El consell declara el País Valencià espai d’acolliment per a refugiats

  • Mónica Oltra creu que s'hi podrien acollir mil persones o més

VilaWeb
Redacció
04.09.2015 - 06:00

D’avui endavant el País Valencià serà lloc d’acolliment per a rebre refugiats de guerra sirians. Ahir ho anuncià la vice-presidenta, Mónica Oltra, que digué que es reuniria amb els cinc municipis de més de 100.000 habitants del País Valencià i amb les diputacions per tal de formar una xarxa de ciutats refugi. El consell –va dir– té ‘l’obligació política, moral i humanitària’ de rebre aquests refugiats, car ‘gairebé la meitat són xiquets’.

Encara anà més enllà i demanà al govern espanyol que ampliés la quota de refugiats a socórrer: ‘El govern [espanyol] parla d’una xifra de 2.000 persones i tenim 8.000 municipis a Espanya. Si cadascun acollís una família podríem rebre més de 20.000 persones.’ I afegí: ‘Hem de recordar quan els nostres xiquets de la guerra van haver de ser acollits per altres països; som un poble que vol tornar el bé que se’ns va fer en aquell moment.’

No se sap quants refugiats podria assumir el País Valencià, perquè tot depèn de la xifra que accepti el govern de Mariano Rajoy. Amb tot, Oltra va assenyalar que si els 550 municipis del País Valencià acollissin una família cadascun, es podria arribar a un miler de persones o més. ‘El consell –diu– pot posar a disposició dels refugiats el parc públic d’habitatges i infrastructures que té la Generalitat o les universitats, i també col·legis majors’.

Oltra va fer esment de la fotografia d’un nen sirià que va morir ofegat a la costa de Turquia, i va dir que sentia ‘horror, impotència i vergonya’. I encara afegí: ‘Europa és la zona més rica del Mediterrani i no pot ser que a Turquia hi haja dos milions de refugiats o que països amb menys recursos que nosaltres acullen moltes persones.’

Comitè per a Emergències Humanitàries
Per una altra banda, el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, va anunciar que ben aviat es convocaria el Comitè per a Emergències Humanitàries, tal com preveu la llei de cooperació. Aquest comitè integra la Generalitat, les diputacions, les grans ciutats de tot l’estat espanyol i una petita xarxa de municipis. L’òrgan coordinarà uns fons que seran posats a disposició de l’ONU per a poder col·laborar amb els refugiats.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any