
Per: Vicent Partal


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
El 2020 tot, absolutament tot, ha quedat marcat per la pandèmia ocasionada per la covid-19. També la gestió política. La de tots els governs del planeta. Inclosos, per tant, els nostres, el d’Andorra i els tres governs autonòmics, l’espanyol i el francès. Amb una característica ben especial i remarcada en el cas del govern espanyol: costa trobar cap gestió de la pandèmia enlloc del món que haja estat tan erràtica i tan nacionalista. El temps ho pot (gairebé) tot. Però aquella eclosió de banderes espanyoles i militars desplegats pel carrer, com si es pogués matar el virus a canonades, serà molt difícil d’oblidar. Pedro Sánchez, fidel al seu transformisme polític, va mostrar la cara més autoritària de totes, gairebé en l’extrema dreta, aplicant un 155 general que desfeia l’estat de les autonomies i ho recentralitzava tot, absolutament tot, en les seues mans. El caos que va emergir d’aquell nacionalisme sanitari va ser tan monumental que ell, sempre pendent de sobreviure per damunt de tot, va decidir d’imprimir un segon gir tan sec i radical com el primer. Va passar el mort, els morts també, a les comunitats autònomes i va jugar a ser el salvador, el qui tot ho feia bé, mentre les autonomies, les unes millors que les altres, anaven fent com podien, sense diners i sense material per a fer front a la crisi més gran des del final de la guerra del 1936-1939. El macroadhesiu amb la bandera a les capses de vaccins tanca simbòlicament un any que va començar gairebé amb proclames castrenses i uniformes militars allà on la gent esperava trobar-se bates de metge.
Les tres comunitats autònomes es van veure d’aquesta manera sumides en un caos que al març, l’abril i el maig va tenir proporcions bíbliques. Tant el president Puig com el president Torra es van llançar de manera frenètica a trobar on fos, i portar com fos, bates, màscares i el material que calia per a uns hospitals completament superats i en perill. Tots dos, sobretot el president Torra, però també la presidenta Armengol van ser durs a l’hora de reclamar mesures extremes de contenció dels contagis. Mesures que van ser cruelment ridiculitzades per un executiu espanyol i pels seus mitjans afins que han pilotat la pandèmia en tot moment amb els ulls posats en la política més que no en la sanitat.
I va passar que, de manera sistemàtica, les propostes que feia el president Torra a les reunions amb Sánchez dels tres presidents, el president basc, el president gallec i els de les autonomies espanyoles un dia eren ridiculitzades o presentades com un perill del nacionalisme radical català i al cap de quinze dies eren adoptades sense ni tan sols oferir la disculpa més elemental.
Això no estalvia, ni pot estalviar, les crítiques a l’acció dels propis governs catalans. En el cas de la Generalitat Valenciana i del govern balear, els presidents Ximo Puig i Francina Armengol de seguida van decidir de manar i van reduir els socis a pràcticament res. Una situació que va ser molt més complexa en el cas de la Generalitat de Catalunya. Les males relacions entre Junts i Esquerra i un pacte de govern que lligava de mans el president Torra van impedir la destitució o la dimissió de consellers d’Esquerra Republicana que semblava impossible d’evitar. Especialment, del conseller El Homrani, per la nefasta gestió de les residències, i de la consellera Vergés, al capdavant de Salut. Les tensions entre socis van minar l’autoritat del president de la Generalitat al mateix temps que la seua figura creixia en reconeixement popular. Quan Espanya el va inhabilitar, deixant la Generalitat sense president en un moment així de difícil i complicat, el desconcert es va notar immediatament. Però la prioritat de la pandèmia espanyola era la mateixa de sempre: minar el projecte independentista, reduir-lo a la mínima expressió. I això passava per davant de l’altra pandèmia i de les òbvies responsabilitats sobre la població que hauria estat raonable prioritzar.
En aquest sentit, veníem d’un 2019 en què la sentència contra els presos del procés havia galvanitzat i transformat el país. Les imatges de les Marxes de la Llibertat, l’ocupació de l’aeroport de Barcelona, la batalla d’Urquinaona o el tall de la AP-7 havien fet la volta al món i havien tornat a situar l’independentisme català a totes les portades. Però l’inici del 2020 va ser el moment en què es va marcar de manera més clara la bifurcació ja inevitable entre Esquerra Republicana i Junts i la CUP, entre l’estratègia d’intentar l’apaivagament de la fúria espanyola i la de seguir la unilateralitat del Primer d’Octubre.
L’any va començar amb dos fets importants. Per una banda, el president Puigdemont i el conseller Comín, i posteriorment la consellera Ponsatí, van ser reconeguts com a membres del Parlament Europeu, mentre que el vice-president Junqueras no ho era. I per una altra, Esquerra donava el seu suport a la investidura de Pedro Sánchez en canvi d’una taula de diàleg que només es reuniria una sola vegada i sense arribar enlloc. Amb l’acte del retorn a Catalunya dels exiliats, el 29 de febrer a Perpinyà, va semblar que les dues estratègies prenien cos de manera clara. Però just unes setmanes després, la pandèmia sanitària paralitzava fins i tot la vida política, amb el confinament estricte de la població.
A l’estat francès, mentrestant, la gestió d’Emmanuel Macron també era objecte de crítiques. Fa unes setmanes, aquest desembre mateix, el llogater del Palau de l’Elisi va arribar a contraure el coronavirus, cosa que va causar una autèntica commoció entre els dirigents de la Unió Europea. Abans d’això, també el comportament erràtic del seu govern havia descartat crítiques i fins i tot l’obertura d’un procediment judicial contra el primer ministre Edouard Philippe i diversos ministres, acusats de “abstenir-se en la lluita contra un sinistre”. Philippe va caure, substituït per un català, el batlle de Prada, Jean Castex, que des del mes de juliol ha tingut la tasca de recuperar la confiança en els polítics en un estat on la credibilitat dels polítics fa anys que s’arrossega per terra.
La pandèmia del racisme
La tardor del 2019 havia estat un moment d’un gran conflicte social a tot el món. L’octubre i el novembre d’aquell any, la línia Hong Kong-Beirut-Barcelona-Santiago de Xile va significar l’eclosió d’una revolta democràtica i popular que, si bé tenia arrels diferents, acabava coincidint en la demanda d’un canvi substancial de les condicions de vida i representació política.
Com tot, la pandèmia va paralitzar també tots aquests moviments. En algun cas, de manera dramàtica, com a Hong Kong, on el govern xinès ha aprofitat la conjuntura per a llançar un atac inclement contra el moviment democràtic per l’autodeterminació. Hi ha hagut de tot: agressions, detencions, presó, exili i fins i tot l’anul·lació d’unes eleccions en què l’oposició al règim confiava demostrar al món la seua legitimitat popular, després d’haver aconseguit de guanyar la batalla del carrer en la lluita contra la llei que permetia les extradicions a la Xina.
A Beirut i Barcelona, la lluita ha quedat com congelada en el temps, però on ha aconseguit resultats tangibles és a Xile, en bona part perquè el moviment democràtic ja havia aconseguit abans de la pandèmia el compromís per a fer un referèndum que, efectivament, ha aconseguit derogar la constitució de Pinochet.
Però la pandèmia no ha pogut aturar tota la mobilització política del planeta. Així, a Bielorússia ha esclatat, finalment, la lluita per la democràcia, l’Índia ha viscut la més gran mobilització sindical de la història i Tailàndia ha desafiat la monarquia, mentre a tot el món creixia la preocupació per l’impacte del coronavirus sobre l’economia i el creixement de les desigualtats socials.
I, precisament en aquest any electoral, ha estat als Estats Units on el conflicte al carrer ha esclatat amb més força. El 25 de maig, George Floyd, un afroamericà de 46 anys, moria a Minneapolis, davant de testimonis, ofegat literalment pel genoll d’un policia blanc. Aquest assassinat va desencadenar una onada de mobilitzacions a tot el país que va superar el moviment afroamericà. Molts joves blancs van eixir també al carrer convençuts que no podien ser còmplices de la discriminació dels afroamericans.
Les protestes i manifestacions, en alguns casos molt violentes, es van estendre per tot el país, polaritzant encara més una societat completament partida per la meitat. El president Trump va reaccionar d’una manera absolutament heterodoxa que va fer pensar en algun moment que podia portar a un cop d’estat, i al novembre la tensió es va traslladar a unes eleccions caòtiques que va guanyar Joe Biden, però que Trump va desqualificar i qüestionar gairebé fins al darrer moment. Sembla, però, que Trump s’ha quedat sol i el 20 de gener deixarà la Casa Blanca. Un moment que, encara que fora del marc cronològic del 2020, serà gairebé l’única notícia positiva de l’any de la pandèmia.
PS. Per un resum molt més complet de l’any us oferim l’Anuari 2020 de VilaWeb. Podeu llegir-lo en la versió pdf punxant ací. Que el 2021 siga molt millor, en tot, que el 2020!
35 comentaris dels subscriptors

Josep Almar
31.12.2020 | 20:45
Gracies Vicent, bon resum.
Cuida’t i segueix amb la teva linia editorial, l’espero cada nit amb Il·lusió

Josep Salart
31.12.2020 | 20:49
Si, esperem ser vius per veure els propers dies molt millors que els passats. De totes formes, acabem l’any amb una notícia que nomha de passar desapercebuda:
L’assemblea general de Moviment d’Esquerres (MES) ha aprovat concórrer a les eleccions del 14 de febrer amb Junts per Catalunya (JxCat). Potser, d’aqui el 14 de febrer, tindrem més alegries com aquesta fins arribar a l’alegria de saber que no tením presos polítics. Aquesta nit doncs, rés a celebrar, simplement que canvia un dia.
Necessito canviar el color del passaport d’una vegada¡¡
Salut a tothom
.

Anna Prats
31.12.2020 | 21:23
Com sempre, un editorial excel·lent. Resumir un any no és fàcil, i aquest ha estat especialment intens a molts nivells. Seria força interessant també un resum de l’any des d’una perspectiva judicial i des de l’econòmica, no trobes?
Bona entrada d’any!

Josep Usó
31.12.2020 | 22:33
La veritat és que el resum de l’any fa feredat. La part positiva és que ens hem pogut assabentar, de tots aquests episodis. És la màgia de internet i les xarxes socials. Cal que ens cuidem, que l’any 21 ha començat igual que ha acabat el 20. I encara ens falta molt d’esforç, per a poder alçar el dit. Moltes gràcies a tots els qui feu possible aquest diari.

Berta Carulla
31.12.2020 | 23:43
Salut i alegria per a tots el catalans i catalanes. Bon Any Nou. Salut i alegria per a tots els éssers vivents de la nostra estimada terra.
Que la Força ens acompanyi.

Oriol Roig
01.01.2021 | 00:14
Cuidem-nos. L’any passat la pandèmia va començar a finals d’hivern. El 2021 comença “pademiat” des del minut zero. Salut a tothom! Una abraçada de tot cor als innocents engarjolats i exiliats que no ho podran celebrar amb els seus.

Núria Castells
01.01.2021 | 01:41
Salut i coratge per a tots, que ens farà falta.
Moltes gràcies, Vicent i redacció, per aquest digital que ens informa i ens acompanya.
Fem una petita pausa i tornem-hi!

Josep Gualló
01.01.2021 | 01:54
VICENT, HAS COMENÇAT L’ANY FEN UN RESUM MOLT PONDERAT DEL MUNDIALNENT DIFICIL ANY PASSAT
Només Xile ha sortit airosa en els conflictes polítics , diferents entre ells, però que coincidien en la defensa dels drets humans a cada lloc amb les seves particularitats. Xile després d’anys de lluita, ja tenia el compromís del govern per fer un referèndum per derogar la constitució de Pinochet abans de començar la pandèmia. Al govern no la va poder fer servir d’excusa per aturar el procés i la constitució feixista va ser derogada.
Ni a Catalunya ni a Hoong Kong ni a Beirut, estavem en el mateix punt quan va començar la pandèmia i els respectius estats autoritaris i militars van fer de les seves. No hi entraré, està perfectament explicat pel director del nostre diari. No tinc res per afegir-hi.
Compte que ja estem al2021 i d’aquí un mes i mig hem de votar i votarem si volem independència o reformisme, que vol dir seguir siguent espanyols per molt temps. Si ara ens rendim sense lluita, difícilment tindrem una altra oportunitat fins d’aquí un parell de generacions. Aproximadament la meitat de la població catalana actual serem morts. En aquestes eleccions ens juguem el futur del nostre país.

ENRIC ROIG
01.01.2021 | 03:27
Josep Usó: Es realment reconfortant de veure que diversos mitjans de comunicació ens permeten de rebre informació fiable d’esdeveniments que abans ens només ens arribava alterada. Ara sería urgent muntar uns canals pedagògics d’informació que no només ens garanteixin veracitat i accessibilitat, sinó també informacions complementàries que facilitin una comprensió més àmplia i holística de la realitat. Potser això faría possible que tanta gent que des de temps ancestrals s’ha desentès de la política -desencisats per la inoperància, el permanet hàbit de mentir i la manca de moralitat i fiabilitat de les institucions i les classes dominants- tornés amb il.lusió a la seva condició de ciutadans lliures i responsables dels seus drets i dels seus deures.

Jaume Jose
01.01.2021 | 06:47
Que hi hagués “aquella eclosió de banderes espanyoles i militars desplegats pel carrer”…no indiquen res relacionat amb evitar que el virus corona covid-19 es propagui. Denota la intenció del qui mana d’assaltar les barricades que semblava que esperaven que fes la ciutadania per evitar el control del territori que pretenia el Gobierno.
D’aquí la ridiculesa del quilogram de taronges que algú havia robat que el general no-sé-quin feu esment com a fet mereixedor de menció a la roda de premsa.
El primer dia de veure banderes i militar donava per segur que les barricades i les accions dels militars contra la pròpia població eren un fet.
Com que el llenguatge simbòlic i els fets no coincidia, vaig suposar que España estava fent un gran ridícul.

Albert Miret
01.01.2021 | 08:29
Us felicito a tots efusivament, perquè haver arribat vius al 2021 és realment un miracle en aquest règim de presó dissimulada que vivim tots. Vicent Partal i personal de Vila Web, a tots els comentaristes, els que conec personalment i els que no, els que m’agraden i els que no m’agraden, tots, menys els feixistes espanyols i catalans als quals els desitjo tots els mals, començant pels que manen i acabant pels que no es foten un rosco, però no han estès mai res.

Anna Maria Porta
01.01.2021 | 08:37
Els millors auguris per a tota la família Vilaweb i totes les persones honestes. Bon any 2021.!!

Cristina Moscardó
01.01.2021 | 09:03
Excel.lent resum d’ un any terrible. Amb l’ arribada del 2021 podem veure un bri de llum i esperança, però costarà molt de passar. Molta gent es quedarà pel camí, molts altres patiran la crisi econòmica i perdran negocis i llocs de feina. Molts s’ hauran de reinventar per sobreviure.Seguiran les injusticies socials per la manca de recursos, competències i la mala gestió. . potser a nivell polític sí hem tocat fons després de la repressió de milers d’ encausats, dels empresonats i dels exil.liats. Per fi han quedat totes les cartes al descobert amb els hipotètics ( i patètics) esforços d’ eixamplament de base, falses taules de diàleg i constants reculades, menysteniment de l’ 1O i abaixades de pantalons i suports per donar-li aire i supervivència al govern de l’ Estat. Ja no podem fer més el ridícul. Ja no ens poden enganyar més. Ara només podem remuntar. Desitjo que recuperem la llibertat a nivell individual. La llibertat que hem perdut durant la pandèmia, amb totes les restriccions de moviment i de drets, però també i sobretot segueixo tenint esperança en recuperar la nostra llibertat com a poble i com a nació que som.
Molt bon any a tots els lectors i a l’ equip de vilaweb i moltes gràcies per la vostra magnífica feina!

Rubén Cruz
01.01.2021 | 09:41
Bon any 2021 per a tothom que patim, uns les conseqüències i altres les causes, que com a éssers humans ens toca estar a totes dues bandes del taulell. Patim pel què hem fet i pel què no, i patim pel que altres han fet o no faran. L’única resposta adient per a una vida social i política pacífica o la violència de la qual pugui ser canalitzada, gestionada i “desactivada” està inventada ja, però no s’aplica d’arrel perquè necessita anar acompanyada d’educació i de benestar generals. Es diu Democràcia, que de tant massegada i grapejada perd la majúscula i se li veuen les costures a la Plutocràcia que ens empudega les vides.
I ara responc a l’Enric Roig quan planteja que “Ara sería urgent muntar uns canals pedagògics d’informació que no només ens garanteixin veracitat i accessibilitat, sinó també informacions complementàries que facilitin una comprensió més àmplia i holística de la realitat”.
Sincerament, crec que ens depassa com a éssers finits que som. El Sistema no ho té a l’agenda, si més no a la manera pedagògica i democràtica que ho necessitem. Tanmateix, millor que no ho tingui, perquè quan s’hi ha posat ho ha “confós ingènuament” amb Propaganda, una vella companya de tot règim que s’ho valgui. A més, com diria el vencedor del NODO, “Cautivo y desarmado el enemigo”, vivim temps d’ignorància ben enquistada, i el coneixement no recórre transversalment la societat sinó que resta confinat en nínxols incomunicats de l’una a l’altra trinxera (quan n’hi ha, de nínxols… i de coneixement, que de trinxeres segur), en una guerra de posicions on el front no avança, protegit pel sectarisme i la confusió interessada.
Perdoneu la murga. Salut i República.

Pere Grau
01.01.2021 | 09:47
Que el nou any sigui millor per tots. Els governants, tant els millors com els pitjors, no són d’envejar. Permanentment han d’escollir (com diu una dita alemanya) entre la pesta i el còlera. És a dir entre donar prioritat a la sanitat o donar-la a l’economia. Perquè (no ens enganyem) els “lockdowns” no es poden allargar indefinidament sense provocar una catàstrofe social potser pitjor que els efectes de la pandèmia. Això no ho aguantaran ni els paisos amb més recursos que el nostre. I no hi ha cap breviari que doni solucions perfectes. Potser els vaccins alleugerin la situació. Però ningú no sap si passarà prou rapidament per evitar aquest dilema crucial.

Núria Bonada
01.01.2021 | 10:05
Gràcies per aquest excel.lent resum.

Sílvia Poll
01.01.2021 | 10:31
Jo també desitjo un bon any a tothom, Vicent i a tota la redacciò del VilaWeb, no se què faria si no us pogués llegir. Moltes gràcies.
Salut i esperança per totes i tots els lectors d’aquest diari que és el meu i el de tanta gent.

Francisco Sánchez
01.01.2021 | 10:38
Bon Any!! Com s’agraeix un resum del 2020 com el que ens ha regalat el director, en Vicent Partal, des del seu insubornable optimisme.
Jo no en soc gaire, d’optimista. A punt de fer-ne 77, sé que hi ha poques possibilitats que jo pugui veure la independència. Si en començar 2020 la “bifurcació” era ja evident, el que veiem ara és una guerra oberta entre els antics aliats. Les esperances congriades pel massiu acte de Perpinyà (recordeu: encara unitari) s’han dissolt en la batalla electoral, que sembla una baralla de tots contra tots, de l’estil “Jeder für sich und Gott gegen alles”. Evidentment, a benefici del PP$O€ i de Vox, que aprofiten els mitjans amics per titllar els catalans de busca-raons, de violents i àdhuc d’intolerants o de terroristes.
Només una clara victòria de PUIGDEMONT pot fer-me afluixar momentaniament el pessimisme lúcid que m’omple d’escepticisme, à la Miquel Gilibert, en veure com la desunió ens ha arrabassat la victòria del Primer d’Octubre. Una desunió fomentada des de dins per enveges de partits que, amb llurs actes, han traït el compromís per la independència. Si no guanya Puigdemont s’haurà aplanat el camí per la resurrecció de la sociovergència, amb el P$O€ fent de PSC i amb els convERCgents fent de CiU. I això no es pot descartar ni encara que guanyi Puigdemont, si no ho impedeix l’aritmètica parlamentària.
Malgrat tot, Bon Any!!

Jaume Bonet
01.01.2021 | 10:39
La pandèmia ha posat més en “valor”, encara, la bravejada d’en De Alfonso i en Fernandez Díaz, ddel “Les hemos destrozado el sistema sanitario” https://www.levante-emv.com/opinion/2020/04/02/les-hemos-destrozado-sistema-sanitario/1997485.html …. quants de morts deuen haver de posar-se directament a la comptabilitat del nacionalisme espanyol macdrilenyocentrista???

Umberto Ciotti
01.01.2021 | 11:10
Ojalá sea este 2021 el año dichoso en el cual este podrido monstruo de país de psicópatas único al mundo, educado al Mal y a gozar del derrame de sangre inocente, se derrumbe de una vez por todas y sea barrido de la faz de la tierra para siempre

Josep Soler
01.01.2021 | 11:36
Efectivament un resum molt complet en línies generals però que també m’hagués agradat que es parles clarament, d’una lacra que em agut d’aguantar impertèrrits, quan no desolats i emprenyats, davant de la entrega als destins d’Espanya, del partit autoproclamat emblema de les essències nacionals catalanes.
La convid ha estat demolidora en molts aspectes, però ha estat una causa general i atribuïble a una reacció de la naturalesa que , es digui el que es digui, ningú podia preveure i menys controlar.
L’altre es una especificitat que s’ha demostrat molt catalana, que em fa avergonyir. Mai hauria cregut que un partit es girés com una mitja, per atacar tot allò que milions conciutadans ens aviem compromès i defensat gairebé fins a les ultimes conseqüències, per assolir aquella Catalunya lliure i Sobirana que sabem indispensable, per la nostra supervivència com a Nació.

Jordi Torres
01.01.2021 | 11:38
Bon any a tothom!! A Vilaweb li desitjo que pugui mantenir la seva professionalitat, que tanta falta fa, i als subscriptors que seguim empenyent per mantenir aquest model, l’únic que pot garantir la independència dels periodistes. Si no els hi paguem nosaltres el sou als periodistes a canvi de gaudir de la seva objectivitat i rigor, algú altra ho haurà de fer a canvi d’una altra cosa.
Salut i República !!*!!

Rafael Benavent
01.01.2021 | 12:08
Vicent, en certa manera, crec que amb Vilaweb heu aconseguit que tots els suscriptors i seguidors d’aquest magnífic diari, amb les teues editorials al capdavant, però també de tan bons col·laboradors, per afinitats i aspiracions compartides, ens sentim empàticament com una família. Sens dubte que, tots a una, us desitgem el millor possible per aquest any nou que encetem i molts més. Enhorabona. Per tot el que aneu assolint, veritablement, fent i creant consciència de país. De nació sencera. Us necessitem. Gràcies!!!

Josep Ramon Noy
01.01.2021 | 12:08
Magnífica visió de conjunt, Partal. Des del començament aquesta pandèmia m’ha inquietat molt, per la innegable oportunitat amb que s’ha produit. Oportunitat que ha sigut ràpidament aprofitada a tot el món per fer callar les varies revoltes que hi ha, totes elles molt justificades, i per fer un descarat gior autoritari a la governació general. I a España s’ha profitat prioritàriament, com era de preveure. Conspiració? No, no els hi cal: senzillament aprofitament de les circumstàncies. Però alerta, aprofitament facilitat per les polítiques repressives a tot arreu, preparades ideològica i materialment des de fa temps. I també error infantil dels governs: les revoltes tornaran, i seguram,ent amb més força, perquè les causes lluny de desapareixer o disminuir han augmentqat encara més. El cas de Catalunya per exemple és clar: necessitem la independència més que mai i la pandèmia no fa més que demostrar-ho. No perquè l’hagim gestionat millor sinó perquè de fet no l’hem pogut gestionar per falta de mitjans i de poder.
Molt bon any 2021 a tota la gent de Vilaweb!

Agnès Buscart
01.01.2021 | 12:16
…i sobretot o només pandèmies polítiques al servei de les elits potser…
Obrim els ulls i si ho necessitem toquem com sant pau…
la salut és responsabilitat de cadascú amb solucions públiques…
Hem perdut el nord i espero que el 2021 ens faci tocat de `peus a terra
per descobrir que tenim cor i cos i ànima a més de ment.
MOLTA FEINA INDIVIDUAL PER FER, SOM-HI!!!!

Joan López
01.01.2021 | 13:11
Bè avui no mes dir-hos Bon Any 2021 I especialment una salutaciò per tu Pepa.

jaume vall
01.01.2021 | 13:31
Bon any 2021 a tota la gent de bona voluntat !!!! I per tant, s’inclou tota la gent de Vilaweb, si ? Gràcies a l’equip d’edició i als lectors/comentaristes que ens fan més savis amb les seves reflexions de ratificació / rectificació del text d’en Vicent Partal.
Avui, de J.Soler, J.Torres, F.Sánchez, S.Poll, C.Moscardó, A.M.Porta, A.Miret, J.Gualló, B.Carulla, J.Usó, J.R.Noy, n’agafo el seu agraïment general a Vilaweb, i el particular del resum de 2020.
De Josep Salart li valoro la informació sobre una confluència més a JxCat, que efectivament ha de convertir-se en un pal de paller que aplegui les diverses sensibilitats independentistes. (Queda per un altre dia, enumerar algunes de les dificultats que això pot representar, quan s’hagi de concretar fílies i fòbies quant a aliats internacionals, pes de l’estat en la gestió econòmica, etc.)
També m’afegeixo a en Salart en reclamar , ja ! , un passaport català. I si de moment ha de ser de paper més senzill, de quatre fulls, i sense massa color, és igual. No podríem començar la “confrontació intel·ligent” proposant una llista d’interessats a tenir el passaport català a la butxaca, cedir les nostres dades a una agència nacional d’irreprotxable qualitat en la privadesa, i fer una contribució econòmica per pagar-nos el document identitari, al mateix temps que anem “omplint el dipòsit” financer?
En un compte supervisat per Consell x República, a Bèlgica, lluny de les urpes de la hisenda messetària, of course.
Comencem a fer coses pràctiques, a part de dir-nos que els espanyols ho fan tot malament?
(Jo no ho negaré que són especialistes a fer el ridícul. Ara bé, compte en menysprear la força del seu estat. En Rajoy podia ser un ximple, però tot l’equip que tenia la competència guanyada secularment, prou que va treballar bé per silenciar aquells suports diplòmatics que en Puigdemont i Romeva havien aconseguit. Tampoc menyspreem en Pedro Sánchez, si us plau. Pot ser un veleta molt pagat de si mateix. Però un tipus que ha fet un vaitot a les mòmies poderoses del seu partit, ha ajudat a fer caure un govern, i fa equilibries entre la dreta espanyola i els exindependentistes d’ERC, juntament amb els bascos, ha de ser un tipus molt llest. Compte)

Jaume Riu
01.01.2021 | 14:10
2020 12 31 CANVIAR DE DIRECCIÓ
Aquest any que s’acaba se’n va carregat de bones notícies, tot i que moltes cròniques només retenen els inconvenients.
L’any 2020 ha fet aturar l’evolucio cap al desastre que globalment anàvem seguint amb un model laboral i un model comercial insostenibles, amb un model injust de distribució de la riquesa, amb un model energètic inviable, amb un model pervers de contaminació mediambiental, amb un model consolidat de control de l’economia, de control de la informació i de control de la justícia per part de les elits dominants del regne d’Espanya.
Per això, en definitiva, l’any 2020 ens ha regalat una oportunitat global de progressar en una altra direcció, cap a l’equilibri social, sense tenir en compte com ens havien dit fins ara que s’han de fer les coses.
Ha estat doncs, un bon 2020, i ara encara tenim l’oportunitat de tot un nou any millor, per repensar Catalunya, amb l’esperança de canviar-ho tot.
Bon any 2021!!!

Lluí Mor
01.01.2021 | 14:14
He sommiat que els joves de tot el món obrien els ulls, com si despertesen, i encetaen una revolta, contra uns gegants que volien imposar les seves lleis i sotmetre a la humanitat als seus designis. M’ha semblat -costa explicar els somnis- una revolta pacifica, agermanada, argumentada fins a trencar les defenses emocionals de la gent més incredula i desconfiada; he vist poligons industrials, fàbriques i ciutats senceres on la gent romania sentada d’un costat a l’altre del planeta. He vist mil·lers de bombolles per damunt dels caps de la gent -com si fosin pensaments- que s’escampaen i és consolidaen arreu, on ja no hi havia armes, ni soldats, una fuguera on cremaen els documents que han arruinat a molta gent i uns miralls on quedaen despullats els usurpadors, els trepes, els lladres….cossos i cares demacrades i al cap un niu de rates. El darrer que recordo del somni, gegants que és difuminaen i desapareixien en l’espai.
Discrepem, fem-nos retrets, tinguem punts de vista diferents, és condició humana, no alterara mai l’objectiu si hem sommiat, si hem interiorit-zat el que som i el que volem. Bon any nou i fins a la independència.

Maria Cinta Comet
01.01.2021 | 15:23
Sr. Partal gràcies un dia més. Gràcies també a tots els comentaristes (fones i homes). Llegir l’editorial i llegir-vos a vosaltres és ja un ritual que esoero cada dia; molt més aquest any del confinament.
L’editorial d’avui és un bon i llarg resum de l’any 2020, l’any on les vides de totes i tots han hagut de canviar.
Ara que ja som a mitges festes nadalenques, festes sempre tan entrantables i familiars, em sorprén i m’alegra comprovar que les estem passant força “bé” pel que esperava. Les tecnologiques (telèfons, internet, etc) ens hi han ajudat, a mi i a tothom, crec.
Confiem que el 2021 ens apropi a una nova normalitat que no serà com era abans de ben segur, però que serà millor que aquests darrers mesos.
Políticament a Catalunya ens hauria de portar o encaminar de dret a la República catalana. Així que el meu desig dAny Nou és que el 14-F la llista guanyadora per “golejada” sigui “Junts/ JuntsxCat” per no haver de dependre “massa” de les altres forces independentistes de veritat.
La jugada del PSOe-PSc veure’m que els depara.
I la d’ERc igualment.
Cosa semblant els espera a la resta de firces polítiques; les previsions endoscòpiques no solen acomplir-se gaire sovint.
Molt Bon Any 2021 a totes i a tots!

Roser Caminals
01.01.2021 | 16:33
Als EUA les darreres actuacions del Trump no sols fan “pensar en algun moment que podia portar a un cop d’estat,” com diu amb tanta prudència el Vicent. El Trump ha intentat obertament i repetida un cop d’estat per tots els mitjans possibles: l’exèrcit, els tribunals, la legislatura. La democràcia americana, més sacsejada que mai, ha aguantat. A Espanya les infraestructures democcràtiques són una ficció amb la qual no podem comptar. Marxar no és una opció, és un imperatiu.
Que el 2021 ens porti la fi de la pandèmica i el començament de la llibertat.

JESUS CASTELLS
01.01.2021 | 17:33
Actualment la força que ens queda es la de la raó, una força inexpugnable per la judicatura i guardia civil franquistes gracies als mitjans de comunicacio independents com es aquest diari
Gracies Vilaweb, gracies Vicent!!!

ramon Feixas
01.01.2021 | 17:47
És normal que en les anàlisis sobre els moviments que afecten a tendències i projectes de sectors prou voluminosos de la societat no es parli del poder inviolable. Aquell que des del seu sagrari fa pujar i baixar accions condemnant el futur de bilions de sers humans a una sort o dissort. Quan es preveuen borrasques i tempestes s’explica al formació de moviments d’aire, però no causes més profundes. Poc s’ha explicat, per exemple, l’afectació de tot el temps en que han volat avions de forma bombollera per engreixar butxaques De fet mai s’explica l’essència i els desastrosos efectes de l’economia bombollera capitalista. Els avantatges en canvi s’inflen (tots els anunciants n son líders i són els millors). En canvi els problemes del dia a dia de la gent es mesuren tots pel miratge econòmic. En aquest cap sí que es reconeix que la fe en la salut té greus problemes quan ha de competir amb la fe en el déu diner. Com deia el poeta: el món al revés. És prou significatiu que quan hom se sent lobbie el diner ho és tot, quan es volen observar temes prou importants a la societat amb una mirada humanista, com en aquesta editorial, és més factible no emprenyar al déu diner per moltes raons. La principal d’elles és la concentració de poder d’un déu monoteista que impedeix qualsevol pretensió d’objectivitat. Els déus monoteistes sempre han tingut els seus harems militars per impedir que la humanitat avanci en humanisme connectivitat e amb la naturalesa ( que no vol dir només utilitzant la naturalesa).

David Mascarella
01.01.2021 | 20:13
“Les tensions entre socis van minar l’autoritat del president de la Generalitat al mateix temps que la seua figura creixia en reconeixement popular. Quan Espanya el va inhabilitar, deixant la Generalitat sense president en un moment així de difícil i complicat, el desconcert es va notar immediatament.” Es va autoinhabilitar, va esperar exactament a treure la pancarta fins que va arribar la imputació. El pitijor moment per abandonar ptremeditadament el Govern en plena pandèmia. Hi ha més coses, però aquesta no es pot negar: mal fet de provocar la seva sortida (perquè….?)

Jaume Bosch
01.01.2021 | 21:20
Estem en mans de psicòpates.
S'ha afegit la noticia a Favorits