensio temporal de la Decl. D’Independencia.
El Ref, ja es va fer, i es va guanyar.
L’Independencia ja es va votar al Parlament, i es va guanyar.
Algun personatge ‘amb cagarrines aquell dia’ i gentola de la seva corda van impedir que s’arribes a bon fi…. son els mateixos farsants que ara ens volen vendre aquesta merda de la ‘claredat’…
PS: Llista Civica, ja!!! Prou de farsants!!!
//*//

Paola Polacco
Paola Polacco
12.04.2023  ·  18:54

Sóc l’única a qui li molesta que tots els insults (del tot apropiats) es dirigeixen a la direcció d’ERC com si s’haguessin votat al govern? Els responsables són els centenars de milers que els van votar. Increïblement, les enquestes (correctes o manipulades) ens diuen que molts d’ells seguiran donant suport als mateix partit que ens te de genolls. Són els votants que tenen el poder. El temps que es voti per lleialtat cega com van votar els nostres pares i els nostres avis s’ha d’acabar.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
12.04.2023  ·  19:14

Decebedor, molt decebedor tot plegat. El procés de independència s’està deixatant com qui bat un ou per fer una truita. Estem davant d’una situació amorfa que no té cap recorregut ni sembla, per tant, que pugui arribar enlloc.
El carrer manca de protagonisme i altres entitats constitutives de configurar expectatives que il·lusionin al poble català, no hi són. Les llistes cíviques han passat de ser una possibilitat real de transformació de l’executiu i el legislatiu, a una pura entelèquia. Caldrà que algú hi posi guia i ordre. Qui? Una pregunta sense resposta.

Miren Karmele Pastor
Miren Karmele Pastor
12.04.2023  ·  21:28

Molt bona iniciativa per part de Vilaweb la de donar a conéixer
les candidatures independentistes que es presentan a les eleccions municipals al marge dels partits polítics…!!!
Els falsaris “indepes” tan hàbils devastadors d’ideals, ens están mostran que poc que es pot anar a pitjor….

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any