1-O.- Puigdemont es querella contra Maza per citar 700 alcaldes que van donar suport al referèndum

  • Lamenta que hagin assenyalat com a delinqüents autoritats triades democràticament

VilaWeb
Redacció
04.10.2017 - 18:45

Lamenta que hagin assenyalat com a delinqüents autoritats triades democràticament

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presentat una querella contra el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, i contra el fiscal superior de Catalunya, Jesús María Barrientos, per citar en qualitat d’investigats 700 alcaldes per manifestar el seu suport al referèndum i per dictar ordres a forces policials que envaeixen competències judicials.

La querella s’ha presentat al Tribunal Suprem pels delictes de prevaricació i usurpació de funcions en considerar que els fiscals van investigar i van instruir la causa contra els preparatius del referèndum al marge de l’autoritat judicial, i per adoptar la mesura “abusiva” de citar els alcaldes per manifestar el seu suport al referèndum.

Consideren desproporcionat assenyalar com a delinqüents a aquesta gran quantitat d’autoritats triades democràticament, la qual cosa “els causa un dany i indirectament a una gran part de la població catalana”, i critiquen el caràcter arbitrari d’una decisió adoptada per l’autoritat que posseeix el màxim poder de persecució de la delinqüència de l’Estat.

“La declaració de la il·legalitat del referèndum, que és utilitzada per l’ordre com a pretext, no implica, segons imposa el principi de legalitat, que el mateix sigui un fet delictiu en si”, argumenten.

Per això, consideren que amb això no pot justificar-se “una persecució penal il·limitada contra tots els qui cooperin en el mateix”.

ORDRES Al MARGE DEL TSJC

La querella explica que malgrat que la causa contra el Govern català pel referèndum ja estava judicializada en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el fiscal “inicia una frenètica activitat investigadora en paral·lel”, assumint de facto una investigació que ja és objecte d’unes diligències prèvies.

“El Ministeri Públic no solament assumeix una investigació integral dels actes vinculats a la celebració de l’esmentat referèndum, sinó que s’irroga, a més, l’adreça tècnica i operativa de la policia judicial”, afirmen.

Creuen que “altera la dependència orgànica dels Mossos que realitzen les funcions de policia judicial, adscrivint-los a un òrgan de l’Administració de l’Estat que no forma part de la cadena natural de comandament”.

Recorden que va haver de ser la magistrada del TSJC Mercedes Armas qui finalment apartés a la Fiscalia de dictar ordres als cossos policials sobre com impedir el referèndum i assumir les directrius ella mateixa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any