A les Illes (com a tot arreu) ix molt car això de ser governats pels espanyols

«Grècia i Croàcia encapçalen una audaç operació per a quedar-se el turisme europeu en què les Illes podrien competir si l'estat espanyol no fos obsessivament unitari...»

Vicent Partal
Vicent Partal
13.05.2020 - 19:51
Actualització: 13.05.2020 - 21:31
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Demà entrarà en vigor una mesura aprovada pel govern espanyol, que diu que tots els viatgers que entren a l’estat espanyol hauran d’aïllar-se durant quinze dies. La mesura ha causat una enorme sorpresa. Fins avui, malgrat la gravetat de la crisi, qualsevol viatger entrava pels aeroports sense ser sotmès a cap prova (ni la temperatura, no li miraven), sense haver d’explicar d’on venia ni donar raó d’on anava. El descontrol ha estat total i absolut en el pitjor moment de la pandèmia. Per això és tan difícil d’explicar com és que ara, de sobte, Madrid haja decidit que sotmetrà a quarantena tots els viatgers. Justament ara.

Mirem-ho des de les Illes, per exemple. Perquè, també demà, sis estats europeus obriran el seu espai aeri, entre els quals Alemanya. Grècia i, en menor mesura, Croàcia negocien de pressa corredors aeris que vehiculen cap a ells el turisme d’aquest estiu. La setmana passada el primer ministre grec, Kiriakos Mistotakis, va començar a negociar amb set governs europeus acords bilaterals i la implantació d’un passaport sanitari comú que perquè milions de persones poguessen passar l’estiu al seu país. Si ho aconsegueixen, el mapa turístic europeu canviarà enormement, amb conseqüències que poden anar molt més enllà d’enguany. També perquè els grecs i els croats no estaran sols: Portugal, Xipre i Malta intenten a cuita-corrents seguir el camí que han marcat.

Si Grècia i Croàcia fan una jugada tan audaç és perquè poden presentar un balanç que diu que no arriben a tres mil contagiats i que només han tingut 150 morts i 81, respectivament. Però el cas és que les Illes Balears i Pitiüses tenen una xifra menor d’infectats i 215 morts. Ara, pel fet de formar part encara d’Espanya i, sobretot, per les obsessions nacionalistes del PSOE (aquella bajanada que ‘el virus no entén en fronteres’), ara les Illes no podran competir-hi en un terreny en què són el número u mundial, tot i que ho podrien fer perfectament.

Un corredor aeri propi a les Illes, amb les característiques per exemple del que el govern grec negocia amb Alemanya, Àustria, Bulgària, Dinamarca, Noruega, Txèquia i Xipre, que hauria de ser separat per raons òbvies de la resta de l’estat espanyol, seria una mesura que es podria establir perfectament. Les xifres de l’epidèmia a les Illes no són tan diferents de les de Grècia, Croàcia o Portugal i el fet insular fa molt senzill de controlar el desplaçament i fins i tot justificar la, diguem-ne, ‘independència turística’ que significaria aquest espai propi de desconfinament. La presidenta Armengol ahir mateix ja va reaccionar indicant l’interès del govern per la mesura impulsada per les autoritats europees.

Però, en compte de treballar per això, el govern espanyol, el mateix dia que sis estats europeus comencen el desconfinament, activa una quarantena que ni en el pitjor moment de la crisi, quan era realment necessària i l’exigíem tots, no va voler implantar. És evident que fent això en primer lloc va contra ell mateix –a la Moncloa, com hem vist clarament en aquesta crisi, tot és improvisació, descontrol, contradiccions i capricis. El turisme a l’estat espanyol en conjunt ocupa el 15% del PIB i si Madrid hagués treballat tan seriosament com ho han fet els grecs per poder obrir ni que fos una part del seu territori la caiguda no seria la que serà. No passem per alt, dit això, que el Govern de les Illes Balears sí que ha fet els deures que Madrid no ha fet, però ara haurà de pagar una factura que no és seua, perquè el turisme li significa el 36% del PIB. A les Illes (com a tot arreu) ix molt car això de ser governats pels espanyols.

PS. Per centrar el debat i que no s’entenga que dic allò que no dic: no parle de si convé, si és bo o és una imprudència que hi haja turistes. La societat balear té el dret de prendre la decisió que crega convenient i siga millor per al conjunt. Cap dubte respecte d’això. El problema, i és d’això que parle exclusivament, és que la societat balear no mana a ca seua.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
13.05.2020  ·  22:00

El pitjor de ser manats pels espanyols i els seus manobres a ca nostra no és la seua mala fel, que la tenen. És la seua còsmica ineptitud. En realitat, els qui manen no han treballat mai. Són hidalgos. De manera que no saben què s’ha de fer per a que res funcione. Saben apropiar-se allò que no és d’ells, però no saben fer-ho funcionar. Mai n’han sabut. Si mireu les empreses de l’IBEX no n’hi ha pràcticament cap que faça res. Viuen del BOE. El turisme de masses, em tem que no tornarà a ser com abans; però l’europeu se n’anirà cap a un altre lloc. Els valencians sabem molt bé com n’és de car, tindre passaport espanyol. Ni tren de mercaderies, tenim. Ni el tindrem tampoc.

Gemma R.
Gemma R.
13.05.2020  ·  22:14

Cada día trobo més carraca, feixuc i incomprensible l’ unionisme. Dec ser jo, però els veig ciutadans del s. XIX, lluitant per un Estat monàrquic que no funciona, està més espatllat que la Maruja Torres.

Monika Diethelm-Knoepfel
Monika Diethelm-Knoepfel
13.05.2020  ·  22:26

Vosté té tota la raó! No entenc perquè Madrid dicti una quarantena ara.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
13.05.2020  ·  22:54

Tal com està muntat el “tinglado” ja cap president autonòmic pot decidir a casa seva. I amb tot aquest agrabi encara no hi ha cap polític que hi vulgui plantar cara? No ho entenc!

Enric Queraltó
Enric Queraltó
13.05.2020  ·  23:14

El poble espanyol està recollint la seva deixadesa durant els 40 anys de pseudo democràcia. Potser ja a fet tard per canviar-ho. Ara toca plorar.

Carles Serra
Carles Serra
13.05.2020  ·  23:29

Gràcies Vicent per la teva editorial, com bé saps fa 300 anys que saben com són els governs de torns espaÑols i majoritàriament la seva cultura de Castilla i del Decret de Nova Planta, vigent encara a dia d’avui
El drama alçades d’ara després d’aquest anys que faig esment i fets, es si seguirem sota aquest de ordeno y mando d’ideología franquista, aquest per mi és el gran drama, per la resta com deia aquell militar, sin ninguna novedad en el frente mi caudillo.

Ramon Àngel Quetgles
Ramon Àngel Quetgles
13.05.2020  ·  23:49

Totalment d’acord Vicent, ja no es tracta de defensar si turisme sí o turisme no. Això, i de quin tipus, seria un altre debat. És molt trist que qualsevol territori, sigui quina sigui la seva història, cultura i color polític no pugui triar el seu destí. El problema és el de sempre, tot està fermat i ben fermat i com que a les illes degut a la llei d’hondt simplement traslladam 8 diputats/des a les Corts espanyoles no pintam res i som el darrer mot del credo.
El que ha de ser molt trist i decebedor per als nostres governants és la tasca sobrehumana que fa el GOIB per fer sortir les Illes quant abans millor d’aquest sotrac, i malgrat que el partit majoritari sigui del mateix color que el de la Moncloa els tenguin en compte i els respectin de la manera tan baixa i humiliant com ho fan.

Un altre sector que s’ho ha de fer mirar és el sector illenc espanyolista PP/PSOE -ambdós representen el mateix, l’establishment- que es pensen que juguen a primera divisió i de cada cop la primera només es juga a Madrid i prou. Tota la resta només som províncies en sentit pejoratiu i els seus seguidors (empresaris hotelers, empresaris de la construcció…) són tractats com un no ningú.

Diagnòstic: Submissió i zero dignitat.
Desig: Que obrin els ulls i s’adonin de la realitat.
Tractament: Alçament popular i rompre les cartes i les normes de joc, perquè això no te arreglo. És impossible.

Lluí Mor
Lluí Mor
13.05.2020  ·  23:58

LLuís Mor

Un pais plagat de militars, guardie civils, plaçes de toros, profesons per a vèrges i sants per ves a saber qui’n miracle han fet, cotos de caça on és permet el que no está escrit, milers de pobles amb festes majors d’una setmana, centenars de milers que cobren subsidis com el PER, terratinents que encara cobren, a part de la PAC (política agraria comuna) uns drets històrics i mitjans de comunicació que els hi acaben de passar el respall…..Que se’n dedueix d’aquesta pintura a l’oli? Jo, a aquest cuadre l’anomeno “Societat Clientelar”.

L’estaca està corcada, però ja la podem empenyer ja, que no caura.
A veura quantes protestes hi haurà a les illes, …. això que a molts els hi va el pa.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
14.05.2020  ·  00:08

Els pobles, com les persones, tendeixen a l’emancipació, a voler prendre les seves pròpies decisions. Més encara quan són il-lustrats i assenyats, tenen capacitat i saben distingir les mentides, les ensarronades i les males gestions.
Els Països Catalans, si més no el Principat, el País Valencià i Ses Illes, estan en eixe camí. El futur és obert.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
14.05.2020  ·  00:08

Com saps Vicent, aquests dies de COVID 19, he estat establint comparatives entre els nostres territoris històrics i altres estats de la U.E.

Només basant-me en les dades capdals. La ràtio nombre de morts / nombre de l’Univers poblacional de l’estat independent-sobirà. Òbviament és un increscendo i variable dinàmica.

Les dades d’avui són aquestes.

Als Països Catalans hi ha 76.310 casos, 43.827 altes i 12.562 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 60.007 casos, 33.679 altes i 10.965 morts (386 casos, 438 altes i 134 morts més que no ahir)
—Al País Valencià, 13.311 casos, 8.010 altes i 1.315 morts (247 casos, 263 altes i 13 morts més que no ahir)
—A les Illes, 1.929 casos, 1.345 altes i 201 morts (8 casos, 24 altes i 2 morts més que no ahir)
—A Catalunya Nord, 311 casos, 267 altes i 34 morts (cap variació)
—A Andorra, 752 casos, 526 altes i 47 morts (1 cas, 5 altes i 1 mort més que no ahir).

A grans trets Principat 7’5 milions, P.V. 5’2, Illes 0’8

Morts totals a dia d’avui respectivament: 10.965, 1.315, 201 commatriotes.

Principat: 10.965 / 7.5 = 1.462 morts cada milió
P. Valencià 1.315 / 5.2 = 253 morts ” ”
Illes Balears= 201 /0’8 = 251,25 morts ” ”

Sabeu els de l’Estat Español= 26.920 / 45 = 598
Com. Autónoma de Madrid = 8.720 / 6.6 = 1.321

I això que al país Valencià el gobierno español, sense tancar els “focus” ha deixat desembarcar una caterva de gent tan estupenda com aquesta que ens alliçonava -textualment i amb totes les faltes d’ortografia pertinents en el seu idioma- molt millor de quin és el nostre camí a seguir que el M.H.P. Puigdemont:

“Hola…..soy de madrid y si, vine hace tres dias a esta granja de cerdos llamada gandia, y si Beatriz Bertó como mi hospital de madrid esta lleno y tengo algo de síntomas me e venido aquí, en un par de dias si no mejoro me acercare al hospital haber que pasa, mientras tanto seguire mis paseos rutinarios por la playita disfrutando del solecito, mientras tu te quedas en tu casa amargada sin salir. Jeje saludos”

Després de les estatístiques us enllace per a que trobeu a

https://www.worldometers.info/coronavirus/

El casos que més he seguit han estat Irlanda per la semblança i ser més petit que el País Valencià amb 1.497 morts i 4’9 milions que és una illa i sobre ells no mana ni Madrid ni Londres:

1.497 / 4’9 = 305’5 morts per milió

I Canadà, com gran estat federal i que he sentit el primer ministre En Justin Trudeau quasi a diari, fins i tot, demanar ajuda, responsabilitat i auto-organització pròpia fins a les tribus d’indis amb un resultat a dia de hui de de 5.301 / 37’6 milions = 141 morts per milió.

I per cert, no tenia cap problema d’usar anglès i francès indistintivament. Us jure que no ha mort electrocutat per cap llamp malaveranyat d’usar-los alhora.

PS: us pregue que feu un esforç per comparar estats de la U.E. pareguts i veureu que malgrat tota la colonització estrangera encara estem eixint-ne no tan malament com veia vindre la setmana abans de Pasqua i la desbandada de Setmana Santa (que els Principatins, per cert, compartiu amb l’españolada en calendari)

Gabriel Vives
Gabriel Vives
14.05.2020  ·  00:10

Arruïnaran les illes si fan això. Arruïnaran els mallorquins i els castellans que viuen aquí, per igual. Veurem com reacciona la gent.

Antoni López
Antoni López
14.05.2020  ·  00:13

Es motiu per emprenyarse ,però per a sorprendres ?…. son una tropa d’iinútils i prou.

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
14.05.2020  ·  00:17

És una evidència que la centralització, el jacobinisme i l’españolisme ens empobreix. Tenim pressa

Ricard Pintado
Ricard Pintado
14.05.2020  ·  01:04

L’unionisme va perdre la seva pròpia guerra quan va descartar l’opció d’Estat Federal i va abraçar el joc entre bastidors tot jugant a l’aritmètica electoral i deixant el cafè per a tots en una aparença. Però d’això ja han passat molts anys i els catalans que hi vam creure ara sabem que en el millor dels casos seria perdurable, coneguda la incorregible naturalesa centrista i autoritària de l’Estat ñol.
Però tornant al tema de l’editorial, tan sols volia subratllar un lema que defineix la incorregible idiosincràssia española, que bé podria manifestar-se en el moment més capciós i inoportú, però que no falla als moments més crítics, com el que estem vivint.
És el “o follamos todos o matamos a la puta”, que tan sols em surt en castellà (o en español, que és com a ells els agrada definir a la seva prolífica llengua). Si volgués ser més educat hagués dit “o jugamos todos o pinchamos la pelota”, però això no és un joc i va de debò.
Han decidit matar la meuca perquè tenia pensat anar-se’n de vacances a Ses Illes. Res de nou, no serà la darrera vegada que passi, que “ancha es Castilla”.
Nosaltres som molt negats per a això d’assolir la independència, però per Déu que ens hi acabaran empenyent!

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
14.05.2020  ·  01:39

Gemma R. . jo crec que es mereix ser-hi afegit l’ex Excmo. Sr. Ansar que en lloc de posar els peus a terra prefereix exhibir-los damunt d’una taula, acompanyat d’un altre “ex-poderoso”, com a dos pinxos d’opereta. I també de tots els seus mangonejadors oficials dedicats a la guerra i a la pau+€ que ofereixen impùdicament al món una imatge d’uns sùbdits moralment escanyolits i mentalment demacrats i acovardits. Haver aguantat 85 anys és massa per a no sortir-ne atrofiats.

Enric Maçana
Enric Maçana
14.05.2020  ·  01:44

El govern Español considera Catalunya, Ses Illes i el Pais Valencia com la seva darrera colònia i tan els hi fa si les seves bajanades ens porten miseria, ruina i mort.
Es el que te ser una colònia d’un estat corrupte i decadent com el Español.

Albert Ventura
Albert Ventura
14.05.2020  ·  03:42

La Colau i els seus amiguets estaran contents. Per fi algu implementa allo del tourist go home. A veure com li ho agraeixen els que els tocara pagar l’anec a les properes eleccions.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
14.05.2020  ·  06:03

Misèria i esquerres sempre junts. Tothom pobre i a demanar caritat i una colau de torn fara Beneficiencia i un tros de pa sec. Qui vota esquerres es innocent o estima la miseria

Ignasi de
Ignasi de
14.05.2020  ·  07:33

Em sap molt greu que Vilaweb doni unes dades diferent del departament de salut. És molt fàcil:cal sumar els diagnòstics dels metges(sense proves complementàries) i els confirmats amb proves: són 185.281+61.677= 247.958.
Demà un quart de milió.

Antoni Roca
Antoni Roca
14.05.2020  ·  07:51

Qüestió de noms:
Balear és un gentilici provincià amb el qual la major part dels habitants de les illes Balears i Pitiüses no se senten identificats, tot i que des dels mitjans de comunicació audiovisuals i escrits fan tot el que poden per implantar-lo o mantenir-lo. Les persones que no coneixen la realitat social i, sobretot, històrica, identifiquen el gentilici balear amb el canari, que és extensiu a totes les illes Canàries. Als arxipèlags (dos) hi ha mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs. Probablement hi ha persones, però jo no en conec cap, que van pel món identificant-se com a balears, però jo no ho he fet mai, a banda de per la vergonya provinciana que em provoca el mot, com perquè jo som de l’illa que som i no d’una altra. Tant que ens queixam de la divisió provincial de les nostres terres, i en un dels llocs on és tan fàcil obviar la província i el seu gentilici, com a les illes, la mantenim.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
14.05.2020  ·  08:11

Es depèn d’un monocultiu, s’espoli de millons d’euros anuals camuflats com a solidaritat ha estat monumental.
Sa que mos ve és històrica, i el pitjor serà es pròxim hivern, ja que s’estiu serà rès o molt minso.
Ara ja no ens val el tanmateix.
Forts i valents diguem PROU.

Albert Miret
Albert Miret
14.05.2020  ·  08:23

Per aquesta colla de deficients, l’enemic sempre ve de fora, i carreguen a l’estranger amb la responsabilitat de l’horror amb què han transformat una pandèmia que molts països han demostrat que era possible domar fent les coses bé, en un via crucis que deixarà sense cap dubte tot el país a la puta misèria. Tot gràcies a la seva malaltia obsessiva de la “unidad en la misèria” i el “aquí mando yo”, i d’això en són tan responsables ells com la Unió Europea, per deixar prosperar el feixisme espanyol no tant ideològic-perquè no podria ser-, com gregari, i admetre el sacrifici dels països catalans. Mentre declaràvem la independència, deien sense vergonya “si se va Catalunya, españa deja de existir”. Ara, en lloc de mimar-nos perquè ens quedem, ens maten. Claríssimament, tenen més mentalitat i comportament de mantis religiosa que de persones humanes.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
14.05.2020  ·  08:45

En aquest tema hi ha moltes incògnites i seria bo que ens preguntem pels motius que fan que el gobierno actuï d’aquesta manera. A part de l’ncompetència absoluta, que jo celebro que ens afecti a tots (i si pogués ser per igual) per què es vegi d’una vegada lo “car que ix per tothom ser governats per espanyols”.

Però també hi ha la mala fe política. I aquí la resposta a les mesures desiguals i contradictòries. Depèn del territori que afectin i de què en volen obtenir políticament.

Perquè la mesura de la quarentenar forasters és només vigent per a 20 dies?. Perquè van deixar tancar les illes i no Catalunya?, Per què van deixar fer compres “il.legals” al PValencià?. Perquè no deixen el desconfinament al PV que han demanat?.

Dons a mi em sembla clar: “aquí mando yo, però si sois obedientes os dejaremos hacer alguna cosa, si no, sereis castigados com los catalanes”.

Hauríem de fer una llista d’arbitrarietats i greuges, per poder passar comptes algun dia. Perquè algun dia ho farem no?.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
14.05.2020  ·  08:50

No toca plorar ja ho hem fet a pleret , ara TOCA MARXAR .!!!

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
14.05.2020  ·  08:55

No perdem l’esperança!! Com de costum, i amb el retard a què els obliga la seva lenta comprensió, poden acabar per encertar-la en rectificar (tard, però rectificar), encara que sigui a contracor. Si més no, aquesta vegada no ha estat el MHP Torra qui ha reclamat la rectificació, de manera que no es preveu que el retard en fer-ho augmenti a causa de l’origen de la proposta.

Sebastià Vidal-Joan
Sebastià Vidal-Joan
14.05.2020  ·  09:09

A part de la notícia, òbviament a les colònies no decidim res, té raó el company Roca. Deixau-vos de balear i de “Ses Illes”. Ens queixam de la ignorància dels espanyols sobre Catalunya i la ignorància de molts de continentals sobres les Illes, Balears i Pitiüses, és considerable. Salut.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
14.05.2020  ·  09:22

És la seva condició, com l’escorpí. Es pot dir més, però no millor.
No hi poden fer res. I nosaltres, podem fer quelcom? Doncs som-hi.

Josep Salart
Josep Salart
14.05.2020  ·  09:47

Per què no anem de dret al grà:

CERCLE CATALÀ DE NEGOCIS – 2015 – DÈFICIT FISCAL

– Balears: 3.701M – 14,20% PIB
– Catalunya : 16.751M – 8,70 % PIB
– País Valencià: 6.151M – 6,32 % PIB

Ara repassen la història des del SEGLE XIII fins avui, tot seguit centrem-nos en què vota la gent els darrers 30 anys i ohhhh, sorpresa ¡¡¡

Ens mereixem lo que tením, o tením lo que ens mereixem?, i lo pitxor és que no tením DIGNITAT.

Si, a les properes eleccions sabem triar i fer entendre que el bacallà el tallem nosaltres, la història la podrem escriure diferent de lo que ens podem esperar..

Muntsa Navarro
Muntsa Navarro
14.05.2020  ·  10:01

Coincideixo amb Anna Maria Porta. Què en traurem de plorar rere la barrera i deixar anar unes quantes paraules gruixudes? Fugim que ens hi va molt!

jaume vall
jaume vall
14.05.2020  ·  10:27

Sobre l’editorial: Parlant de les Illes , Miquel Bauçà. Per a què serveixen els poetes ? Els bons els necessitem per a no oblidar, per deixar-nos impregnar de la seva clarividència. En Bauçà va deixar escrit, i ho recull n’Enric Casasses :
“PROTEGIM EL PATRIMONI…
Sense Estat, no té sentiti,
resulta impracticable.”

I aquest altre, encara més interessant:
“LA CALOR FA ESCALFAR EL NORD,
fon el glaç. L’aigua amenaça
inundar els camps d’arròs.
Imagina’t la desgràcia.
–M’esgarrifa. No tinc son.
–No fas res per ajudar-los.
–Què puc fer sense país,
des d’on començar la tasca.”

El poeta de Felanitx, nascut el 1940 i mort el 2004 ens ho va deixar escrit, molt abans de que la meitat de la població catalana s’adonés que era independentista. No viurem, senzillament sobreviurem sota el comandament espanyol. Tan difícil és de veure-ho per l’altra meitat ? I pels que ja se n’han adonat, ¿tan difícil és de posar-hi remei?

Fixem-nos en el que diu en Josep Salart, en els números que aporta, sobre dèficits fiscals sostinguts i “acceptats”. Ens mereixem el que tenim ? Tenim el que ens mereixem?

Sobre les propostes concretes d’actuació:
6a. Ens agrada recordar que la immensa majoria dels que volem la república catalana també la volem més social, inclusiva, respectuosa, equitativa. I per això reclamem el llegat de les lluites compartides, bàsicament amb les esquerres.
Per què no passem de les declaracions als fets? Per què no fem un proper – uns recurrents- Concert per la Fraternitat (recordem que ja hem fet un Concert per la Llibertat (i que ens quedaria un Concert per la Igualtat) en el qual el 50% de la recaptació sigui rper Pro-Activa Open Arms, i l’altre 50% a decidir per minimitzar pobresa a Catalunya?
Quin altaveu més impressionant no seria per a la nostra causa de vincular-la amb la justícia social més urgent i solidària com ara aquesta ONG catalana! Tàcticament, quin missatge a favor de la República Catalana com a país democràtic, cívic, decent, de valors europeistes, i al mateix temps una resposta definitiva en contra de les acusacions de que els independentistes som xenòfobs?
Què estem esperant, ANC, OMNIUM, per posar fil a l’agulla, i que cada any / cada dos anys, ja quedi com a norma l’organització d’un concert amb valors republicans, “Llibertat, Igualtat, Fraternitat”, i no sempre a Barcelona, sinó territorialitzat a tots els Països Catalans?

Eduard Samarra
Eduard Samarra
14.05.2020  ·  11:00

Necessari parlar d’espoli als Països Catalans en el seu conjunt. Tanmateix, com que això és monotema i no sortim de la rumiació, em desviaré per fer una reflexió sobre el turisme. Una en clau nacional: en aquest nou país que se suposa que construïm, pensem seguir acceptant acríticament la idea força espanyolista que necessitem viure enganxats al turisme perquè no tenim capacitat ni talent per crear cap indústria alternativa?

Una altra reflexió en clau general: en aquest nou món post-covid que estem creant, no se suposa que hauríem de desafiar frontalment el relat que posa el PIB com a indicador general de si les coses van bé o malament? Ahí lo dejo.

Josep Francesc Pèrez
Josep Francesc Pèrez
14.05.2020  ·  11:17

Digueu-me forassenyat, però ja fa uns quants dies, tres o quatre setmanes si més no, que ho vaig dir.
Ara es l’hora de fotre el camp.
Valencians, catalans i illencs.
Casdascun pel seu costat.
Ja ens federarem, si volem.
Estan cagats.
Perquè es penseu que volen l’estat d’alarma?
Volen els calés que donará l’Unió Europea.
Es penseu que ens donaran el que ens pertoca?
S’ho apalancaran. Tot el que puguin, que serà la major part.
No en tenen mai prou.
Espanya fa anys que està en suspensió de pagaments. Fa més de deu anys que ni tansevol paga els interesos del deute.
Aixó del CoVid-19, a nivell macroeconòmic els hi va de meravella, per enmascarar el tema i aconsseguir carretades de diners extra que no s’haguèssin pogut tenir en condicions normals.
Tregueu-ne vosaltres mateixos la vostra conclusió.
Estem tardant.

Josep Soler
Josep Soler
14.05.2020  ·  12:13

Si, Josep Salart. Som el poble amb mes coneixement i mes motius per “fotre el camp” i passem el dia amb inacabables elucubracions i discussions bizantines, per al final romandre al mateix lloc de sempre (o pitjor).
Com també diu en Josep Usó (13.05.2020 | 22:00) : “El pitjor de ser manats pels espanyols i els seus manobres a ca nostra no és la seua mala fel, que la tenen. És la seua còsmica ineptitud. En realitat, els qui manen no han treballat mai. Són hidalgos”.
Es clar, al final han de comptar amb els pencaires de sempre, com acaba de demostrar en Josep Salart amb aquestes dades: “Balears: 3.701M – 14,20% PIB / – Catalunya : 16.751M – 8,70 % PIB /– País Valencià: 6.151M – 6,32 % PIB” al mateix temps de ser els mes putejats.
En fi que ho fem tot molt be, però no sabem trobar mai la porta de sortida.
Deixeu-me acabar amb una cosa que no te res a veure amb el tema present, però que crec que val la pena mencionar-lo.
El Sr. Junqueras ara dona prioritat per la literatura i curiosament per aquella anomenada “del cor”. Es per aquí per on toca ara segar cadenes?.

Josep Maria Rovira
Josep Maria Rovira
14.05.2020  ·  12:48

es més que un estat unitarista, és totes les forces econòmiques importants del estat (Ibex35), les families que sempre han manat a Espanya, inclós la dictadura, el sistema monàrquic centralista, el militarisme i guardia civil, tots aquests elements, fan qüasi impossible una revisió d’un estat antiquat, amb suborns i corrupció incorporada, que fa que estigui podrit totalment, però que es manté per tots aquests interessos mencionats, i que el mateix sistema jurídic ampara i defensa.

Daniel Mir
Daniel Mir
14.05.2020  ·  13:17

Crec que la inacció envers el nostre alliberament es deguda a que portem a sobre una gran confusió, que ens porta al immobilisme. La confusió, en principi, pot ser que sols sigui de tipus semàntic, però les paraules porten a les emocions i d’aquestes surten les ordres per a la acció. Ens donem, al mateix temps, dues ordres contradictòries que, al sumar-se ens paralitzen: Sento molt sovint, en comentaris o whatsapps, les ordres, en imperatiu de: Marxem. Fugim. Estem tardant (en marxar). Via fora… La pregunta immediata és: cap a on? On estarem millor, més segurs i més còmodes? La resposta es: “a casa”. Llavors ens en adonem de que “a casa” ja hi som. I lo que hem de fer és quedar-nos on som. I llavors ens quedem en el dubte del fer/no fer que ens immobilitza.

Si analitzem el problema és de que tenim ocupes a casa, on s’han fet forts i, a més de fer lo que els sembla, no sols ens donen ordres sinó que, a més, ens cobren el lloguer.

La solució la cantem sovint al cantar Els Segadors: “Fem enrere aquesta gent tant ufana i tant superba”. No som nosaltres els que hem de marxar, son a ells els que tenim de fotre fora, si no compleixen amb els bons usos de la convivència o no ens deixen a nosaltres prendre les decisions com a amos que som.

Quan cantem Els Segadors, en lloc de dir “fem enrere…” cantem “fotem fora…” pot ser ens mentalitzarem millor.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
14.05.2020  ·  15:47

Esto de los comentarios al editorial de Vilaweb se ha vuelto algo así como el consultorio de Elena Francis pero sin tratar de consultar, tan solo contar(se) y, además, la Elena Francis de turno tampoco atiende a las no consultas, se limita, entiendo, a leerlas para quizás inspirarse a la hora de programar su nueva (no) consulta, a saber, nuevo editorial. Reconozco que hago parte de la cosa y que la alimento como todos los demás, aunque en mi defensa diré que en mis comentarios trato de poner el máximo de signos de interrogación, es decir, preguntas, por cierto nunca contestadas por la productora de la emisión radiofónica, probablemente porque la cuota de audiencia le es, por el momento, suficiente.

La frase que más se repite en los comentarios, por creces, es la de “Fotem el camp” pero claro nadie dice cómo hacerlo. Ni los no consultores, ni Elena Francis. En primer lugar porque lo de “fotre el camp” ya lo dijimos tras 10 años de periplo el 1-O de 2017 pero, llegados a ese punto, topamos con la iglesia. No, que nadie piense que hago referencia exclusiva a Oriol Junqueras. No. Topamos con la iglesia de los partidos políticos “totus revolutum”. Sí, alguien me dirá que fulano, mengano y zutano son personas de fiar, con principios, gentes de palabra pero lo cierto es que, estos, están supeditados a las estructuras de partido, y donde manda partido, no manda votante de a pie. Eso, los de la religión de los partidos políticos lo tienen más claro que el agua. De hecho, lo tienen tan claro que están convencidos de que si no ganan esta vez, ganarán en la siguiente y así ad eternam porque en las democracias occidentales, incluso los que acceden a los círculos del poder pretendiendo cambiar las tornas, acaban por agachar la cabeza, y a cambio reciben el premio de consolación de poder pertenecer a la Iglesia de los Partidos Políticos (y disfrutar de sus prebendas), iglesia en la que, como en todas las iglesias, lo importante es no cuestionar la autoridad suprema, milenaria, tan solo quizás, estornudar de vez en cuando por aquello de seguir engatusando (¿engañando?) a sus votantes y seguir perpetuándose, hasta que por fin, para algunos pocos elegidos, mediante las puertas giratorias, puedan acceder a vidas más amables que el del ejercicio de la política y, sobre todo, más suculentas.

¿Dónde está, en estos momentos decisivos, el Molt Honarable President Puigdemont? ¿Dónde están el Conseller Antoni Comín y la Consellera Clara Ponsatí? Y ¿dónde está Jordi Sànchez y Jordi Cuixart? Y paro de contar porque, la verdad, es que no me vienen más nombres a la cabeza. ¿Dónde están para decirnos a los que votamos el 1-O independencia, decirnos algo, no sobre el coronavirus, ni sobre lo malos que son los de la Corte del Reino, ni los del Tribunal Supremo, la Audiencia Nacional y la Asociación de Ganaderos de Toros de Lidia?

En fin, esto es de traca. Al confinamiento por causa de coronavirus tenemos que añadir el confinamiento mental y de actuación al que nos someten nuestros supuestos líderes políticos que no dejan de ser popes de la Iglesia de los Partidos Políticos.

De vergüenza.

Mientras tanto, nosotros seguimos repitiendo hasta la saciedad cansina y desesperante el mantra “Fotem el camp”.

“Fotem el camp” de nuestros partidos políticos que supuestamente defienden la República de Catalunya.

Eso sí que sería comenzar a “Fotre el camp”.

De hacerlo, el resto nos será dado por añadido.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
14.05.2020  ·  19:47

Ja s’ha dit tot, jo no en veig capaç d’afegir qualsevol cosa més il·lustrativa del que ja s’ha dit. De totes maneres no voldria pas que aquesta misiva fos titllada de vacua i, amb molta cura, intentaré eixamplar conceptes.
Existeix, al estat espanyol, un concepte, quasi millor parlar d’una sèrie de conceptes, que descriuen limpidament la classe de poble que són. Estan imbuïts d’una ufana d’allò més estòlida i de baixa estofa. Prefereixen imposar el seu criteri “manu militari” que endagar converses per arribar a pactes que emanen de la raó i de l’intel·lecte. Sempre se senten forts i són incapaços de reconneixer una derrota, com ja va passar a Cuba i Les Filipines. Per això mateix no volen cedir a la demanda de ses Illes. Són molt coratjosos, però el debat els fa por.

ramon Feixas
ramon Feixas
14.05.2020  ·  22:26

J

Miren Karmele Pastor
Miren Karmele Pastor
14.05.2020  ·  23:12

Sí, molt d’acord Daniel Mir…..ja fa molts d’anys que el grup All Tall del País Valencià ho cantaven en mil concerts…ningú no recorda res doncs…?
“LLadres que entreu per Almança, no sou lladres de saqueig, que ens poseu la cova en casa i des d’ella goberneu….” Qué poc qu’ es valora la cultura musical….!!! Aneu a sentir All Tall, si us plau, i estalvieu tant de raonar tort. I al senyor Martin Alegria…..ja li val d’escriure bestieses de ximple. Les editorials de Vilaweb tractades com a consultori de Elena Francis…? y en castellano de txabalería….se le va a usted la olla ? y preguntando yo también….qué se toma vd…? porque da mucha pena leer lo que escribe y más si pretende ser gracioso. También comentarle que este medio está muy “espiado” y procede, como desde el caudillo, clandestinidad. Piensa que vamos a darles en papilla lo que pensamos…?

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies