Fa unes dècades, Abrera era coneguda a tot el país pels porrons: els hostals que hi havia al pas de l’antiga Nacional-II pel poble oferien vi de franc als viatgers que poguessin –i volguessin– aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot i que aquesta tradició ja s’ha perdut, ara el municipi impulsa una fira per a recordar-la, la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera, que es fa durant tot el cap de setmana.

La tradició dels porrons va començar de la mà de Joanet Juhera, que a final del segle XIX va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia de franc. Va tenir tant d’èxit que una altra taverna del carrer, cal Ginesta, el va copiar i va posar dos porrons a la porta. En Juhera va pujar l’aposta i en va posar tres. Finalment a la dècada dels anys cinquanta, una altra família del barri, els Simó, van obrir els Quatre Porrons.

L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molta gent feia servir per anar a Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (l’actual A-2) que va alliberar el tram d’Abrera del trànsit, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, els restaurants es van mantenir actius fins entrat els anys dos mil.

L’objectiu de la fira és recuperar l’esperit d’aquests restaurants i la cuina de proximitat que s’hi oferia. Es farà amb un nou concurs d’aixecar porrons, una exposició fotogràfica i, sobretot, amb mostres dels plats dels restaurants.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb