La mesa i la junta de portaveus del Parlament es reuniran dilluns al matí per programar l’ordre del dia d’un ple previst per al dimecres i dijous, després de sis setmanes marcades pel full de ruta independentista en les quals no hi ha hagut sessions de control al govern ni activitat ordinària.

Ho han explicat a Europa Press fonts parlamentàries, que assenyalen que és urgent reprendre l’activitat i exercir la funció de control al Govern que té el Parlament, si bé admeten que resulta estrany celebrar un ple ‘com si res, després de tot el que ha passat aquestes setmanes’.

El ple es va reunir dimarts passat, però ho va fer de forma extraordinària per la compareixença a petició pròpia del president Carles Puigdemont, que va portar els resultats del referèndum a la cambra i va assumir que havien de traduir-se en una declaració d’independència: vuit segons després va demanar suspendre els seus efectes per donar marge al diàleg.

Aquesta decisió va enervar la CUP, que dissabte té previst reunir el seu Consell Polític per decidir si abandona l’activitat parlamentària ordinària fins que Puigdemont no reactivi la declaració d’independència com a mesura de protesta.

D’acceptar-se aquesta estratègia, es perdria la majoria independentista en el Parlament i l’ordre del dia del pròxim ple el fixaria l’oposició, que tindria la majoria de vots: l’agenda dels plens l’estableix la Junta de Portaveus, en la qual, a diferència d’en la Mesa, JxSí no té majoria absoluta i necessita els vots de la CUP.

A més, si la CUP decideix no acudir al ple, JxSí tampoc tindria majoria per aprovar les lleis i mocions que s’hagin d’abordar en el plenari del dimecres i el dijous.

6 i 7 de setembre
L’activitat ordinària es va congelar després del ple del 6 i 7 de setembre, en el qual es van aprovar la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica i es va constituir la Sindicatura Electoral de Catalunya, l’autoritat electoral del referèndum de l’1 d’octubre.

Aquell ple és recordat per l’oposició com el pitjor des de la recuperació de la Generalitat després del franquisme: JxSí i la CUP van aprovar les iniciatives independentistes malgrat que els lletrats del Parlament i el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) alertessin que no podien fer-ho i advertissin que estaven laminant els drets de l’oposició.

Les discrepàncies es van materialitzar en votacions complexes amb mig hemicicle buit i a altes hores de la matinada –Cs, el PSC i el PP van abandonar la sala després de reclamar al llarg del dia d’ambdues jornades que les lleis de ‘desconnexió’ no arribessin al ple–: aquell episodi va suposar el sotsobre de la relació entre els grups i va aprofundir en la desconfiança de l’oposició en la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Des de llavors no ha tornat a haver-hi més plens ordinaris: al cap de 15 dies hi havia un de previst però es va cancel·lar a petició de JxSí i la CUP per l’excepcionalitat de la situació i pel context de campanya electoral del referèndum de l’1 d’octubre.

S’estudia que el contingut d’aquest ple sigui el que acabi nodrint l’ordre del dia del pròxim conclave de la setmana vinent, amb temes com el projecte de llei de ports, dos debats a la totalitat, una proposició de llei sobre el sector audiovisual i la modificació de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC).

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]