1-O.- Urkullu demana la intervenció de la UE perquè “està en risc l’estabilitat de l’Estat” i també de la Unió

  • Creu que "ha d'imperar el seny" perquè "no estan brillant el sentit d'Estat i la fi última de l'estabilitat europea"

VilaWeb
Redacció
04.10.2017 - 13:51

Creu que “ha d’imperar el seny” perquè “no estan brillant el sentit d’Estat i la fi última de l’estabilitat europea”

BILBAO, 4 (EUROPA PRESS)

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha demanat al president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, la intervenció i mediació de la UE en el conflicte de Catalunya perquè “està en risc l’estabilitat de l’Estat espanyol”, però també la de la Unió, ja que el problema es pot “estendre a altres realitats i escenaris delicats” que existeixen en l’actualitat.

En aquest sentit, creu que “ha d’imperar el seny” perquè “no estan brillant el sentit d’Estat i la fi última de l’estabilitat europea”.

En la missiva remesa a Juncker, a la qual ha tingut accés Europa Press, Urkullu fa una reflexió sobre la situació catalana, en la qual destaca que “l’1 d’octubre ha convulsionat no solament Catalunya”, sinó “també un Estat de la Unió Europea i la pròpia Unió Europea”.

Al seu judici, s’ha “visualitzat que estem davant un problema de proporcions històriques i que si no s’aborda amb rigor i visió política pot desencadenar, també per extensió a altres realitats, escenaris delicats per a la UE, en un temps com el qual ens trobem de reflexió sobre el projecte de la pròpia Unió”.

“Des de la meva responsabilitat institucional i des de la humilitat de presidir un Govern que representa a un poble petit en termes demogràfics, però gran en visió europea i vocació internacional al llarg de la seva història, una nació europea sense estat, he estat i estic intentant que el seny polític i institucional imperi i s’obrin lleres de diàleg polític que estan tancats”, ha afirmat.

Així mateix, assegura que en aquest esforç continuarà, “encara que el mur fosc de la incomprensió imperi”. “Hem de derrocar el mur perquè, en cas contrari, l’estabilitat de l’Estat espanyol està en risc i, en conseqüència, també la de la Unió. Als moments més dramàtics de la crisi de l’euro, la crisi financera d’Espanya (que no del conjunt de l’Estat, com va ser a Euskadi) va ser un episodi dramàtic que vam poder solucionar entre tots perquè l’estabilitat del projecte europeu estava en joc”, ha afegit.

Iñigo Urkullu ha manifestat que “la situació actual és diferent, però no menys dramàtica en termes d’estabilitat política i, a més, aflorant sentiments”.

“Em permeto escriure-li com a europeista de convicció, no en va represento la història dels meus antecessors que van mostrar la seva decidida aposta pel Projecte europeista, formant part, de manera humil i des de l’exili, del gran projecte europeu impulsat pels pares fundadors”, ha asseverat.

Després d’apuntar que la seva preocupació “és important”, considera, “amb el degut respecte i responsabilitat, que la Unió ha d’impulsar el desbloqueig a causa de la incapacitat que impera”.

“Les meves crides tant al president del Govern d’Espanya com, en el seu moment, al cap de l’Estat estan tenint com resposta el silenci, o no la resposta que estimo per a la convivència de realitats nacionals diverses i l’evitació de la fractura social”, ha afirmat.

REFERÈNDUM

El lehendakari recorda que s’ha manifestat “molt clarament en relació amb el referèndum i això no ha estat obstacle perquè representants polítics de Catalunya, que cerquen una sortida política a la situació, sol·licitin que treballem per aconseguir ponts”.

“Jo m’he mostrat actiu i porto intentant-ho. Considero que el seny ha d’imperar i, en aquests moments, el diàleg sense condicions i amb voluntat d’acord és absolutament necessari. Considero també, i em dol dir-ho, que el sentit d’Estat i la fi última de l’estabilitat europea no estan brillant, i molt em temo que ni estigui en l’agenda política d’els qui amb responsabilitat política-institucional d’Estat haguessin de contemplar-ho”, ha subratllat.

En aquest context, considera que “cal evitar curtcircuits innecessaris i interessats que impedeixin restablir un diàleg positiu”.

“El problema des de l’1 O no és solament de Catalunya, és d’un Estat, de la Unió Europea, significatiu per a l’estabilitat europea i, per tant, de la Unió”, ha manifestat.

Per tot això, ha reclamat que, “amb la voluntat del millor desenvolupament de la convivència de les nacions sense estat en estats composts en un procés de construcció d’Unió sobre la base dels seus principis fundacionals”, intervingui. Finalment, es posa “humilment” a la disposició de Juncker.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any