15.04.2025 - 21:40
|
Actualització: 16.04.2025 - 13:21
No sabeu quins llibres regalar per Sant Jordi 2025? Per facilitar-vos-en la tria, hem preparat una llista de vint-i-un llibres de poesia tant d’autors catalans com universals que s’han publicat entre el gener i l’abril. En la selecció, hi apareixen autors clàssics, com Luís de Camões, i autors contemporanis, com Adrià Targa, Blanca Llum Vidal, Sònia Moll i Marc Granell. Tampoc no hi falten grans autors de les lletres catalanes, com Vicent Andrés Estellés i Joan Brossa.

Obra completa Vol.XII
Vicent Andrés Estellés
Editorial: 3i4
A començament d’any va publicar-se el dotzè volum de l’obra completa de Vicent Andrés Estellés, preparat per Irene Mira-Navarro. En més de tres-centes pàgines, hi trobem tant poemes com estudis introductoris i l’edició filològica dels poemes. Aquesta és la quarta i darrera part d’una de les obres més destacades d’Estellés: Mural del País Valencià.

Obra orba
Albert Aragonès
Editorial: LaBreu
Obra orba és el primer i únic llibre d’Albert Aragonès, on reuneix la seva poesia visual “farcida d’erotisme, ironia i savoir faire“. Tot i ser el seu primer llibre de poemes, l’obra artística d’Aragonès és extensa i multidisciplinària: ha fet llibres col·lectius, revistes, catàlegs d’exposicions, calendaris, invitacions, postals, cartells, portades de llibres, discs i revistes, i ha participat en convocatòries d’art postal, exposicions col·lectives, recitals i tota mena d’accions poètiques.

Un viatge a l’inconegut
Joan Brossa
Editorial: 3i4
Glòria Bordons ha editat aquesta antologia de Joan Brossa on s’apleguen creacions de l’autor dels anys quaranta als noranta que mostren les diferents formes i etapes del seu experimentalisme i del seu compromís polític. Cinquanta anys d’obra polièdrica, rigorosa, profunda i crítica.

Com l’oculta flor d’un cactus
Gemma Casamajó
Editorial: Quaderns Crema
Autora dels llibres Bloc de notes (premi les Talúries 1999), Terra campa (premi Jordi Pàmias 2013) i Domèstica maragda (Quaderns Crema, 2022), Gemma Casamajó publica ara Com l’oculta flor d’un cactus, una obra que s’endinsa profundament en l’experiència de la maternitat. Versos que cavalquen entre el fet de ser mare o no ser-ho.

Sonets
Luís de Camões
Traducció: Joan Alegret i Gabriel de la S.T. Sampol
Editorial: Lleonard Muntaner
Luís de Camões és considerat un dels poetes essencials de la literatura portuguesa (i molt sovint, “el gran poeta de les lletres portugueses”), i la seva obra, Sonets, una de les més emblemàtiques. L’editorial Lleonard Muntaner n’ha fet una selecció amb dos experts i grans coneixedors de l’obra de l’autor, Joan Alegret i Gabriel S.T. Sampol.

La policia irà de bòlit
Enric Casassas
Editorial: Documenta
Il·lustracions: Tura Sanglas
Tot i publicar-se ara, La policia irà de bòlit és un llibre inspirat i escrit arran dels fets del Primer d’Octubre i el batibull polític que va ocasionar. En total, són 140 poemes que, malgrat tot, volen ser un cant a l’amor, a la llibertat i a les diferents maneres de viure. Tot plegat, acompanyat per il·lustracions de l’artista Tura Sanglas.

Els cels dels divendres
Josep Civit
Editorial: Pagès Editors
“Un llibre que cobeja melangia i memòria i preserva la petita figura d’un nen que encara duu la tendresa del món a la mirada.” Així descriuen el llibre de Civit els editors de Pagès Editors. Això és perquè Els cels dels divendres és una obra que traspua maduresa i que, amb la retrospectiva que dóna la vida, parla dels límits entre allò que diem i allò que volem dir, entre allò que expressem també com a límit d’allò que el món oculta.

Poesia completa
Emily Dickinson
Traducció: Jaume Busquet
Editorial: Edicions de 1984
En el pròleg de l’obra, el poeta i assagista Sam Abrams diu: “Dickinson, com tantes altres figures a la nostra tradició occidental, va ser un geni, és a dir, una poeta que es va avançar moltíssim al seu temps i va marcar un clar i contundent abans i després en el terreny de la poesia.” Poesia completa és l’oportunitat, per primera vegada, de llegir en català la totalitat de la producció de Dickinson, i de conèixer i endinsar-se en totes les versions que l’autora ens ofereix d’ella mateixa.

Pressentida llum
Carles Fabregat
Editorial: El Gall Editor
Deu anys després de Suite del Pachá (Premi Ciutat d’Eivissa de Poesia de 2015), Carles Fabregat publica el seu tercer poemari, Pressentida llum, un poemari en què, en més de cinquanta pàgines, l’autor relata l’experiència de l’amor que va viure l’autor entre el 2017 i el 2020. Així doncs, tot i que podria considerar-se un llibre de poemes d’amor, més d’una vegada l’autor també ha deixat clar que l’obra porta “el germen del desamor incorporat”.

Que avui sopem al carrer
Cesk Freixas
Editorial: Sembra Llibres
La publicació d’aquest llibre coincideix amb l’adeu dels escenaris d’un dels cantautors i poetes actuals més reconeguts del país. A Que avui sopem al carrer, Cesk Freixas dedica unes corrandes d’amor a la nostra geografia, als nostres carrers. “Un Cesk Freixas madur que ens regala versos que ens seran conhort i esperança, plens d’una tendresa que no oblida el puny tancat”, diu Roc Casagran en unes paraules que li dedica.

Els afores
Isabel Garcia
Editorial: 3i4
Premi Octubre Vicent Andrés Estellés de Poesia 2024
Què hi ha als afores? Qui habita el centre? Poden ser una mateixa cosa, afores i centre? Què passa, quan aconseguim travessar els afores, els contorns? Isabel Garcia fa preguntar-nos totes aquestes coses en el seu llibre Els afores, on parla de relacions, de llenguatge, de pèrdua, d’intuïció, d’amor… De tots els elements quotidians que habiten als afores.

Mastaba
Marc Granell
Editorial: Bromera
Els primers llibres de Marc Granell van veure la llum a final dels anys setanta, quan va guanyar el premi Vicent Andrés Estellés amb Llarg camí llarg, i va publicar Notícia de la tribu, Refugi Absent i Materials per a una mort meditada. Aquest darrer va merèixer el premi Ausiàs Marc de poesia de Gandia. Va continuar la seva trajectòria literària amb els llibres Fira desolada, Versos per a Anna, Corrent de fons i Matèria d’ombra, entre més. Ara torna amb Mastaba, un recull de poemes breus i personals que exploren els temes centrals de la seva obra: la mort, l’existència i la reivindicació social.

Jo tinc una mort petita
Anna Gual
Editorial: Angle
Jo tinc una mort petita es descriu com un recull de “poemes de dol per la pèrdua d’una criatura”, perquè parla de la pèrdua d’una criatura durant l’embaràs, durant la primera infància o el part. Malgrat tot, Anna Gual aconsegueix de fer un poemari lluminós.

Viure i saber
Paul Klee
Editorial: laBreu
L’escriptor, traductor i home de teatre Feliu Formosa ha fet una tria dels dietaris i poemes del pintor Paul Klee, que van publicar-se pòstumament, l’any 1960. Feliu Formosa, a la nota del traductor, diu: “Després de la mort de Klee (1940), la seva viuda, Lily Stumpf, va conservar un quadern escolar on el seu marit havia escrit amb llapis una sèrie de poemes. Felix Klee, el fill del pintor, a l’epíleg de l’edició final de l’obra completa del seu pare, recopilada per ell (Arche, 1996), fa constar que el 1960 havia publicat un primer recull de poemes que el 1965 va ser objecte d’una antologia a cura de Carola Giedion-Welcker: Die Anthologie der Abseitgen (L’antologia dels discriminats).”

Tan bonica i tan tirana
Blanca Llum Vidal
Editorial: Proa
66è premi Carles Riba 2024
Al desembre, Blanca Llum Vidal va recollir el 66è premi Carles Riba de poesia 2024 per l’obra Tan bonica i tan tirana, una antologia sobre amor que s’ha publicat fa poc: un amor desbocat, un cor trencat, el poliamor, però també la justícia social, l’existència complexa, la revolució de la identitat, el desig com a motor de creació…

Les despulles
Carles M. Sanuy
Editorial: Fonoll
29è Premi de poesia Màrius Torres
Les despulles és un poemari que ens parla de solitud, desig i decadència, un llibre que reflexiona amb ironia sobre la quotidianitat domèstica, interrompuda per la relació sexo-afectiva que s’estableix entre un sexagenari i una dona de vint-i-pocs anys.

On fugirem, amor
Sònia Moll
Editorial: Godall Edicions
La col·laboradora de VilaWeb Anna Zaera resumia així el nou llibre de Sònia Moll al començament d’una entrevista recent a l’autora: “Sònia Moll es presenta més implacable que mai. Amb versos carregats de ràbia i mística –com és habitual–, ens evoca una fugida a recer de les violències. […] Una alerta sobre la devastació dels nostres entorns immediats. Un recull poètic de terra, que contrasta amb els anteriors. L’obra coincideix amb una nova etapa vital: instal·lada al Penedès, amb cinquanta anys fets i veient sorgir una veu que assegura que ha abandonat la complaença. Lúcida i enrabiada, la resistència no tan sols l’ha ajudada a sobreviure, sinó que li ha fet treure les armes.”

Defensionari
Llucia Palliser
Editorial: Nova Editorial Moll
L’autora menorquina deixa per escrit aquest llibre en primera persona, Defensionari, un recull de pomes on també explora una gran varietat de registres des de la primera part, “Vulnerabilitat”, fins al “Comiat”. Hi trobem sonets, poemes d’estructures clàssiques o innovació en el format mentre l’autora escriu d’amor propi, de mort i de la vida.

Hivern humil
Joan Perelló
Editorial: AdiA
Aquest hivern, Joan Perelló va escriure un dietari poètic. Un hivern que ell considera humil, però no tothom és capaç de fer un recull de poemes de les vivències del dia a dia. Hi llegim, per exemple: “Plor, sense llàgrimes, els dits sobre un mapa a la deriva. Escric dins un parèntesi de la vida, els ploms fusos, vetllant l’abisme. El quinqué acaba la seva vida. La fosca intermitent de la penombra. La poesia és la pàgina escrita a les palpentes, la intuïció dibuixada amb rastres en un escriptori de turbulències, eufemismes de paraules calcades a l’atzar.”

Cançons en bell llemosí 1987-2020
Quimi Portet
Editorial: la Segona Perifèria
Cançons en bell llemosí aplega les cent trenta cançons que ens ha llegat fins ara la carrera de Quimi Portet. Martí Estruch escrivia això en una entrevista que va fer al lletrista i compositor a VilaWeb: “A banda les lletres de les cançons, el valor del llibre és que Portet ha escrit un text que introdueix cadascun dels onze discs en solitari i n’explica el temps i les circumstàncies. A més, hi ha dos bonus track: un ‘Magne estudi introductori’, a càrrec de Quim Monzó, i ‘Un colossal epíleg’, del company de mil batalles, Manolo García.”

Arnau
Adrià Targa
Editorial: Proa
Amb Arnau, d’Adrià Targa, fem una excepció, perquè no va publicar-se el 2025 sinó a final de l’any passat. Però ho fem perquè és considerada una de les millors obres poètiques publicades darrerament. Té la particularitat que és un poema escrit en clau de novel·la en què Targa reflexiona sobre l’actualitat a partir dels seus coneixements de cultura clàssica, i tot plegat ho amenitza de manera divertida amb un viatge a les profunditats de l’infern per tractar temes com la depressió o l’ansietat. És, en definitiva, un llibre sobre la fi de la joventut –i una oda per tot allò que ha estat– i una volta per la ciutat de Barcelona.